Οι «μπέμπηδες» ξανά μεταξύ... ανδρών

Απόψεις

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εντυπωσιάζει με την επιστροφή της μετά την διακοπή λόγω της πανδημίας και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ χαμογελά χαρούμενος στην άκρη του πάγκου, βρίσκοντας στο πρόσωπο του Μπρούνο Φερνάντες τον απόλυτο συνδετικό κρίκο

Είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης δημιουργούνται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες, αρκεί να έχει κανείς την οξυδέρκεια να τις διακρίνει και την ικανότητα να τις αξιοποιήσει. Έπειτα από την σχεδόν τρίμηνη αποχή από την αγωνιστική δράση που επέβαλλε η εξάπλωση του κορωνοϊού, τρεις είναι οι ομάδες που, με μια γρήγορη ματιά, σημείωσαν θεαματική αλλαγή, εν συγκρίσει με την προ καραντίνας επίδοσή τους.

Πρωτίστως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία, όντας αήττητη μετά την επανέναρξη της La Liga, στέφθηκε πρωταθλήτρια, εκμεταλλευόμενη και τις απώλειες της προβληματικής Μπαρτσελόνα του Σετιέν. Αισθητή βελτίωση παρουσίασε και η Μίλαν, με τον Στέφανο Πιόλι να χρησιμοποιεί στο έπακρο, το κενό διάστημα ώστε να επεξεργαστεί, δίχως την πίεση του χρόνου, τα κομμάτια στα οποία οι «Ροσονέρι» εμφάνιζαν αδυναμίες. Η προσοχή ωστόσο επικεντρώνεται στην εκπληκτική εικόνα που επέδειξαν, εντός των τεσσάρων γραμμών, οι «Κόκκινοι διάβολοι», του Σόλσκιερ.

Το συγκρότημα του 47χρονου Νορβηγού τεχνικού εμφανίστηκε σε άριστη αγωνιστική κατάσταση, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς, στην έλευση του Μπρούνο Φερνάντες, που με τις εμφανίσεις του, ο 25χρονος Πορτογάλος δικαιώνει τις εισηγήσεις για την μεταγραφή του, παρά το κόστος των 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Η άφιξή του από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας αποτέλεσε εφαλτήριο για την επάνοδο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία με εκείνον στο αρχικό σχήμα στις 11 εναπομείνασες αγωνιστικές, από την 1η Φεβρουαρίου που ήταν διαθέσιμος, διατήρησε το αήττητο και κατάφερε να αναρριχηθεί στην 3η θέση της βαθμολογίας και να πετύχει την, προσοδοφόρα, είσοδο στους ομίλους του Champions League. Επίτευγμα που αποκτά πρόσθετη σημασία, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως η Γιουνάιτεντ συνιστά την ομάδα που, από την περυσινή χρονιά, ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για μισθούς ποδοσφαιριστών και προσωπικού στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ωστόσο τα μεγαλύτερα οφέλη, με τον Φερνάντες στην ενδεκάδα, εξέλαβε αναμφίβολα ο Σόλσκιερ, καθώς ο Πορτογάλος χαφ έχει καταλυτικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ομάδας του. Με αυτόν παρτενέρ, ο Πογκμπά εμφανίστηκε περισσότερο απελευθερωμένος, με την δυνατότητα να κινείται πιο συχνά έξω από την αντίπαλη περιοχή, όπως αρέσκεται να κάνει άλλωστε. Οι δυο τους έχουν συνθέσει ένα εξαίσιο δίδυμο, με αξιοσημείωτη τεχνική κατάρτιση, που πλαισιώνεται από την «στιβαρή» παρουσία του Μάτιτς, με τον 31χρονο Σέρβο μέσο να πραγματοποιεί εμφανίσεις τέτοιες, ώστε να του επιφέρουν ανανέωση συμβολαίου μέχρι το 2023.

Παράλληλα ο, κορυφαίος παίκτης της Γιουνάιτεντ για τον μήνα Φεβρουάριο και Ιούνιο, είχε ευεργετική επίδραση και στην γραμμή κρούσης των «μπέμπηδων». Διότι, πέραν των 10 γκολ και 8 ασίστ που έχει καταφέρει να σημειώσει σε μόλις 20 παιχνίδια, έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της επιθετικής τριάδας της Γιουνάιτεντ, που η παραγωγικότητά της ξεπέρασε εκείνη της αντίστοιχης τριπλέτας της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ, μετρώντας 61 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Μαρσιάλ διανύει, χωρίς αμφιβολία, την πιο μεστή του σεζόν στο «Ολντ Τράφορντ» μετρώντας 22 τέρματα και 11 ασίστ, ενώ και ο Μάρκους Ράσφορντ εντυπωσιάζει με πανομοιότυπα στατιστικά, εφόσον έχει εξίσου 22 γκολ και 10 ασίστ.

Την τριάδα συμπληρώνει ο νέος, φέρελπις, Μέισον Γκρίνγουντ, ο οποίος στα 18 του χρόνια αποσπά πλήθος διθυραμβικών σχολίων, από αναγνωρισμένους ανθρώπους του χώρου του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή του, που δεν έχει παραλείψει να του πλέξει ήδη, πολλάκις, το εγκώμιο. «Είναι σπεσιαλίστας εκτελεστής, ένας ιδιαίτερος, εξειδικευμένος σκόρερ που ξέρει τι να κάνει, αλλά φροντίζει να βελτιώνεται συνεχώς. Μπορεί να σκοράρει με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι πραγματικά φανταστικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σόλσκιερ, εξυμνώντας τις αρετές του νεαρού Γκρίνγουντ, που στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα ανδρών, κατέγραψε 17 γκολ και 5 ασίστ.

Το στατιστικό που αξίζει να υπογραμμιστεί είναι πως, μετά την διακοπή, στα 25 τέρματα που έχει συνολικά πετύχει η Γιουνάιτεντ, οι τρεις προαναφερθέντες, συνεπικουρούμενοι από τον Φερνάντες, έχουν συμμετοχή στα 23. Μάλιστα ο Πορτογάλος σκόραρε και στο καθοριστικό, όσον αφορά στο εισιτήριο για το Champions League, παιχνίδι κόντρα στην Λέστερ, την τελευταία αγωνιστική, όπου η Γιουνάιτεντ επικράτησε με 2-0 στο King Power.

Έγινε ο πρώτος που καταφέρνει να πάρει το βραβείο του MVP 2 φορές στους πρώτους μήνες παρουσίας του στο Νησί, μετά τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Επιπλέον, προ ημερών αναδείχθηκε ως η κορυφαία χειμερινή μεταγραφή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ τον συγκρίνουν με τον Πολ Σκόουλς ενώ ένας εκ των θρύλων της περίφημης «τάξης του ‘92» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο Φιλ Νέβιλ, ερωτηθείς σχετικά, αποκρίθηκε: «είναι όντως εντυπωσιακός, μου θυμίζει τον Βερόν».

Πλέον, μετά το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων εντός συνόρων, ο Σόλσκιερ κάνει τον σχεδιασμό της ομάδας του για το Europa League, όπου ξεπερνώντας το εμπόδιο της Λιντζ θα αντιμετωπίσει εν συνεχεία μια εκ των Μπασακσεχίρ και Κοπεγχάγη.

Ωστόσο δεν φαίνεται πως θα διαφοροποιηθεί η εικόνα της ομάδας του σε μεγάλο βαθμό και τη νέα χρονιά, εφόσον, διατηρώντας το ίδιο αρχικό σχήμα για 5 συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι που είχε να συμβεί στην Γουνάιτεντ από το 2006, δείχνει πως έχει καταλήξει στον βασικό κορμό, με την προσθήκη του Φερνάντες να συμπληρώνει ουσιαστικά το κομμάτι εκείνο που έλειπε. Όπως έλειπε και η σταθερότητα στην κόκκινη πλευρά του Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρηση του Σερ Άλεξ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.