Σαν σήμερα: Η κεφαλιά του Μαχλά στέλνει την Εθνική στο Μουντιάλ

15:44 | 17/11/2018

Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ημέρα που ο Νίκος Μαχλάς σκόραρε με υπέροχη κεφαλιά απέναντι στη Ρωσία στο σχεδόν κατάμεστο ΟΑΚΑ και έστειλε την Εθνική μας στο Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών

Το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» είχε πραγματοποιήσει εξαιρετική πορεία στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς ήταν στην πρώτη θέση, χωρίς να έχει γνωρίσει την ήττα στα ματς που έδωσε. Η… αυλαία έπεσε το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1993 κόντρα στην «αρκούδα».

Ο Αλκέτας Παναγούλιας στον πάγκο και οι παίκτες στο χορτάρι έκαναν ό,τι έπρεπε για να έρθει η νίκη με 1-0 και να γραφτεί ιστορία. Η ιστορική κεφαλιά του Νίκου Μαχλά, 11 λεπτά πριν το τέλος έβαλε "φωτιά" στο γήπεδο και η Ελλάδα έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε (και μάλιστα αήττητη) στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μάλιστα ουσιαστικά την πρόκριση την είχαμε αγκαλιάσει με την ισοπαλία στη Μόσχα (1-1) σε ένα ακόμα "ραντεβού" μας με τη Ρωσία, όμως στο ΟΑΚΑ "σφραγίστηκε" η πρόκριση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η γαλανόλευκη έπαιρνε το εισιτήριο για την τελική φάση ενός Μουντιάλ, το οποίο βέβαια δεν κύλησε όπως θα θέλαμε, αλλά αυτό ουδόλως μειώνει την επιτυχία.

Αθήνα, 17/11/1993, Ολυμπιακό Στάδιο, Θεατές: 60.000

ΕΛΛΑΔΑ - ΡΩΣΙΑ 1-0

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994

Σκόρερ: 79' Μαχλάς

ΕΛΛΑΔΑ: Μήνου - Αποστολάκης, Καραταΐδης, Μανωλάς, Ιωαννίδης, Τσαλουχίδης, Σαραβάκος (76' Αλεξανδρής), Νιόπλιας, Μαχλάς, Μητρόπουλος (33' Μαραγκός), Τσιαντάκης

ΡΩΣΙΑ: Τσερτσέσοφ - Χλεστόφ, Ονόπκο, Νικιφόροφ, Κουλκόφ, Σαλίμοφ, Ντομπροβόλσκι, Κολιβάνοφ, Παπόφ (80' Μοστοβόι), Γιουράν (46' Σαλένκο), Κιριάκοφ.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.