Ο Κρητικός διευθυντής στο Χάρβαρντ και η αγάπη του για τον ΟΦΗ!

SMS
19:07 | 14/04/2022

Ο Πέτρος Κουτράκης μιλάει για την ενεργειακή κρίση, την αλλαγή του τρόπου που παράγουμε ενέργεια και... τον ΟΦΗ!

Ο Πέτρος Κουτράκης, καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών και διευθυντής του Κέντρου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είναι στην επικαιρότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Μιλώντας στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" ο Κρητικός καθηγητής αναφέρθηκε σε όσα βιώνουμε με τη φρίκη της πολεμικής σύγκρουσης που τεράστιες γεωπολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές συνέπειες για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ μιλάει και για την αλλαγή του τρόπου που παράγουμε ενέργεια.

Η συνέντευξη έχει και άρωμα... αθλητικό και δη ΟΦΗ, αφού ο κ.Κουτράκης αναφέρεται στην αγάπη του για την Κρητική ομάδα και φυσικά για το νησί απ'όπου κατάγεται.

– Πώς βρεθήκατε στις ΗΠΑ και στο Χάρβαρντ;

– Συχνά οι φοιτητές μου με ρωτούν τι έκανα για να πετύχω. Η απάντησή μου δεν είναι αυτή που περιμένουν. Τους λέω ότι κατάγομαι από μια όμορφη κωμόπολη της Κρήτης, τις Αρχάνες, και από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης χωρίς μεγάλα σχέδια. Απλώς ήμουν εργατικός και φιλόδοξος. Πήγα για μεταπτυχιακά στο Παρίσι επειδή είχα συγγενείς εκεί. Πριν τελειώσω το διδακτορικό μου, έστειλα περισσότερες από είκοσι αιτήσεις σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το Χάρβαρντ δεν περιλαμβανόταν σε αυτά, αλλά η μοναδική απάντηση που έλαβα ήταν από αυτό! Ενα από τα πανεπιστήμια είχε προωθήσει την επιστολή μου στον καθηγητή του Χάρβαρντ J. Spengler, με τον οποίο έμελλε να κάνω το μεταδιδακτορικό μου. Ημουν τυχερός που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Βέβαια, μου άρεσε πολύ αυτό που έκανα και δούλεψα σκληρά.

– Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο;

– Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν άρχισα τις σπουδές μου, οι περιβαλλοντικές επιστήμες ήταν άγνωστες. Μου είχε μιλήσει γι’ αυτές ο καθηγητής μου Σταύρος Βολιώτης, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και μου άρεσε η ιδέα – και γιατί ήταν κάτι καινούργιο, και γιατί δεν υπήρχε κορεσμός. Δυσκολεύτηκα, βέβαια, να εξηγήσω στους γονείς μου τι ήταν αυτό που θα έκανα.

– Με ποια επιχειρήματα θα πείθατε έναν νέο/νέα να ασχοληθεί με την επιστήμη σας;

– Νομίζω ότι πρέπει να συγκεντρωθούμε σε δύο πράγματα: στη βιωσιμότητα του πλανήτη και στη δημόσια υγεία, τα οποία συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό. Χρειαζόμαστε δομικές αλλαγές, αναγκαίες για την επιβίωσή μας. Η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση, η ασφαλής διατροφική αλυσίδα, η βιώσιμη παραγωγή και ανακύκλωση υλικών και η ποιότητα αέρα και νερού είναι τεράστιες προκλήσεις, που απαιτούν μελέτη από εξειδικευμένους επιστήμονες. Οσοι νέοι ασχοληθούν με αυτά τα θέματα θα έχουν επιτυχημένες καριέρες και θα συμβάλουν στην κοινωνική ανάπτυξη.

– Τι σας λείπει από την Ελλάδα;

– Μου λείπουν η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο καλός καιρός, το φαγητό και η θάλασσα. Βέβαια, χάρη στην τεχνολογία, μιλάω σε φίλους, διαβάζω ειδήσεις και βλέπω τους αγώνες του ΟΦΗ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.