Πίτσος: «Όλα εξαρτώνται από εμάς»

Special

Μια Special συνέντευξη στο Capitano.gr με τον «αήττητο» προπονητή του Γιούχτα, Μηνά Πίτσο

Λένε πως σε πολλές περιπτώσεις τα οφέλη μίας ήττας είναι περισσότερα από τα οφέλη μίας νίκης.

«Ποιος ξέρει;», θ’ αναρωτιούνται εύλογα εκεί στις Αρχάνες. Γιατί ο φετινός Γιούχτας έχει βαλθεί να… τρελάνει κόσμο και δεν αποκλείεται άπαντες στις τάξεις των «πρασίνων» να μείνουν με την… απορία ως προς τη χρησιμότητα μιας ήττας.

Ο Μηνάς Πίτσος στη 2η «θητεία» του ως προπονητής του Γιούχτα έχει δημιουργήσει ένα πανίσχυρο σύνολο, αποδίδει ωραίο ποδόσφαιρο και «βαδίζει» από νίκη σε νίκη. 

Μετά από 20 αγωνιστικές στην Α1 ΕΠΣΗ όχι μόνο δεν έχουν χάσει, αλλά μετράνε 15 «τρίποντα» στη σειρά και έχουν ήδη αποσπαστεί 11 ολόκληρους βαθμούς από τον δεύτερο ΠΑΝΟΜ. Βρίσκονται, έτσι, «αγκαλιά» με τον τίτλο και μόνο αν δείξουν τάσεις… αυτοχειρίας δε θα κόψουν πρώτοι το… νήμα.

Ο ''αρχιτέκτονας'' της ομάδας των Αρχανών, αναφέρεται σε όλα σε μια Special συνέντευξη στο Capitano.gr 

-Ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχημένης πορεία του Γιούχτα;

«Είπαμε από το καλοκαίρι ότι θα φτιάξουμε μια πολύ καλή ομάδα, που θα έχει στόχο το πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλές επιλογές παικτών, αν και δε φέραμε αρκετούς νέους παίκτες κι ο… κορμός είναι ο ίδιος σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Με την προσθήκη, έτσι, τεσσάρων ποδοσφαιριστών που ήρθαν, νομίζω πως δυναμώσαμε αρκετά την ομάδα. Δεν υπάρχει θεωρώ κάποια.. συνταγή. Απλά ενώσαμε σωστά τα νέα… κομμάτια με την υπόλοιπη ομάδα κι αυτό αποδίδει μέχρι τώρα καρπούς».

-15 συνεχόμενες νίκες. 4 μήνες μόνο «τρίποντα». Έχετε… εθιστεί στις επιτυχίες. Μια πιθανή ήττα θα τη διαχειριστείτε όπως πρέπει;

«Δεν έχουμε στο μυαλό μας την ήττα. Κάθε Κυριακή θέλουμε να κερδίσουμε και δίκαια έχουμε κάνει αυτό το σερί των νικών. Εντάξει, μέσα στο ποδόσφαιρο είναι και η ήττα. Ευχόμαστε να μην έρθει, αλλά και να έρθει, νομίζω πως έχουμε δείξει ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις. Και στην αρχή του πρωταθλήματος μείναμε 4 βαθμούς πίσω, αλλά αντιδράσαμε όπως έπρεπε».

(Ο Μηνάς Πίτσος μαζί με τον συντάκτη του Capitano.gr, Δημήτρη Πιτσούλακη)

Πίτσος Πιτσουλάκης


-Πόσο δύσκολο είναι προετοιμάσεις ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές για πρωταθλητισμό;

«Θέλω να συνεργάζομαι με ποδοσφαιριστές που τους ξέρω κι έχουμε καλή χημεία. Τα παιδιά μπαίνουν σε… καλούπια και ταιριάζουν με τη δική μου φιλοσοφία. Τα γνωρίζω και ξέρουν κι εκείνα πως δουλεύω. Οπότε σ’ αυτό το κομμάτι έχω μια καλή εμπειρία, χωρίς αυτό να είναι εγωιστικό».

-Περίμενες μια τέτοια πορεία; 20 παιχνίδια αήττητος κι έπειτα από ένα κάπως «νωθρό» ξεκίνημα;

«Δεν ξεκινάς το πρωτάθλημα λέγοντας θέλω να κάνω 15 ή 20 νίκες συνεχόμενες… Βλέπεις την ομάδα κι από’ κει και πέρα κρίνεις αν θα μπορείς να κάνεις ακόμη ένα «τρίποντο». Έχουμε ένα πολύ καλό σερί, ωστόσο αυτό δε λέει τίποτα, αφού σε 1-2 Κυριακές, αν δεν είσαι σοβαρός μπορείς να χάσεις τα πάντα».

-Το «διπλό» στα Μαλιά σας έδωσε τον τίτλο;

«Πιστεύω ότι πλέον τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Ήταν μια τεράστια νίκη, όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος και να λες μεγάλα λόγια. Πρέπει να παραμείνουμε σοβαροί, καθώς το πρωτάθλημα δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να διατηρήσουμε την καλή μας απόδοση και στα επόμενα ματς. Έχουμε, πάντως, το… πάνω χέρι».

-Έχετε την καλύτερη άμυνα και τη καλύτερη επίθεση στην Α1 ΕΠΣΗ. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν έξτρα κίνητρο για την πορεία σας;

«Τα στατιστικά όντως θέλουμε να τα κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα. Θέλουμε να τερματίσουμε με την καλύτερη άμυνα και την  καλύτερη επίθεση. Είναι ένας από τους στόχους μας και ένας στόχος που γίνεται μέσα από δουλειά. Μέχρι τώρα τα παιδιά έχουν πάει πάρα πολύ καλά».

-Το όχι και τόσο καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα σας φόβισε καθόλου; Ότι ίσως βγαίνατε νωρίς εκτός στόχου;

«Ήταν νωρίς δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι το πρωτάθλημα έχει χαθεί. Επειδή, όμως, την 5η αγωνιστική ήμασταν ήδη πίσω 4 βαθμούς, προβληματιζόμασταν για το γεγονός πως ήμασταν καλή ομάδα, παίζαμε ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά κάναμε 3 ισοπαλίες. Πιστεύω, βέβαια, το.. νωθρό ξεκίνημα μας αφύπνισε και βρήκαμε γρήγορα το δρόμο μας».

-Αποτελεί στόχο για σας να πάρετε αήττητοι τον τίτλο;

«Κάθε Κυριακή μπαίνουμε για να κερδίσουμε. Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι παράξενο… Ένα ατομικό λάθος, μια κακή στιγμή… Δεν μπορείς να προβλέψεις κάποια κομμάτια. Μακάρι να τερματίζαμε πρώτοι χωρίς να χάσουμε».

-Το ρόστερ του Γιούχτα έχει αρκετά «βαριά» ονόματα για τα δεδομένα της κατηγορίας. Πόσο δύσκολο είναι να τους κατανέμετε το ρόλο τους στην ομάδα;

«Τους παίκτες μου τους είχα και σε προηγούμενες ομάδες, όπως είπα και πριν, και γνωριζόμαστε καλά. Προσπαθώ να μην έχω παίκτες άγνωστους σε μένα. Κι αν υπάρξει κάποια στιγμή θέμα χημείας, τότε σταματάω τη συνεργασία μας. Γιατί φυσικά κι αυτό μπορεί να συμβεί».

  • «Να εμπιστευτούν τους Κρητικούς προπονητές»

Πίτσος Γιούχτας 1234


-Περνάει από το μυαλό σου πως ίσως υπάρξει αποπροσανατολισμός και έλλειψη συγκέντρωσης από τις συνεχόμενες νίκες;

«Αυτό που έχει ως βάση αυτή η ομάδα είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαλαρώσει. Ούτε από τη μεριά των παικτών, ούτε από τη δική μου. Τα παιδιά είναι επαγγελματίες, δουλεύουν σ’ ένα σωματείο, που λειτουργεί σε πρότυπα συλλόγων μεγαλύτερων κατηγοριών. Από πλευράς γηπεδικών εγκαταστάσεων, από πλευράς διοίκησης… Οι ποδοσφαιριστές είναι πληρωμένοι κι αυτό φυσικά παίζει το ρόλο του. Κανείς δε λειτουργεί ερασιτεχνικά και δεν θα το αφήσω να συμβεί ποτέ αυτό. Τα άσχημα αποτελέσματα είναι μέσα στο παιχνίδι. Δε θα έρθουν, πάντως, ποτέ, λόγω αδιαφορίας».

-Νιώθετε τον κόσμο των Αρχανών κοντά σας;

«Και σαν παίκτης, αλλά και σαν προπονητής έχω να πω πως ο κόσμος των Αρχανών είναι κοντά μας. Είναι απαιτητικός, αλλά με καλούς χαρακτήρες ανθρώπων. Είμαστε φίλοι κι έχουν γίνει ένα με τα παιδιά. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει πίεση, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει τη μεταβατική περίοδο του Γιούχτα, αλλά και τη δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε για να τον φέρουμε και πάλι στη Γ’ Εθνική».

-Το επίπεδο του πρωταθλήματος πως το βλέπετε;

«Το πρωτάθλημα πιστεύω πως φέτος είναι πιο ανταγωνιστικό από την περασμένη περίοδο, όπου ο Ηρόδοτος ήταν πιο μπροστά απ’ όλους και με μεγάλο μπάτζετ ξέφυγε από νωρίς. Φέτος έχουμε 6-7 ομάδες στο τοπικό με δύσκολες έδρες και ποιότητα και σίγουρα υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός».

-Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΝΟΜ στο Κύπελλο σας στοίχισε;

«Αν θα κοιτάξεις τις κινήσεις μου στο συγκεκριμένο παιχνίδι θα καταλάβεις ότι πήγα κάτι να προφυλάξω. Έβγαλα όλα μου τα επιθετικά όπλα από το ματς. Άρα κάτι άλλο σκέφτηκα και γι’ αυτό, άλλωστε, εγώ πήρα κι όλη την ευθύνη για τον αποκλεισμό. Ίσως να χαλούσε κάτι σ’ αυτό το ματς, το οποίο δεν ήθελα να χαλάσει στο πρωτάθλημα».

Γιούχτας 12


-Με τη φετινή σας πορεία κερδίζετε πόντους προπονητικά. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

«Πιστεύω πως πρέπει να έχουμε βλέψεις και όνειρα. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να βρίσκομαι σε μια ομάδα, που έχει πρωταγωνιστικούς στόχους, τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικού. Υπήρχαν προτάσεις από συλλόγους μεγαλύτερων κατηγοριών, όμως προέχει για μένα να είμαι σ’ ένα υγιές σωματείο. Ή σε σωματεία που ξέρεις πως μπορεί να ρισκάρεις, αλλά θ’ αξίζει τον κόσμο. Η  καλύτερη… συνταγή για μένα είναι να ξεκινήσεις σ’ ένα υγιές σωματείο και εφόσον υπάρχουν οι δυνατότητες να φτάσεις σ’ ένα καλό επίπεδο με την ίδια ομάδα και να την έχεις εξελίξει εσύ ο ίδιος».

-Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο δουλειά σας από τότε που ξεκινήσατε την προπονητική μέχρι σήμερα;

«Οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Με τις σχολές που παρακολουθούμε εξελίσσεσαι και σε κάνουν, ακόμη και κάθε μέρα θα έλεγα, ν’ αλλάζεις τις ιδέες σου για το ποδόσφαιρο και αυτό είναι θετικό. Προτρέπω τα νέα παιδιά ν’ ακολουθήσουν αυτές τις σχολές, καθώς θα μπορούν να δουλέψουν πολύ καλύτερα».

-Η Κρήτη δείχνει να διαθέτει μια αρκετά καλή νέα… φουρνιά προπονητών.

«Ιδιαίτερα τα παιδιά της δικής μου ηλικίας, όπως οι Ταουσιάνης, Παπαματθαιάκης, Σουτζής και πολλοί άλλοι, έχουν δείξει τι αξίζουν. Υπάρχει μια πολύ καλή φουρνιά νέων προπονητών, που πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα και από τις πιο μεγάλες ομάδες της Κρήτης. Βλέπουμε, εξάλλου, και την πορεία του Γιώργου Πετράκη στον ΑΟΧ/Κισσαμικό, ο οποίος είναι ακόμη πιο νέος σε ηλικία. Στο νησί μας υπάρχει πολύ καλό προπονητικό υλικό»

-Έχετε… επιρροές από κάποιους προπονητές; Έχετε πρότυπα;

«Το πρώτο μου προπονητικό πρότυπο ήταν ο Μάριο Μπόνιτς, όταν σαν παίκτης αγωνιζόμουν με την ΕΑΡ στη Β’ Εθνική. Συνεργάστηκα πολλές χρονιές με τον Γιάννη Πετράκη και πήρα πολλά πράγματα. Για την εποχή εκείνη ήταν πιο εξελίξιμος τεχνικός κι αυτό τελικά αποδείχτηκε κιόλας. Κι εγώ δούλεψα μαζί του στα… πέτρινα θα έλεγα χρόνια. Όταν έκανε τα πρώτα του βήματα. Στον Εργοτέλη, στον Αετό Ανωγείων και στο Πέραμα. Έδειχνε προπονητής υψηλού επιπέδου και ισχυρής προσωπικότητας. Και από τον Μανώλη Πατεμτζή, βέβαια, έμαθα πολλά. Ήμασταν μαζί στις Αρχάνες και είδα ότι είχα να κάνω μ’ ένα μεγάλο γνώστη της προπονητικής, που δίκαια έφτασε ψηλότερα. Απ’ όλους όσοι συνεργάστηκα, βέβαια, που ήταν πολλοί, νομίζω ότι κάτι πήρα.  

  • «Βαριά η φανέλα του ΟΦΗ, μπορεί ο Εργοτέλης»

289917.jpg#asset:4172


Ο τεχνικός του Γιούχτα, τέλος, έκανε και το σχόλιο του για τους δύο εκπροσώπους του Ηρακλείου στη Football League. Για τον ΟΦΗ δήλωσε πως διαθέτει βαριά φανέλα και η τεράστια δυναμική, ενώ για τον Εργοτέλη είπε πως το μέλλον του ανήκει.

-Δυο λόγια για την πορεία του ΟΦΗ. Πως βλέπεις τον Εργοτέλη;

«Το σημαντικό για τον ΟΦΗ είναι πως, παρά τη διοικητική αστάθεια, έδειξε ότι διαθέτει βαριά φανέλα. Από τη συγκεκριμένη ομάδα έφυγαν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές και η διαφορά δε φαίνεται. Αυτό δείχνει τη δύναμη της φανέλας. Ο μέτριος παίκτης σ’ αυτή την ομάδα γίνεται καλός, ο καλός καλύτερος και ο καλύτερος το πρώτο όνομα, λόγω ονόματος, κόσμου και φανέλας. Ήταν σπουδαίο που την περίοδο που παρουσιάστηκαν τα προβλήματα όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και πλέον δείχνει και πάλι η ομάδα να έχει βρει το δρόμο της και να είναι πιο δυνατή. Όσον αφορά τον Εργοτέλη τόνισε: «Για τον Εργοτέλη ξεκίνησε μια παράξενη περίοδο το καλοκαίρι. Υπήρξαν πολλές εξελίξεις στα διοικητικά,  όμως πιστεύω ότι διαθέτει μια αρκετά καλή ομάδα και το μέλλον, αν η χρονιά κυλήσει καλά, της ανήκει, γιατί διαθέτει πολλά νέα παιδιά με ταλέντο και ποιότητα».

φωτογραφίες: image services

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.