Σαν σήμερα: Η αρχή της κυριαρχίας του Ευγένιου
Τι έγραψε η ΠΑΕ για τον Ευγένιο Γκέραρντ ο οποίος σαν σήμερα ανέλαβε τα ηνία του ΟΦΗ
''23/06/1985 - Σαν σήμερα ο Ευγένιος Γκέραρντ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ, στον οποίο παρέμεινε για 15 χρόνια, όντας έτσι ο μακροβιότερος προπονητής σε πάγκο ελληνικής ομάδας.'' έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb.
Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από το αφιέρωμα του Capitano.gr για τον Ευγένιο Γκέραρντ:
H ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ
Από την πρώτη μέρα, από τότε που συνάντησε το Θόδωρο Βαρδινογιάννη στο γραφείο του στο Σύνταγμα, στο Meridien. Kόλλησαν αμέσως, υπέγραψαν μόνο εκείνο το συμβόλαιο, όλα τα επόμενα υπογράφηκαν με ένα σφίξιμο στο χέρι. Κρητικά και αντρίκεια. «Αυτός ο άνθρωπος γελάει, εμπνέει εμπιστοσύνη και αποπνέει χαρά. Θα μεγαλουργήσει στον ΟΦΗ» είπε ο Θόδωρος στους συνεργάτες του μετά τη γνωριμία με τον Ολλανδό. Και είχε δίκιο. Ο Γκέραρντ που μέχρι τότε ερχόταν μόνο για διακοπές στην Ελλάδα, πήρε το μικρό VW του, το έβαλε στο καράβι, κατέβηκε στο νησί και ερωτεύτηκε πάνω απ’ όλα τον τόπο και μετά τον ΟΦΗ. Όταν του είπαν να πάρει διερμηνέα, αρνήθηκε πεισματικά, απάντησε ότι τη χώρα τη μαθαίνεις μόνο αν μάθεις τη γλώσσα. Πήρε τη γυναίκα ενός Ολλανδού που είχε μείνει στο νησί, την Αφροδίτη Σχιλτς και έκανε μαθήματα κάθε μέρα, συνεχώς τη ρωτούσε για την Κρήτη, την ιστορία της, τα ήθη, τα έθιμα, τις κρυμμένες γωνιές της πόλης.
Βρήκε έναν σύλλογο ουσιαστικά ερασιτεχνικό, χωρίς υποδομές, χωρίς βασικά πράγματα που στην Ολλανδία θεωρούνταν προαπαιτούμενα. Τον πήγαν στο Λίντο που έκανε προπόνηση ο ΟΦΗ, βρήκε ένα ανισοβαρές ρόστερ που προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο σε μια αλάνα με τη θάλασσα και την αρμύρα να χτυπούν τα πρόσωπα των παικτών και τις μπάλες να χάνονται από τον αέρα. Δεν υπήρχαν κανονικά αποδυτήρια, στα τέρματα τα υπολείμματα διχτυών σκισμένα, μπάλες να εκτοξεύονται στη θάλασσα.
Οποιοσδήποτε θα είχε κάνει πίσω, δεν θα το τολμούσε να ξεκινήσει την οικοδόμηση ουσιαστικά μιας ομάδας από το μηδέν. Είχε όμως τη στήριξη του Θόδωρου. Και έσκυψε το κεφάλι και στρώθηκε στη δουλειά, στην πραγμάτωση του σχεδίου.
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
Στην αρχή κανείς δεν έδινε τύχη στο σχέδιο του Θόδωρου και του Ολλανδού, όταν ανακοινώθηκε από τον ΟΦΗ, οι εφημερίδες δεν έγραψαν καν σωστά το όνομά του. Οι περισσότεροι που ήξεραν από Κρήτη και Ηράκλειο, δεν του έδιναν ούτε τρίμηνο στον πάγκο του ΟΦΗ, οι πιο ρεαλιστές έκαναν λόγο για τεράστιο εγχείρημα χωρίς πιθανότητες επιτυχίας, η πιάτσα απλώς τόνιζε ότι «δεν θα κάνει παρέλαση».
Όντως ο ΟΦΗ ξεκίνησε με πολλά νεαρά παιδιά και αλλεπάλληλα άσχημα αποτελέσματα. Κάποια στιγμή ετέθη και θέμα αλλαγής στο Βαρδινογιάννη, η εντολή όμως ήταν να αποφευχθούν οι παλαιότερες παλινωδίες (πριν τον Γκέραρντ ο ΟΦΗ είχε αλλάξει τρεις προπονητές σε μια σεζόν, τον Πετρόπουλο, τον Μπέιλι και τον Πάκερτ), να πέσει το βάρος στις ακαδημίες, να στηριχθεί ο προπονητής. Κι όπως γίνεται στα παραμύθια, από τότε που ο Γκέραρντ στηρίχθηκε και αποφασίστηκε να τελειώσει τη σεζόν με οποιοδήποτε κόστος, ο ΟΦΗ από τον Ιανουάριο του ’86 άρχισε να πετάει φωτιές.
Ταυτόχρονα με την πρόοδο στην ομάδα υψωνόταν επιτέλους και η κερκίδα με την επέκταση στο Γεντί Κουλέ, έπεφταν τα θεμέλια για το μεγαλύτερο απ’ όλα τα έργα υποδομής, το «Βαρδινογιάννειο Αθλητικό Κέντρο», το ΒΑΚ που ολοκληρώθηκε το ’89-90. Ξεκινούσε η εποχή ΟΦΗ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Γκέραρντ συνένωσε τη ζωντάνια του τόπου με την βορειοευρωπαϊκή οργάνωση, με το πτυχίο ψυχολογίας δεν δημιουργούσε απλώς ποδοσφαιριστές, έπλαθε χαρακτήρες. Την πρώτη του μόλις χρονιά ο ΟΦΗ βγήκε στην Ευρώπη, επιτυχία ασύλληπτη μέχρι τότε, την οποία πιστώνονται τόσο ο Ολλανδός όσο και ο Θόδωρος με τους συνεργάτες του, τον Καζανάκη και το Μυριοκεφαλιτάκη.