Τα γκολ δεν τα βάζει ο στόπερ

Απόψεις

Το πρόβλημα του ΟΦΗ στα τελευταία ματς έχει απλή εξήγηση. Και δεν φταίει που δεν πήρε στόπερ.

«Είναι απλά τα πράγματα: αν θες να ανέβεις επίπεδο τότε το νούμερο ένα που κοιτάζεις είναι το γκολ». Τάδε έφη, Γιάννης Σαμαράς, τον περασμένο Νοέμβριο, στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Capitano.gr. Τα λόγια του στριφογυρίζουν στο μυαλό κάθε φορά που ο ΟΦΗ αδυνατεί να κερδίσει. Και όταν αδυνατεί να κερδίσει, σημαίνει ότι δεν είχε το παραπάνω: το γκολ. Ή δεν πέτυχε περισσότερα από τον αντίπαλο.

Από το ματς με τον Άρη, την 14η αγωνιστική, 14 Δεκεμβρίου και εκείνο το 3-1 που διατηρούσε τον ΟΦΗ στα «ψηλά πατώματα» της βαθμολογίας, έχει ακολουθήσει ένα σερί αποτελεσμάτων που δείχνει το πρόβλημα της ομάδας. Και επειδή μας αρέσει να λέμε πολλές φορές ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι απλό, ας πάμε στην απλή εξήγηση: ο ΟΦΗ δεν έχει πια το εύκολο γκολ.

Ας δούμε τα αποτελέσματα από τη νίκη επί του Άρη και έπειτα:

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 1-1

Παναιτωλικός-ΟΦΗ 2-0

ΟΦΗ-Βόλος 1-2

Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ 2-0

Πανιώνιος-ΟΦΗ 1-2

ΟΦΗ-Ολυμπιακός 0-1

Ξάνθη-ΟΦΗ 2-2

ΟΦΗ-ΑΕΛ 0-0

Απολογισμός; 1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 4 ήττες σε 8 παιχνίδια.

Η πρώτη ανάγνωση, η εύκολη, είναι ότι ο ΟΦΗ, αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι με την ΑΕΛ το περασμένο Σάββατο, έχει δεχθεί σε όλα τα ματς γκολ. Άρα, προς τέρψιν του κόσμου, το πρόβλημα είναι στην άμυνα. Η κουβέντα πάει ξανά στον στόπερ που δεν αποκτήθηκε τον χειμώνα κτλ. Η δεύτερη ανάγνωση είναι ότι ο ΟΦΗ σε 4 από τα 8 τελευταία παιχνίδια δεν έχει σκοράρει. Στα μισά ματς, δηλαδή, ο Όμιλος δεν είναι παραγωγικός, όσο ήταν στον πρώτο γύρο όταν έκανε την εντυπωσιακή πορεία. Η τρίτη ανάγνωση είναι ότι ο ΟΦΗ πλέον δυσκολεύεται να σκοράρει και στο γήπεδό του που μέχρι πρόσφατα ήταν το δυνατό του «όπλο».

Και για να μην γυρίζουμε πολύ πίσω, ας δούμε τι έκανε στον αγώνα με την ΑΕΛ. Οι τελικές του ήταν 16, εκ των οποίων οι 6 στην εστία. Η κατοχή της μπάλας ήταν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 69%. Κι αν θέλετε να το πάμε γενικά, ο ΟΦΗ έχει πλέον μέσο όσο τερμάτων 1.4 και μέσο όρο τελικών 11.8. Το τελευταίο νούμερο δεν είναι διόλου μικρό. Οι σχεδόν 12 τελικές μέσο όσο ανά αγώνα δεν είναι λίγες, άρα ο ΟΦΗ παράγει. Το θέμα, όμως, είναι ότι στο τελικό στάδιο της «παραγωγής» υπάρχει το πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Μάνος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γκολ. Ο Σεμέντο, που έδινε ουκ ολίγα, έχει μείνει μακριά από τον καλό του εαυτό λόγω των τραυματισμών και δη αυτόν στην ωμοπλάτη, ο Τσιλιανίδης έχει «σιγήσει» σε σχέση με τον ρυθμό που «πυροβολούσε» και ουσιαστικά ο Φιγκεϊρέντο έχει μείνει να «τραβάει» το κουπί.

Άρα, το πρόβλημα του ΟΦΗ είναι αμυντικό ή επιθετικό; Γυρίζουμε ξανά στα λόγια του Γιάννη Σαμαρά: «Αν θες να ανέβεις επίπεδο τότε το νούμερο ένα που κοιτάζεις είναι το γκολ». Ο ΟΦΗ εφέτος ανέβηκε επίπεδο σε σημείο εκτόξευσης. Η περσινή με την εφετινή χρονιά είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο Όμιλος μεταμορφώθηκε σε μία άκρως επιθετική ομάδα -παραγωγική, για να το θέσουμε καλύτερα- κάτι που τουλάχιστον στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος τον έφερε ψηλά στη βαθμολογία με βάσιμες ελπίδες να μπει στα πλέι οφ.

Ο ΟΦΗ εξακολουθεί να είναι μία παραγωγική ομάδα, με τα πιο υψηλά ποσοστά στο πρωτάθλημα, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν μετουσιώνει την υπεροχή του σε γκολ. Κι αν προσθέσουμε το πρόβλημα στην άμυνα όπου, κατά γενική ομολογία, δέχεται τα λεγόμενα «εύκολα γκολ», το πρόβλημα διογκώνεται.

Στην Ελλάδα, όμως, έχουμε συνηθίσει να «χτίζουμε» στο μυαλό μας τις ομάδες με βάση την άμυνα. Ακόμα και πρώτος στη βαθμολογία να ήταν ο ΟΦΗ η αντίδραση των φιλάθλων θα ήταν «ναι, αλλά δεν πήρε στόπερ». Αυτή η αντίδραση τώρα κάνει περισσότερο θόρυβο γιατί το πρόβλημα του ΟΦΗ δεν φέρνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Και το πρόβλημα είναι μπροστά, όχι πίσω.

Για τον κόσμο, αλλά και τους δημοσιογράφους, το θέμα ήταν ο ΟΦΗ να πάρει τον χειμώνα αμυντικό. Εκ του αποτελέσματος και για τους επικεφαλής στον ΟΦΗ αυτό ήταν το θέμα. Εκεί έπεσε το βάρος, αυτό ήταν που έγινε σίριαλ. Η απόκτηση στόπερ θα του έλυνε το πρόβλημα που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή; Όχι. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Όμιλος έχει θέμα στην επίθεση. Όταν αυτό λυθεί, όταν έρθουν ξανά τα εύκολα γκολ, θα ξεχάσουμε πάλι το θέμα της άμυνας. Όπως το ξεχάσαμε στο πρώτο μισό τότε που οι «μελανόλευκοι» λειτουργούσαν στο αγωνιστικό κομμάτι σχεδόν υποδειγματικά.

Η επιστροφή Ναμπί, μετά τη μακρά του απουσία λόγω τραυματισμού, είναι μία διαφαινόμενη λύση. Έρχεται ένας έξτρα παίκτης για το γκολ. Η απόκτηση του Ζοάο Βίκτορ, επίσης. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι δεινός σκόρερ, δεν είναι αυτή η θέση του και δεν αποκτήθηκε γι' αυτό. Έχει, όμως και το γκολ. Έχει το μακρινό σουτ που μπορεί να «ξεκλειδώσει» άμυνες και να διώξει το άγχος στα δύσκολα βράδια. Σαν κι αυτό του περασμένου Σαββάτου με την ΑΕΛ.

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, η συζήτηση θα επικεντρώνεται στη λάθος γραμμή του γηπέδου. Ένας φαύλος κύκλος συζητήσεων για το αν ο ΟΦΗ χρειαζόταν στόπερ. Ή για το αν έπρεπε να κινηθεί ο ΟΦΗ για επιθετικό. Το τελευταίο μάλλον είναι η ουσία του πράγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα «αποκαλυπτήρια» του Βίκτορ

Ξεπέρασαν το 1 εκ. τα εισιτήρια - σε ποια θέση είναι ο ΟΦΗ

Οι συγκλονιστικές στιγμές από τον τραυματισμό του Φερέιρα


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.