Scout Report: Τιεβί, ένας «special» εξτρέμ για τον ΟΦΗ

ΟΦΗ

O Γιάννης Χαμαλάκης σκιαγραφεί το τελευταίο - αλλά πιο γνωστό σε φήμη - μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ, Τιεβί Μπιφουμά.

Πριν λίγους μήνες (Μάιο) έκλεισε τα 30 του χρόνια. Γεννημένος βόρεια του Παρισιού, στην περίφημη περιοχή Σεντ Ντενί, ο Τιεβί Μπιφουμά αποτελεί πλέον έναν από τους πιο γνωστούς Κονγκολέζους ποδοσφαιριστές και πρακτικά τον νέο εξτρέμ του ΟΦΗ.

Γνωστός παλαιότερα και για το ''μοϊκάνα'' μαλλί του που έχει εγκαταλείψει, γενικά έχει μια ''τρέλα'' με τα μαλλιά, εκκεντρικό ντύσιμο και πολλές ιστορίες. Στην φανέλα θα γράφει το όνομα (Thievy) και όχι το επώνυμο του. Ο Κονγκολέζος βρίσκεται στο Ηράκλειο από τα ξημερώματα της Παρασκευής, αν όλα κυλήσουν ομαλά θα υπογράψει για δύο χρόνια.



Το Στρασβούργο και η Primera

Από τις ξακουστές ακαδημίες του Στρασβούργου, η Εσπανιόλ τον ''άρπαξε'' στα 18 του χρόνια, στα τέλη του 2010. Τον Μάρτιο του 2011 συστήθηκε με χατ-τρικ απέναντι στην Μπαρτσελόνα B’, στον τελικό του Copa Catalunya, ματς ανάμεσα σε νέους και παγκίτες για τις δύο ομάδες. Με τις εμφανίσεις του κέρδισε θέση στην πρώτη ομάδα της Εσπανιόλ, σκόραρε το πρώτο του γκολ, στη νίκη επί της Χιχόν τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Από την ομάδα της Καταλονίας έγινε ευρύτερα γνωστός, από εκεί ξεκίνησε και η περιπέτεια του για άλλες πολιτείες

f4c125f0b4be853fdc5058c27981293f6efac6fa.jpg#asset:408134


Γυρολόγος ετών... 30!

Την επόμενη σεζόν πήγε στη Λας Πάλμας (Segunda) ως δανεικός. Έκανε ''όργια'' (11 γκολ/24 ματς), η Εσπανιόλ του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2017. Στη συνέχεια μπήκε η Γουέστ Μπρομ στη ζωή του (Premier League), επέστρεψε στην Ισπανία για την Αλμερία (2014-2015) κάνοντας καλή σεζόν όμως η ομάδα υποβιβάστηκε. Ο ίδιος ήθελε να παραμείνει στην κατηγορία, έτσι υπέγραψε στην Γρανάδα. Λίγα πράγματα στην ομάδα της Ανδαλουσίας, στη συνέχεια μετακόμισε στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Έπαιξε για δύο χρόνια (2015-2017) σε Ρεμς και Μπαστιά με κάποιες καλές εμφανίσεις, ήταν στο βασικό rotation των ομάδων.

Aπό το 2016 μέχρι σήμερα (2022) αγωνίζεται στην Τουρκία, σε ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, με ένα μικρό διάλλειμα στην Κινέζικη Σενζέν (2020). Πήγε δανεικός στην Heilongjiang Ice City, στην Β' Κίνας χωρίς να αγωνιστεί λεπτό. Διαδοχικά αγωνίστηκε σε Άνκαρασπορ (Οσμανλί), Σίβασπορ,Ανκαραγκουτσού, Μαλάτιασπορ και Μπούρσασπορ. Στην γειτονική χώρα κατέγραψε πάνω από 120 ματς και περίπου 20 γκολ.

Αξιοσημείωτο: Έπαιξε 13 χρονιές σε Α' κατηγορίας πρωταθλήματα: αγωνίστηκε σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Τουρκία και Κίνα.

Τι παίκτης είναι

Έχει ύψος 1.80 αλλά στο γήπεδο φαίνεται πιο... κοντός. Παίκτης που τα χαρακτηριστικά του τα αναγνωρίζει κάποιος αμέσως, χωρίς να χρειαστεί να περάσει χρόνος. Βγάζει το... παντεσπάνι του τόσα χρόνια λόγω της ταχύτητας του, παίζει κυρίως σαν δεξί εξτρέμ, λίγες στα αριστερά ενώ με την Εθνική του 10αρι, σε άλλες συνθήκες αγώνα. Δεξιοπόδαρος, του αρέσει να ξεκινάει τις προσπάθειες από χαμηλά, έχει περισσότερο το γκολ από τον Ντίκο. Καλός χωρίς την μπάλα, παίζει πάνω στη γραμμή, κοντρολαρισμένος, συνήθως εκτελεί με συρτά σουτ προς την εστία. Δεν είναι σέντερ φορ αν και έχει παίξει σε αυτή την θέση. Εξτρέμ που θέλει χώρο για να δράσει, ικανός στο ένας - με - έναν, εκρηκτικός, ίσως τα καλύτερα στοιχεία του. Πάντως έχει κενά διαστήματα στα παιχνίδια του, αδύναμος στο ψηλό παιχνίδι, υπάρχουν περίοδοι στην καριέρα του που δεν βρίσκει δίχτυα, χωρίς ασίστ στο παλμαρέ του. Δεν έχει κάποιον κανένα σοβαρό τραυματισμό, άγνωστο σε τι κατάσταση είναι.


thievy_3075996_220916_012712.jpg#asset:408162


Aρχηγός και ενεργός στο Κονγκό

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του αγωνίστηκε για λίγα ματς με την U21 της Γαλλίας ενώ στη συνέχεια επέλεξε να εκπροσωπεί την ομάδα της καταγωγής του, το Κονγκό. Ο Τιεβί Μπιφουμά μετράει πάνω από 25 επίσημα ματς και 14 γκολ σε εθνικό επίπεδο. Φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, από τους πλέον αναγνωρίσιμους και γνωστούς αθλητές στην πατρίδα του. Πέτυχε κρίσιμα γκολ σε προκριματικά για το Μουντιάλ, μάλιστα το τελευταίο του ματς ήταν το 90λεπτο απέναντι στην Γκάμπια, τον περασμένο Ιούνιο, όπου το Κονγκό επικράτησε με 1-0, για το Κύπελλο Εθνών Αφρικής.

Δεν έχει τέτοιον παίκτη ο ΟΦΗ

Όπως γράφω πάντα σε αυτά τα Scout Reports, δεν ξέρω αν ο Τιεβί αποδώσει στον ΟΦΗ ή όχι. Αυτό που ξέρω είναι ότι η κρητική ομάδα παίρνει έναν έμπειρο ποδοσφαιριστή με παραστάσεις από Elite πρωταθλήματα, σε όχι απαγορευτική ηλικία. Κλασσικός εξτρέμ, παίκτης που λείπει από το ρόστερ της ομάδας, όχι μόνο λόγω θέσης αλλά και λόγω ικανοτήτων. Παίκτη με τα χαρακτηριστικά του Κονγκολέζου, να έχει το ένας με έναν και να τρέχει με την μπάλα, δεν έχει ο Νιόπλιας. Επίσης, σημαντικό ότι ''ανοίγει'' το γήπεδο, κάτι που το χρειάζεται η ομάδα. Σαν μεταγραφή μπορεί να χαρακτηριστεί ''ηχηρή'', ενώ με Γκερέρο, Ντίκο, ίσως και Ζερκάν προσθέτουν ποιότητα και εμπειρία μεσοεπιθετικά. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανακοίνωσε τον Γκερέρο ο ΟΦΗ

Τώρα μάλιστα, έχουμε... ΟΦΗ

Συμφώνησε και παίρνει Μπιφουμά ο ΟΦΗ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.