Σαμαράς εναντίον... Σαμαρά

13:05 | 07/12/2018

​Ο εφετινός Παναθηναϊκός είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα του Γιάννη Σαμαρά. To Capitano.gr έψαξε, ρώτησε και έμαθε για τη δουλειά του νυν διευθυντή ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ στις Ακαδημίες του τριφυλλιού.

Ο εφετινός Παναθηναϊκός είναι σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα του Γιάννη Σαμαρά, κάτι που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για τη δουλειά στις Ακαδημίες.

Είναι γνωστό και ξεκάθαρο πως ο Γιάννης Σαμαράς είναι πολυτέλεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οχι μόνο για τις γνώσεις του, όχι μόνο στον τρόπο δουλειάς, αλλά -κυρίως- στον τρόπο σκέψης.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο Διευθυντής Ποδοσφαίρου του ΟΦΗ αποτελεί τον καταλληλότερο άνθρωπο σε ό,τι έχει να κάνει με τη δουλειά στις Ακαδημίες και το δείχνει το έργο του όπου κι αν έχει δουλέψει, κυρίως στον Παναθηναϊκό. Εξάλλου, γι' αυτό το λόγο επέστρεψε στον ΟΦΗ και αυτό είναι που θέλει να κάνει για να γίνει ξανά η κρητική ομάδα μεγάλη και να αποτελέσει «δεξαμενή» ταλέντων.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο εφετινός Παναθηναϊκός των περίφημων πιτσιρικάδων που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος και έχει αναγκάσει πολλές ομάδες να κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την εκμετάλλευση και τη δουλειά στις Ακαδημίες, έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό από τα χέρια του.

Παίκτες που ήταν μικρά παιδιά, που ονειρεύονταν να γίνουν ποδοσφαιριστές και ήθελαν τη σωστή διαπαιδαγώγηση, πήγαιναν στις Ακαδημίες του τριφυλλιού, στις οποίες ήταν επικεφαλής ο Γιάννης Σαμαράς. Και είχε προσληφθεί ακριβώς για τον ίδιο λόγο που επέστρεψε στον αγαπημένο του ΟΦΗ. Για να «χτίσει» πάνω απ' όλα σωστούς χαρακτήρες, σωστούς ποδοσφαιριστές και να τους μάθει πως στο ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η νίκη και οι τίτλοι αυτοσκοπός, αλλά η χαρά του παιχνιδιού, η αγάπη, ο σεβασμός προς τον αντίπαλο. Το στοιχείο του Γιάννη Σαμαρά παραμένει το αυθεντικό ποδόσφαιρο, η διάπλασις των παίδων. Οχι το παραποδόσφαιρο και οι διαδρομές του χρήματος.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ δούλευε στον Παναθηναϊκό πάνω στο αντικείμενο των Ακαδημιών», λέει στο Capitano.gr ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Sport24.gr, Πέτρος Παπαμακάριος, ο οποίος όντας ρεπόρτερ Παναθηναϊκού έχει εξειδίκευση στον τομέα των Ακαδημιών, γνωρίζοντας από κοντά τον Γιάννη Σαμαρά και τη δουλειά του: «Το λατρεύει αυτό που κάνει. Πρώτος πήγαινε στο Κορωπί και έφευγε τελευταίος. Περνούσαν όλα από τα χέρια του».

Οσον αφορά στη δουλειά του κ.Σαμαρά, αυτή είναι ξεκάθαρη. Το είπε και πρόσφατα στη συνάντηση που είχε με τους προπονητές των Ακαδημιών του ΟΦΗ. Σωστή δουλειά και σωστή διαπαιδαγώγηση. Αυτό που έμαθε, αυτό που δούλεψε και στον Παναθηναϊκό. Ο Πέτρος Παπαμακάριος συμπληρώνει: «Ο κύριος Γιάννης είναι της ολλανδικής σχολής. Εχει μάθει την ολλανδική φιλοσοφία μέσω της οποίας οι ομάδες μαθαίνουν πρωτίστως να κάνουν το παιχνίδι τους ανεξάρτητα από τον αντίπαλο. Θέλει τα παιδιά να μαθαίνουν το σωστό ποδόσφαιρο και φυσικά να είναι καλοί χαρακτήρες. Δεν είναι μόνο θέμα προπονητικής, αλλά και διδασκαλίας. Σεβόταν πολύ τα παιδιά και γι' αυτό δεν έριχνε το βάρος μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στα μαθήματα, όπως επίσης στη διάπλαση σωστών και καλών χαρακτήρων».

Ισως να είναι λίγοι εκείνοι που έχουν καταλάβει την πραγματική σημασία και αξία της επιστροφής του Γιάννη Σαμαρά στον ΟΦΗ: «Είναι πολύ καλή επιλογή για τον ΟΦΗ, δεν το συζητάμε. Είναι από τους καταλληλότερους στην Ελλάδα στο θέμα των Ακαδημιών. Θα κάνει πολύ καλή δουλειά στον ΟΦΗ, είμαι σίγουρος. Είναι επαγγελματίας και εξαιρετικός στη δουλειά του. Υπομονή χρειάζεται και δουλειά. Ξέρει τι πρέπει να κάνει», υπογραμμίζει ο Παπαμακάριος.

Οι περιπτώσεις Χατζηγιοβάνη και Μπουζούκη

Ο Τάσος Χατζηγιοβάννης είναι γεννημένος στις 31 Μαϊου 1997 και ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2012 από μια ομάδα στην Μυτιλήνη. Ο νεαρός μεσοεπιθετικός δούλεψε με τον Γιάννη Σαμαρά και ουσιαστικά αυτός ήταν που έκανε την πρόταση να γίνει επαγγελματίας, αποτελώντας πλέον βασικό μέλος του εφετινού Παναθηναϊκού.

Ο Γιάννης Μπουζούκης ο οποίος έχει γεννηθεί στην Πρέβεζα στις 27 Μαρτίου 1998 και αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό από την Αθλόπολις Πρέβεζας το 2011 και δούλεψε και αυτός με τον Γιάννη Σαμαρά όταν ο δεύτερος ήταν στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού.

Αυτές είναι δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, προφανώς υπάρχουν κι άλλες, αλλά Χατζηγιοβάνης και Μπουζούκης είναι οι εφετινοί MVP της ομάδας του Γιώργου Δώνη γι' αυτό και γίνεται ειδικοί αναφορά γι' αυτούς.

Το απόγευμα της Κυριακής ο ΟΦΗ παίζει με τον Παναθηναϊκό που από ανάγκη έχτισε εφέτος μία ομάδα πάνω σε πιτσιρικάδες και σε παιδιά των Ακαδημιών. Ορισμένοι από αυτούς πέρασαν από τα χέρια του Γιάννη Σαμαρά και αν μη τι άλλο η εφετινή δουλειά στους «πράσινους» αποτελεί το καλύτερο δείγμα γι' αυτό που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια στον ΟΦΗ. Η κρητική ομάδα μπαίνει πλέον σε μία νέα εποχή, στην εποχή του Γιάννη Σαμαρά. Και για να δανειστούμε, για επιμύθιο, μία ατάκα του από όσα είπε στους προπονητές του ΟΦΗ: «Τα παιδιά πρέπει να έρχονται με χαρά στο γήπεδο. Φυσικά και θέλουμε νίκες, αλλά πρέπει να τα μάθουμε να τα κάνουν με το σωστό τρόπο».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.