«Μυρίζει... ΟΦΗ από παλιά»

Special

Ο Νίκος Μαχλάς μιλά στο Capitano.gr για τον ΟΦΗ και ξετυλίγει το κουβάρι της μεγάλης καριέρας του. Το χθες, το σήμερα, το αύριο.

Ο Νίκος Μαχλάς μιλά στο Capitano.gr και ξετυλίγει το κουβάρι μίας σπουδαίας καριέρας. Ο ΟΦΗ, ο Γκέραρντ, η Ολλανδία, το λάθος του, ο Μπούσης, η νέα εποχή, η ενδεχόμενη επιστροφή.

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής δεν έχει ζήσει και λίγα. Ενα ολόκληρο γήπεδο χόρευε συρτάκι για χατήρι του, ήταν αυτός που άνοιξε διάπλατα στους Ελληνες ποδοσφαιριστές τις πόρτες του εξωτερικού, ήταν αυτός που στάθηκε δίπλα στον ΟΦΗ στις δύσκολες στιγμές, είναι αυτός που ακόμα και σήμερα μιλά για την αγαπημένη του ομάδα και το πρόσωπό του λάμπει. Από χαρά, από συγκίνηση, από λησμονιά.



«Γιατί όχι επιστροφή στον ΟΦΗ;»


- Θα σε ξεκινήσω από τα πρόσφατα. Πώς βλέπεις τον ΟΦΗ με τον Μιχάλη Μπούση;

Αυτό που έχει ξεκινήσει είναι πάρα πολύ όμορφο. Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά από ένα άνθρωπο που ήρθε για να βάλει χρήματα στην ομάδα και αυτό είναι σημαντικό. Να υπάρχει ένας στο κεφάλι. Θεωρώ ότι με την κατάσταση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει και πάλι να... μυρίζει ΟΦΗ από τα παλιά. Στον τρόπο λειτουργίας του και όπως πρέπει να είναι μια ομάδα. Χρειάζεται λίγο χρόνο, βέβαια, για να προχωρήσει το πλάνο. Το ευχάριστο είναι πως η ομάδα διαθέτει πλέον ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που ξέρουν τι θέλουν και τι κάνουν.

- Η παρουσία του Γιάννη Σαμαρά, του Γιώργου Σαμαρά και του Ηλία Πουρσανίδη αποτελεί εγγύηση για τη νέα εποχή; 

Σίγουρα. Είναι παιδιά μορφωμένα στο κομμάτι το δικό τους, είναι παιδιά που ξέρουν τον ΟΦΗ και ξέρουν μέχρι που θέλουν να τον φτάσουν. Ο Γιάννης Σαμαράς είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρξει για την ομάδα μας. Ο Γιώργος είναι ένα παιδί που πάντα θαύμαζε τον ΟΦΗ και ήταν η μεγάλη του αγάπη. Αυτό σημαίνει πως ό,τι κάνει το κάνει με όρεξη και αγάπη. Και ο Ηλίας φυσικά αγαπάει τον ΟΦΗ και έχει τη δική του ιστορία. Βρήκαν αυτόν τον άνθρωπο, τον έφεραν να επενδύσει στην ομάδα. Ο χρόνος θα δείξει, αν και νομίζω ότι θα δικαιωθούν στο μέλλον.

- Θα δεχόσουν μια ενδεχόμενη πρόταση για να αναλάβεις ενεργό ρόλο τώρα στον ΟΦΗ; 

Αυτή τη στιγμή δε θα δεχόμουν, λόγω ενός προσωπικού προβλήματος που έχει προκύψει. Όμως αργότερα αν δεχόμουν κάποια πρόταση θα έλεγα ναι. Γιατί όχι; Αν μιλούσαμε και βλέπαμε πως θα μπορούσα να βοηθήσω, θα δεχόμουν. Είναι άνθρωποι που τους γνωρίζω και με γνωρίζουν. Με εκτιμάνε και τους εκτιμώ. 

ΜΑΧΛΑΣ_ΣΥΝ-ΜΕΣΑ.jpg#asset:51812

Η συζήτηση περνά στα δικά του διοικητικά χρόνια. Πέρασε από αυτό το πόστο, πάλεψε, πληγώθηκε, έμεινε μόνος, αλλά η αγάπη του για τον ΟΦΗ δεν μπορούσε να τον αφήσει μακριά από αυτό. Το έβλεπες στο βλέμμα του όση ώρα μιλούσε. Μπορεί να μη το είπε φωναχτά, αλλά αν γυρνούσε το χρόνο πίσω πάλι το ίδιο θα έκανε.

- Γιατί δεν προχώρησε το πλάνο της πολυμετοχικότητας;

Δεν είναι ότι δεν προχώρησε, απλά τα πράγματα ήταν λίγο πολύπλοκα εκείνη την εποχή. Ηταν μια κατάσταση που δεν τη γνωρίζαμε. Τι ακριβώς συνέβαινε από πίσω. Μπήκαμε για να σώσουμε τον ΟΦΗ. Όλοι όσοι θέλαμε να βοηθήσουμε, είδαμε ότι η χρονιά χάθηκε στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό. Θα ανεβαίναμε αμέσως στη Super League και θα γλιτώναμε πολλά χρήματα. Αν παίρναμε την άνοδο τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. 

Όλα αυτά έφεραν πίσω την ομάδα στο οικονομικό κομμάτι και έπρεπε να γίνει ξανά η προσπάθεια από την αρχή. Τα κατάφερα, βέβαια, την επόμενη σεζόν, που είχα μείνει μόνος με προπονητή τον Αναστόπουλο. Δεν παύει, όμως, να παρέμειναν χρέη από τα προηγούμενα χρόνια, συν αυτά που έμειναν από τη Β’ Εθνική. Και όταν δεν έχεις ένα δυνατό επενδυτή είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρεις.

«Ηταν ανελέητος ο πόλεμος στον ΟΦΗ»


- Υπήρχαν άνθρωποι που σου υποσχέθηκαν βοήθεια και αισθάνθηκες προδομένος;

Δεν μου υποσχέθηκε κανένας τίποτα. Δεν περίμενα και τίποτα. Δεν υπήρχαν άτομα που να μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν και να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Η ομάδα είχε χρέη περίπου 6-7 εκατομμύρια και ήταν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να μπει.

- Δε φοβήθηκες το ρίσκο ν’ αναλάβεις όλο αυτό; 

Εγώ πήρα την ευθύνη και τη χρεώθηκα κιόλας. Το άγνωστο αν θες, ο αυθορμητισμός και η αγάπη για τον ΟΦΗ με ώθησαν στο να πάρω αυτή την απόφαση. Ακόμη και τώρα το πληρώνω, βέβαια. Με την εφορία, τη δέσμευση σπιτιών και πάει λέγοντας. Θεωρώ, όμως, ότι πάλι το ίδιο θα έκανα.

- Όταν ο ΟΦΗ αποχώρησε από τη Super League είχες μιλήσει για «πόλεμο» σε βάρος της ομάδας...

Όταν δεν ανήκεις πουθενά και δεν έχεις ανέβει στο άρμα κάποιου, νομίζω ότι θα βρίσκεσαι αμέσως εκτεθειμένος και σε πόλεμο. Η κατάσταση με τον ΟΦΗ ήταν τέτοια, που ό,τι γινόταν έβγαινε στον αέρα. Αυτός ο πόλεμος που γινόταν ήταν ανελέητος. Ήταν πραγματικά απίστευτο! 

μαχλας-γκεραρντ-μεσα.jpg#asset:51806

Αναπόφευκτα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στον ποδοσφαιρικό του «πατέρα», τον Ευγένιο Γκέραρντ. Τα μάτια του δακρύζουν, η φωνή του κομπιάζει, περνούν από μπροστά του, σαν φιλμ, όλες οι μεγάλες στιγμές που έζησε στον ΟΦΗ.

- Πολλά απ' όσα έχεις πετύχει στην καριέρα σου τα οφείλεις στον Ευγένιο Γκέραρντ... 

Φυσικά! Θεωρώ ότι τις βάσεις μου σαν άνθρωπος, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής, τις πήρα απ’ αυτόν. Ήταν ένας άνθρωπος που με δίδαξε ήθος, με δίδαξε πώς να είμαι μέσα στο γήπεδο και όλα αυτά που χρειάζομαι ως ποδοσφαιριστής και πως μπορώ να σταθώ στην καριέρα μου σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτό ήταν η περιουσία μου και αυτό που κράτησα μ’ αυτόν δάσκαλο, όπως φυσικά πολλοί ακόμη ποδοσφαιριστές. Κυρίως, όμως, εγώ, γιατί σε πολύ μικρή ηλικία βρέθηκα στο εξωτερικό και έπρεπε να κάνω καριέρα. Οι βάσεις που είχα πάρει από τον Γκέραρντ με βοήθησαν για να μπορέσω ν’ ανταποκριθώ στις δυσκολίες.

- Τι τον έκανε να είναι τόσο ξεχωριστός; 

Ήξερε τι ήθελε να πάρει από τον καθένα. Και ήταν μεταδοτικός. Πάντα ήθελε, βέβαια, παίκτες με χαρακτήρα. Ήθελε χαρακτήρες με θράσος, αποφασιστικότητα και έψαχνε προσωπικότητες. Ήξερε ότι δε χρειάζεται κάποιος να διαθέτει πολύ μεγάλο ταλέντο για να πάει μπροστά, αν δεν είχε τα υπόλοιπα. Ήθελε η ομάδα να είναι μια οικογένεια και να έχει παίκτες νικητές. 

Αγαπούσε πολύ την Κρήτη, αγαπούσε πολύ τον ΟΦΗ και έκανε τα πάντα για την ομάδα μέσα από την καρδιά του. Αφιέρωνε πολύ χρόνο, ερχόταν ακόμη και στο σπίτι μας για να μας μιλήσει και να μας τονίζει συνεχώς ότι πρέπει να δουλεύουμε μέσα στο γήπεδο για να είμαστε καλοί σε αυτό που κάνουμε.

- Υπήρχε κάποια συμβουλή που σου είχε δώσει και την θυμάσαι ακόμα; 

Δεν μπορείς να πεις μόνο μια ατάκα. Ήταν πάρα πολλά. Έκανε πράγματα που σίγουρα σου μένουν. Σε περίοδο που δεν ήμουν καλά αγωνιστικά με άφησε εκτός αποστολής από παιχνίδι και μου έδωσε άδεια πέντε ημερών. Με συμβούλεψε να πάω ένα ταξίδι και να επιστρέψω πιο ήρεμος. Το έκανα και νομίζω με βοήθησε κιόλας. Αυτά μόνο εκείνος μπορούσε να τα κάνει! Να με αφήσει εκτός στα μέσα της περιόδου. Ήξερε πάντα να πιάνει την ψυχολογία σου.

ΜΑΧΛΑΣ-ΠΙΤΣΟΥΛΑΚΗΣ.jpg#asset:51811

  • Ο Νίκος Μαχλάς με τον συντάκτη του Capitano.gr, Δημήτρη Πιτσουλάκη

«Απίστευτα όσα έζησα στην Ολλανδία, λάθος που γύρισα»


- Εκανες λάθος επιλογές στην καριέρα σου;

Νομίζω πως σε γενικές γραμμές έκανα καλές επιλογές. Το να φύγω και να πάω στην Ολλανδία ήταν καλή επιλογή γιατί ήταν ένα πραγματικό σχολείο για μένα. Μετά ακολούθησαν οι επιτυχίες με την Φίτεσε, αλλά και η παρουσία στην Εθνική. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είμαι ικανοποιημένος. Η μεταγραφή μου στον Άγιαξ ήταν το αποκορύφωμα, καθώς ένας τεράστιος σύλλογος με εμπιστεύτηκε και κερδίσαμε τίτλους μαζί. Ένιωσα πλέον ότι το επίπεδο είχε αλλάξει. Στην Ολλανδία πέρασα ονειρεμένα χρόνια.

- Τους έμαθες και συρτάκι...

Πρέπει να το ζήσεις... Δεν περιγράφεται. Ένιωθα ανατριχίλα! Ήμουν από τους πρώτους που έφυγα στο εξωτερικό και έπρεπε να πετύχω, γιατί στη συνέχεια θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι. Όπως και έγινε. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ακόμη και τώρα το βλέπω. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν φανταστική.

- Διαχειρίστηκες σωστά όλη αυτή τη δόξα; 

Νομίζω ναι. Δεν έκανα πιστεύω κάποια λάθη. Το μόνο πράγμα που σκέφτομαι κάποιες φορές είναι πως ίσως να έπρεπε να κάτσω λίγο ακόμη στο εξωτερικό και να μην επιστρέψω Ελλάδα. Πήγα και στη Σεβίλλη, που πρότεινε, άλλωστε, συμβόλαιο, αλλά δεν το δέχτηκα, αφού ήθελα να γυρίσω πίσω. Ίσως αυτό να ήταν ένα λάθος.

- Το μεγαλύτερο παράσημο που κέρδισες ποδοσφαιρικά ποιο ήταν; 

Πιστεύω ότι είναι η αναγνωρισιμότητα που έχεις πλέον σαν άνθρωπος και οι πόρτες που σου ανοίγουν. Αυτό είναι σημαντικό. Το κρατάς για όλη σου τη ζωή, γιατί αναγνωρίζουν και την προσφορά σου στο χώρο.

- Ο επιθετικός Νίκος Μαχλάς θα είχε θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο; 

Το ποδόσφαιρο μπορεί ν’ αλλάζει, αλλά είναι κάποιες θέσεις, που πάντα θα μένουν στο προσκήνιο. Πάντα οι παίκτες που σκοράρουν, πληρώνονται και περισσότερο. Νομίζω πως πολλές ομάδες στερούνται το εύκολο γκολ και θέλουν έναν παίκτη που μπορεί να σκοράρει.

- Η Εθνική τα τελευταία χρόνια δεν πάει καλά. Τι νομίζεις ότι φταίει;

Κοίτα, έχουμε υλικό, αλλά από την άλλη πλευρά το ποδόσφαιρο νομίζω ότι έχει αλλάξει. Πρέπει να κοιτάξουμε λίγο το μεσοεπιθετικό κομμάτι. Εκεί πέρα εστιάζω. Ενώ έχουμε παίκτες πρέπει να δουλέψουμε με τον εκάστοτε προπονητή σ’ αυτόν τον τομέα. Αυτό στερούμαστε. Στερούμαστε παίκτες, που να είναι ικανοί στο ένας με έναν. Να μπορούμε να διασπάσουμε κλειστές άμυνες. Ό,τι κάναμε στους αντιπάλους, μας το κάνουν τώρα εμάς.

μαχλας-ελλας-μεσα.jpg#asset:51805

- Δεν έζησες λίγα με την Εθνική...

Η Εθνική ομάδα αποτελεί ύψιστη τιμή για κάθε παίκτη. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί εκπροσωπείς ένα ολόκληρο έθνος και έτσι πρέπει να το βλέπει κάθε ποδοσφαιριστής. Ήμουν ένας παίκτης Εθνικής ομάδας. Πάντα έδινα τον καλύτερο μου εαυτό. Είμαι ανάμεσα στους πρώτους σκόρερ όλων των εποχών και αυτό σημαίνει πολλά. Ό,τι έκανα το έκανα από αγάπη και μόνο. Αυτό που πετύχαμε με την πρόκριση στο Μουντιάλ ήταν σπουδαίο, γιατί από τότε άρχισαν ν’ ασχολούνται και μαζί μας. 

Τώρα το ότι δεν καταφέραμε πολλά πράγματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια άλλη ιστορία. Έπαιξε ρόλο η απειρία μας. Είχαμε και πολύ δύσκολη κλήρωση. Αντιμετωπίσαμε ίσως την καλύτερη Αργεντινή όλων των εποχών. Το ίδιο ισχύει και για τις Βουλγαρία και Νιγηρία. Δε θέλω, όμως να εστιάσω εκεί. Το επίτευγμα ήταν πολύ μεγάλο και οι εμπειρίες που αποκτήσαμε τότε έφεραν την Εθνική σε καλύτερο επίπεδο. Γιατί είδαμε τα λάθη μας και προχωρήσαμε και στο μέλλον πήραμε το Euro.

- To Euro, όμως, το 'χασες. 

Είχα κάποιες διαφωνίες εγώ και ο Γεωργάτος με τον προπονητή. Ήταν να γίνει έτσι και έτσι έγινε. Πήρε το Χαριστέα στη θέση μου και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Ετσι ήταν γραφτό. Σημασία έχει που είδαμε την Εθνική να είναι πρώτη, να σηκώνει το ευρωπαϊκό.

- Πώς σκέφτεσαι την επιστροφή σου στο ποδόσφαιρο; 

Όταν ξεπεράσω το προσωπικό θέμα που έχει προκύψει, νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Σκέψεις μου είναι κάποιες ακαδημίες ή μία συνεργασία από την Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Νομίζω πως όταν θελήσω να επιστρέψω στο ποδόσφαιρο, θα μπω ξανά χωρίς πρόβλημα. Έχω τη γνώση, το μικρόβιο και την αγάπη για να το κάνω. 

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.