Στελούτσα Ντούτα: Από άστεγη, πρωταθλήτρια Ευρώπης

10:35 | 20/02/2020

Η ζωή της Στελούτσα Ντούτα, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κινηματογραφική ταινία. Αγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά πασίγνωστη στον κόσμο της πυγμαχίας, η Ντούτα, ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον δρόμο και ήταν απελπισμένη σε τέτοιον βαθμό, ώστε να σκέπεται ακόμη και την αυτοκτονία! Ολα αυτά, μέχρι που ανακάλυψε ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα, την πυγμαχία.

«Η πυγμαχία ήταν μία ευκαιρία για να βγω από την δυστυχία και την φτώχεια», θυμάται η τρις πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία στα 38 της χρόνια, κάθε φορά που ανεβαίνει στο ρινγκ, η Ντούτα μεταφέρει το μήνυμα για την μάχη ενάντια στην παιδική εξαθλίωση, την οποία έζησε βιωματικά.

Περίπου 100 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι, στην ανατολική Ρουμανία, υπάρχει η πόλη Μπουζάου. Εκεί ζούσε στους δρόμους η Στελούτσα, μέχρι που μία ημέρα του Γενάρη του 2002, ο προπονητής και ανιχνευτής ταλέντων, Κονσταντίν Βοϊτσίλας, την προσέγγισε επειδή νόμιζε πως ήταν αγόρι.

«Εάν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχε μεγαλώσει μέσα στα ναρκωτικά και στην αστεγία», αναπολεί ο 69χρονος προπονητής, τον οποίο η Ντούτα αποκαλεί πατέρα.

Δέκα οκτώ χρόνια και δεκάδες μετάλλια αργότερα, το χαμόγελο της Στελούτσα, δίνει την θέση του στο πρόσωπο του πρωταθλητή, μόλις φορέσει τα γάντια. Αλλωστε οι παιδικές μνήμες δεν σβήνουν και ειδικά για ένα παιδί που γνώρισε την απόρριψη και την βία από τις πρώτες ημέρες της ζωής του. «Ηταν ένα παιδί που δεν ήθελε κανένας», λέει ο Βοϊτσίλας, εξηγώντας πως η Στελούτσα εγκαταλείφθηκε από τους γονείς της.

Από το πρώτο διάστημα ενασχόλησης της με την πυγμαχία, η Ντούτα προσπάθησε πολύ. Βρήκε στα ρινγκ τον στόχο που δεν είχε ποτέ ονειρευθεί. Και σήμερα, το διαμέρισμα της στην πόλη Μπουζάου, είναι γεμάτο τρόπαια. Μόνιμη πρωταθλήτρια Ρουμανίας και τρεις φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Στελούτσα, που αγωνίζεται στα -48 κιλά, δηλώνει συχνά πως δυσκολεύεται να πιστέψει ακόμη και σήμερα τι έχει καταφέρει.

Το όνομα της στην ρουμανική, σημαίνει «μικρό αστέρι». Ισως να είναι ένα... παιχνίδι της μοίρας, ίσως κάτι απ΄ αυτά τα ανεξήγητα της ζωής. Γιατί πως να εξηγηθεί αυτή η ζωή που έζησε ένα «μικρό αστέρι» σε μία χώρα όπου περίπου το 38% των παιδιών εκτίθενται στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σύμφωνα με την Eurostat.

Το υψηλό ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου, η δύσκολη πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα, η σωματική και ηθική κακομεταχείριση που επέρχεται με το πρόσχημα της πειθαρχίας, είναι ορισμένα από τα δυσάρεστα συμπεράσματα έρευνας για τα παιδιά της Ρουμανίας και ειδικά εκείνα που ζουν σε αγροτικές περιοχές, που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2019 από τον οργανισμό «Save the childen».

Η Στελούτσα, που με τα έσοδα της ανακαίνισε το σπίτι όπου μένει η βιολογική της μητέρα και τα μικρότερα αδέλφια της, προετοιμάζεται για το επόμενο εθνικό πρωτάθλημα, όμως σύντομα «θα κρεμάσει τα γάντια της», για αφιερωθεί στην προπονητική, στην προστασία των παιδιών και στην δημιουργία οικογένειας: «Θέλω να είμαι υγιής, να έχω μια οικογένεια και πάνω απ' όλα να είμαι καλή μητέρα. Χωρίς την αγάπη των γονέων, όλα είναι μάταια»...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.