ΟΦΗ και Παγκρήτιο Στάδιο: Οι πικρές αλήθειες

08:15 | 08/09/2020

Τι γίνεται με το Παγκρήτιο; Γιατί δεν παίζει εκεί ο ΟΦΗ; Ποιες οι εκκρεμότητες; Ιδού όλες οι απαντήσεις


Είναι αλήθεια πως αλλιώς περιμέναμε την Ευρωπαϊκή παρουσία του ΟΦΗ μετά από 20 χρόνια κι αλλιώς εν τέλει θα συντελεστεί, εξαιτίας του κορωνοϊού και όχι μόνο: ναι υπάρχει η δυσκολία της πανδημίας που δεν επιτρέπει την παρουσία κόσμου, ωστόσο ακόμα κι αυτό να μην υπήρχε, οι φίλοι της ομάδας δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν στην Κρήτη, αφού δεν υπάρχει γήπεδο που να καλύπτει τα αναγκαία θέλω της UEFA.

Και το Παγκρήτιο θα διερωτηθούν πολλοί; Κοτζάμ στάδιο που φιλοξένησε Ολυμπιακούς αγώνες και φιλοδοξούσε να φιλοξενήσει ευρωπαϊκό τελικό Εθνικών Ομάδων, δεν μπορεί να φιλοξενήσει έναν αγώνα της σειράς των προκριματικών ή ακόμα και μια σειρά αγώνων, εάν ο ΟΦΗ προκρινόταν στους ομίλους; Κι επειδή τα ξέρουμε ως συνήθως όλα (αγνοώντας και τα βασικά) αρχίζει το γενικό ανάθεμα: φταίνε οι πάντες όλοι, Αυγενάκης, Αρναουτάκης, Λαμπρινός που έχουν ανέτοιμο το Παγκρήτιο και το έχουν εγκαταλείψει στην τύχη του!

Είναι όμως έτσι; Ήθελε πραγματικά ο ΟΦΗ να παίξει εδώ κι έκανε ό,τι μπορούσε για να το χρησιμοποιήσει; Ή πήγε κατευθείαν στη λύση του Ολυμπιακού Σταδίου ως δεύτερη έδρα;

Για να βάλουμε στη σειρά τις... αλήθειες που γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει:

Ο δήμος Ηρακλείου δίνει περίπου 250.000€ κατ έτος για συντήρηση και λειτουργικά θέματα που προκύπτουν από την εκτεταμένη χρήση του Παγκρήτιου Σταδίου, σε διάφορα αθλήματα. Υπενθυμίζεται ότι πριν την πανδημία είχε 2200 άτομα επισκεψιμότητα ανά ημέρα. Επίσης έχουν γίνει επενδύσεις από την Αθλητική Εταιρεία του δήμου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το Δήμο και ίδιους πόρους της Εταιρείας, ούτως ώστε να είναι έτοιμο το 2022 για την διοργάνωση που διεκδικούσε -ανεπιτυχώς όπως αποδείχτηκε- το Ηράκλειο.

Επίσης αν η ΕΠΟ ήταν συνεπής στα συμφωνηθέντα το γήπεδο θα μπορούσε ήδη να φιλοξενεί την εθνική και κατ’ επέκταση τον ΟΦΗ. Η μελέτη, η αδειοδότηση και η προκήρυξη ενός έργου που εξασφαλίσθηκαν με χρήματα από την πολιτεία και η ένταξη του σε ένα άλλο πρόγραμμα πλήρους ενεργειακής αναβάθμισης του Σταδίου, προϋπολογισμού 3.000.000,00€, αποδεικνύει πως το Παγκρήτιο Στάδιο, που δεν είναι ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο, καλύπτει ανάγκες πολλών αθλημάτων για όλη την Κρήτη και ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα του.

Από την άλλη το Στάδιο έχει να φιλοξενήσει ομάδα Α’ κατηγορίας ποδοσφαίρου εδώ και πολλά χρόνια. Η διοίκηση του, παρέλαβε ένα απαξιωμένο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κλειστού κυκλώματος καμερών. Και τα δυο αφορούσαν αποκλειστικά την Super League και τον χρήστη που θα αγωνίζεται σε αυτήν σε συνεργασία και ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ.

Πρώτο μέλημα της νυν διοίκησης ήταν μετά την ζημιά του στεγάστρου το Στάδιο να συνεχίσει να λειτουργεί αδειοδοτημένο και ασφαλές για τους χιλιάδες αθλητές και τις ανάγκες που καλύπτει ακόμα και σήμερα και όχι εν μέσω οικονομικής στενότητας να επενδυθούν όλα τα χρήματα που διαθέτει σε υποδομές που χρειάζονται μόνο για την Super League μήπως και κάποια ΠΑΕ θέλει να αγωνιστεί ξανά.

Την ίδια ώρα οι ομάδες της πόλης μας ήταν εκτός Super League και ο ΟΦΗ που ανέβηκε έχει δικό του ιδιόκτητο γήπεδο. Άρα λοιπόν μελετήθηκαν και υλοποιήθηκαν ή μένει να υλοποιηθούν πολλά εργα και προμήθειες που ξεπερνούν ή θα ξεπεράσουν τα 5.000.000 ευρώ.

Το Παγκρητιο Στάδιο είναι από τα λίγα δημόσια στάδια που λειτουργούν υποδειγματικά και διαθέτει άδεια, είναι ασφαλές και εκσυγχρονίζεται διαρκώς.

Κοντολογίς: το μόνο που του λείπει για να φιλοξενήσει αγώνες υψηλού επιπέδου είναι στεγασμένες θέσεις δημοσιογράφων και vip. Διαδικασία ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα τουρνικέ. Και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Για το πρώτο, το στέγαστρο δημοπρατήθηκε και θα έχει ανάδοχο τέλος του μήνα. Θα μπορούσε εναλλακτικά να μεταφερθούν ανατολικα σε θύρες που διαθέτουν στέγαστρο και οι vip και οι δημοσιογράφοι, με εκτιμώμενο κόστος 80.000€. Ποιος όμως θα πλήρωνε αυτή τη δαπάνη;

Η διοίκηση του Σταδίου ούτε μπορούσε με τα ισχνά οικονομικά της ούτε και ηδύνατο καθώς είχε μπροστά της το μεγάλο έργο του σκεπάστρου και δεν μπορούσε να... μερεμετήσει!

Ο ΟΦΗ πάλι γιατί να το κάνει; Για ένα ή δυο ματς όταν με τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να κάνει μια μεταγραφή;

Το τουρνικέ μπορεί είτε να συντηρηθεί και να φτιαχτεί είτε να λειτουργήσει σε συνδυασμό με φορητά σκάνερ για τον έλεγχο των εισιτηρίων. Το κλειστό κύκλωμα στο οποίο το Στάδιο δεν έχει ακόμα πρόσβαση μπορεί να αντικατασταθεί με άλλο φθηνότερο κύκλωμα από αυτό που λειτουργούσε από τους Ολυμπιακούς αγώνες και σήμερα η αποκατάσταση των ζημιών μπορεί να μην είναι συμφέρουσα.

Συμπέρασμα: Ενώ όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί -το ερώτημα είναι- θα άξιζε ο ΟΦΗ ή οποιαδήποτε άλλος να επενδύσει σε κάτι που λίγες ημέρες αργότερα θα είναι άχρηστο καθώς πρώτον θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το στέγαστρο και στο Στάδιο δεν θα μπορούν να γίνονται αγώνες και δεύτερον το έργο που θα υλοποιηθεί θα επαναφέρει την λειτουργία των δημοσιογραφικών και vip και μάλιστα αναβαθμισμένα; Προφανώς όχι ακόμα και για τον τωρινό ΟΦΗ είναι πολυτέλεια να κάνει επενδύσεις έργων σε ένα ξένο γήπεδο!

Αν όλα αυτά γινόταν από την πρώτη στιγμή των συζητήσεων που είχαν οι τοπικοί φορείς και των συμφωνιών με την ΕΠΟ, ίσως να είχε μια αξία καθώς θα μπορούσε το γήπεδο να φιλοξενήσει την εθνική για τρία τέσσερα παιχνίδια και θα προλάβαινε να παίξει και ο ΟΦΗ πριν την έναρξη των εργασιών. Όμως όλοι ξέρουμε πως η ευκαιρία χάθηκε με ευθύνη της ΕΠΟ που σαμπόταρε την ιδέα να γίνει εδώ ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός τελικός και χάθηκε πολύτιμος χρόνος πετώντας την μπάλα εκτός γηπέδου, μέχρις ότου εκ των πραγμάτων να μην μπορεί να φιλοξενηθεί καν η Εθνική Ελλάδος! Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε...

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.