Τα νέα δεδομένα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

08:14 | 23/03/2020

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, όχι όμως και ματαίωσής τους, αφήνει για πρώτη φορά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. 

Μετά τη χθεσινή διάσκεψη της εκτελεστικής της επιτροπής, η ΔΟΕ με μία μακροσκελή ανακοίνωση υπερασπίζεται την επιμονή της στη διεξαγωγή των Αγώνων στην Ιαπωνική πρωτεύουσα, κάνει όμως λόγο για εξέταση διαφορετικών σεναρίων, που περιλαμβάνουν την αναβολή των Αγώνων, χωρίς να αποκλείει κατηγορηματικά άλλες λύσεις.

Aαπερρίφθη ομόφωνα η οριστική ματαίωσή τους, δηλαδή να μη γίνουν καθόλου και να διεξαχθούν ξανά το 2024, ωστόσο ακόμα είναι στον αέρα η αναβολή τους!

Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, σε συνεργασία -όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ- με τις ιαπωνικές αρχές, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις διεθνείς ομοσπονδίες, τους κατόχους τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τους χορηγούς.

O Τόμας Μπαχ αποφάσισε να αναφέρει ότι πραγματοποιούνται συζητήσεις δείχνει ότι ο κορωνοϊός έχει καταφέρει σε αυτή τη φάση να… νικήσει και τον αθλητισμό. «Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα και, φυσικά, πάνω από μία αθλητική διοργάνωση. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της υγείας των αθλητών μας», έγραψε, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του ο Γερμανός «Αθάνατος».

Πιέσεις για αναβολή

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής βρήκε θετική ανταπόκριση στη διεθνή αθλητική κοινότητα. «Χαιρετίζουμε την απόφαση τους Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ για εξέταση της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί οι αθλητές βρίσκονται μέσα στην αβεβαιότητα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο BBC ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Βρετανίας Χιου Ρόμπερτσον.

Μετά τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Βραζιλία, την αναβολή της διοργάνωσης ζήτησαν και η Σερβία και Κροατία με τις ''φωνές'' να γίνονται ολοένα και περισσότερες. Επίσης, υπέρ της αναβολής είναι οι άνθρωποι του στίβου και τους υγρού στίβου των ΗΠΑ, ενώ έκκληση έκανε και ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος ώστε η Ελληνική πλευρά να ζητήσει κάτι αντίστοιχο.

Τη δική του πίεση ασκεί ο Καναδάς

Όπως έγινε γνωστό, η Καναδική Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει την υποστήριξή της προς όλες της Ομοσπονδίες της χώρας και κάνει γνωστό ότι δεν θα στείλει αθλητές της στο Τόκιο, αν δεν υπάρξει αναβολή.

«Βρισκόμαστε στην δίνη μία παγκόσμιας κρίσης που είναι πιο σημαντική από τον αθλητισμό», τονίζεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Οι αθλητές, που έχουν υψώσει τις τελευταίες ημέρες τη φωνή τους, αιτούμενοι την αναβολή των Ολυμπιακών, θα πρέπει να... αρκεστούν σε μία επιστολή του προέδρου της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, που τους ενημερώνει για τις αποφάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς να ζητά πουθενά τη γνώμη τους.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.