This is... England!
Οταν ξεκινούσαν οι επαναληπτικοί των ζευγαριών στους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ κανείς δε θα περίμενε να γίνει μάρτυς όσον έγιναν.
Όση έκπληξη όμως και θαυμασμό κι αν προξένησαν οι προκρίσεις των Λίβερπουλ και Τότεναμ, ένα είναι το κοινό χαρακτηριστικό που αναδύεται: η υπεροχή των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ σε σχέση με τα υπόλοιπα κορυφαία πρωταθλήματα.
Το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, πέρα απ΄τον νικητή του, πλέον μας αναδεικνύει και αυτό που λίγο πολύ όλοι παραδεχόμασταν. Οι αγγλικές ομάδες σήμερα μπορεί να είναι ταλαιπωρημένες από τα συνεχόμενα παιχνίδια και χτυπημένες από τραυματισμούς, όμως είναι και οι ομάδες που παίζουν το ποδόσφαιρο σύγχρονα, με ένταση και όπως πρέπει. Και το χορτάρι τους το ανταποδίδει.
Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα: Πρόκριση για την καλύτερη ομάδα
Το ζευγάρι αυτό προμήνυε απ΄την αρχή δύο μεγάλες μάχες μεταξύ δύο εκ των πιο ιστορικών συλλόγων. Φαβορί, έστω και μερικώς, φερόταν η αγγλική ομάδα λόγω της φόρμας και του ρυθμού που αγωνίζεται, απέναντι σε ένα σύνολο που χωρίς να εκπλήσσει με το παιχνίδι του, διαθέτει τον καλύτερο παίκτη του κόσμου.
Μέσι – Λίβερπουλ, σημειώσατε άσο
Ο πρώτος αγώνας στο Καμπ Νου δεν ξεκίνησε καλά για τη Λίβερπουλ που είδε τον Φιρμίνο να μην μπορεί να ξεκινήσει και τον Κεϊτά να αποχωρεί στον 24ο λεπτό, λόγω τραυματισμών. Ο Κλοπ επέλεξε να αλλάξει το στήσιμο της ομάδας του, δημιουργώντας υπεραριθμία στο κέντρο του, με αποτέλεσμα να σπάσει ο τρόπος ανάπτυξης της ομάδας του Βαλβέρδε. Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για τους «ρεντς» έπειτα από την πολύ καλή πάσα του Άλμπα και το γκολ του Σουάρες (26΄) σε ένα ημίχρονο χωρίς πολλές ευκαιρίες για τις δύο ομάδες. Το δεύτερο μέρος έφερε περισσότερη ένταση και ευκαιρίες και για τους δύο, ωστόσο οι «μπλαουγκράνα» ήταν αυτοί που θα γελούσαν στο τέλος του αγώνα, αφού είδαν το Μέσι να σκοράρει διπλά.
Ένα γκολ πάρε-βάλε από σπόντα στο δοκάρι του Άλισον κι ένα εκπληκτικό μακρινό φάουλ ήταν αυτά που σφράγισαν το τελικό 3-0, σε έναν αγώνα με εμφανή την επιθετική δυστοκία των δύο ομάδων. Από τη μία οι γηπεδούχοι που δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν έτσι όπως ήθελαν. απέναντι σε άμυνα με μεγάλη ένταση και προσήλωση και από την άλλη οι φιλοξενούμενοι που με μοναδικές επιθετικές μονάδες τους Σαλάχ, Μανέ κατάφεραν να απειλήσουν σοβαρά μόνο με τους Μίλνερ και Σαλάχ, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το τέλος του πρώτου αγώνα έβρισκε τη Μπαρτσελόνα να θριαμβεύει απέναντι σε μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, κυρίως λόγω της ευστοχίας των Μέσι (2 γκολ σε 4 προσπάθειες) και Σουάρες (1 γκολ σε 3 προσπάθειες).
«Άνφιλντ» και Κλοπ έκαναν τη διαφορά
Ο επαναληπτικός του Άνφιλντ ξεκινούσε με τους χειρότερους οιωνούς για την ομάδα του Λίβερπουλ. Όχι μόνο διότι έπρεπε να διεκδικήσει ό,τι μπορούσε από το βαρύ 3-0 του πρώτου αγώνα, αλλά και γιατί έπρεπε να το κάνει χωρίς τους Σαλάχ, Φιρμίνο και Κεϊτά λόγω τραυματισμών. Εντεκάδα ανάγκης και πάλι για τον Κλοπ που επέλεξε στο αρχικό σχήμα τους Οριγκί και Σακίρι, χωρίς να το μετανιώσει όμως. Το γρήγορο γκολ του Βέλγου στο 7ο λεπτό σε συνδυασμό με τις πολύ καλές επεμβάσεις του Άλισον στο πρώτο ημίχρονο ήταν αυτά που κράτησαν στο παιχνίδι τη Λίβερπουλ μέχρι και την ανάπαυλα. Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα άλλαζαν άρδην. Κι αυτό γιατί στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι όχι μόνο αύξησαν την επιθετικότητά τους, αλλά παράλληλα δεν άφησαν και κανένα περιθώριο στη Μπαρτσελόνα για να διεκδικήσει κάτι.
Μπορεί οι «μπλαουγκράνα» σε όλο τον αγώνα να είχαν μια μικρή υπεροχή στην κατοχή, ωστόσο ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσαν να βρουν τους τρόπους να απειλήσουν σε μια βραδιά που κι ο Μέσι δεν κατάφερε να αποδώσει όπως στον προηγούμενο αγώνα. Τα γκολ του Βαϊνάλντουμ στο 54΄ και στο 56΄ χτύπησαν ακαριαία την ομάδα του Βαλβέρδε, που όχι μόνο βρέθηκε νωρίς να χάνει το πλεονέκτημα που με τόσο κόπο πήρε στο Καμπ Νου, αλλά και που επιπλέον δεν είχε βρει τον τρόπο να ξεκλειδώσει την άμυνα της Λίβερπουλ. Η έξυπνη εκτέλεση κόρνερ του Αλεξάντερ-Άρνολντ και το γκολ του Οριγκί στο 79΄ έφεραν το τελικό 4-0 και την ολική ανατροπή σε μία βραδιά από αυτές που θα έχουν να θυμούνται οι φίλοι των «ρεντς».
Χαρακτηριστικό του πόσο η Λίβερπουλ έπνιξε με το παιχνίδι της τη Μπαρτσελόνα είναι το γεγονός πως την ανάγκασε να μη σκοράρει για μόλις δεύτερη φορά τους τελευταίους δύο μήνες, να κάνει τις μισές τελικές από αυτές που συνηθίζει, αλλά και 100 λιγότερες πετυχημένες πάσες σε σχέση με τους μέσους όρους της στη διοργάνωση.
Η δυναμική του Άνφιλντ, αλλά κυρίως η πολύ καλά δουλεμένη ομάδα του Κλοπ κατάφεραν να πάρουν μια ιστορική πρόκριση. Απέναντι στην ομάδα με τον καλύτερο παίχτη του κόσμου, απέναντι σε ένα βαρύ σκορ, αλλά το κυριότερο χωρίς τρία βασικά της γρανάζια. Ό,τι κι αν χρειάστηκε, η Λίβερπουλ το βρήκε και κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της Μαδρίτης. Τον δεύτερο συνεχόμενο, μετά την περσινό. Μόνο που φέτος η ομάδα του Κλοπ δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ για την κατάκτηση του τροπαίου.
Τότεναμ – Άγιαξ: «Σπιρούνια» κόντρα σε όλους και σε όλα
Το ζευγάρι της Τότεναμ με τον Άγιαξ δεν μπορούσε να δώσει εξ αρχής φαβορί κυρίως λόγω της κατάστασης των παικτών της αγγλικής ομάδας. Απουσίες ηχηρές για την πρώτη και ένας αντίπαλος που απέκλεισε πρόσφατα Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους. Η πρόκριση όμως επί της Μάντσεστερ Σίτι ήταν ένα γερό χτύπημα της ίδιας της Τότεναμ στο τραπέζι, μια δήλωση πως δεν είναι τυχαία εδώ και πως ξέρει να παλεύει απέναντι σε όλους και σε όλα.
Προβάδισμα Άγιαξ κόντρα στη λαβωμένη Τότεναμ
Στον πρώτο αγώνα αυτού του ζευγαριού τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τον Ποκετίνο που έπρεπε να βρει έναν τρόπο η ομάδα του να είναι ανταγωνιστική χωρίς τον Σον (τιμωρημένος), τους Κέιν, Λαμέλα και Γουίνξ (τραυματίες) και τον Σισοκό αρχικά στον πάγκο. Παίζοντας λοιπόν με τρεις στόπερ και καθαρό φορ τον Γιορέντε, η Τότεναμ αναμενόμενα παρουσιάστηκε δυσκίνητη. Στο 15ο λεπτό ο Φαν ντε Μπεκ εκμεταλλεύτηκε την πολύ ωραία ασίστ του Ζιγιεκ και έκανε το 0-1 για τον Άγιαξ νωρίς στο παιχνίδι.
Στο πρώτο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι έφταναν με ευκολία στην περιοχή του Γιορίς, ωστόσο δεν κατάφερναν να αυξήσουν τα τέρματά τους, σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που είχαν φανερή δυσκολία να ανέβουν κάποια μέτρα στο γήπεδο και απειλούσαν κυρίως με αντεπιθέσεις ή στημένα. Η εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε ελαφρώς, καθώς η Τότεναμ ανέβηκε ψηλότερα και πίεσε, ωστόσο και πάλι δεν μπόρεσε να βρει καθαρές ευκαιρίες, χωρίς τα κυριότερα όπλα της στον αγωνιστικό χώρο. Η τελευταία φάση του αγώνα ανήκε στον Άγιαξ και τον Νέρες που σημάδεψε χαμηλά το αριστερό δοκάρι του Γιορίς (83΄). Το σφύριγμα της λήξης μάλλον έβρισκε και τις δύο ομάδες ικανοποιημένες, με το 0-1 να δίνει ένα μικρό προβάδισμα στον «Αίαντα».
Μια βραδιά για τον Λούκας Μόουρα
Ο δεύτερος αγώνας όμως ήταν κάτι το διαφορετικό. Ο ρυθμός του αγώνα αυξήθηκε μιας και το αποτέλεσμα έκρινε την πρόκριση. Τόσο ο γηπεδούχος Άγιαξ, όσο και η Τότεναμ βρήκαν αρκετές ευκαιρίες και γκολ σε όλο τον αγώνα, παίζοντας σε πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο ματς. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι γηπεδούχοι που ευτύχησαν να σκοράρουν δις. Τα γκολ των Ντε Λιχτ(5΄) και Ζίγιεκ(35΄) ανέβαζαν το συνολικό δείκτη του σκορ στο 3-0 σε ένα σημείο, όπου και οι δύο ομάδες απειλούσαν μεν, αλλά με δυσκολία τον αντίπαλο. Η ανάπαυλα του ημιχρόνου καλούσε τους φιλοξενούμενους να κάνουν έναν άθλο. Το δεύτερο μέρος έμελλε να είναι μια άλλη ιστορία.
Η Τότεναμ μπήκε με ορμή για να διεκδικήσει ό,τι περισσότερο μπορούσε απ΄τον αγώνα, με τον Άγιαξ να δείχνει αιφνιδιασμένος. Οι παίκτες του Ποκετίνο έβγαιναν νικητές σε μονομαχίες τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση απέναντι στους γηπεδούχους και τα γκολ δεν άργησαν να έρθουν. Δύο κακές αντιδράσεις της άμυνας του Άγιαξ και μια ατομική ενέργεια του Ντέλε Άλι ήταν αρκετές για τον Λούκας Μόουρα, προκειμένου να σκοράρει στο 55ο και στο 59ο λεπτό και να κάνει το 2-2, σε ένα σημείο με εύθραυστες ισορροπίες. Η αντίδραση των γηπεδούχων άργησε να έρθει με τον Ζίγιεκ να σημαδεύει δίπλα και πάνω στο αριστερό δοκάρι του Γιορίς στο 63ο και αργότερα στο 78ο λεπτό αντίστοιχα. Την ίδια ώρα ο Ονανά έκανε ό,τι μπορούσε, προκειμένου να μη δεχθεί άλλο γκολ η ομάδα του. Κι ενώ το ματς και οι ισορροπίες του είναι σε τεντωμένο σχοινί και ο Άγιαξ περιμένει το τελευταίο σφύριγμα για να πανηγυρίσει, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων Γιορέντε, Ντέλε Άλι και Μόουρα συνεργάστηκαν άψογα εκτός περιοχής με τον τελευταίο να δίνει το γκολ της λύτρωσης στην Τότεναμ. Τελικό σκορ 2-3, εκτός έδρας νίκη και λύτρωση σε μια βραδιά πρόκρισης, μεγαλύτερης ίσως κι από αυτή στα προημιτελικά, απέναντι στην ποδοσφαιρική μηχανή που λέγεται Σίτι.
Μέσα σε ένα ημίχρονο οι παίκτες της Τότεναμ κατάφεραν να γυρίσουν τούμπα ό,τι είχε γίνει σε ενάμιση αγώνα, κόντρα σε μια ομάδα με ποδοσφαιρικό θράσος και ικανότητα, εκτός έδρας, και για άλλη μια φορά χωρίς βασικά γρανάζια στη σύνθεσή της. Η ομάδα του Ποκετίνο συνήθισε να παίζει ενάντια σε όλους και όλα τα τελευταία τρία χρόνια και ο επαναληπτικός με τον Άγιαξ ήρθε για να της δώσει ό,τι άξιζε, αλλά δεν έχει κερδίσει τόσον καιρό. Μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έγραψε ιστορία ο Λούκας Μόουρα!
Τι έκανες Τότεναμ στο Άμστερνταμ!
Ανατριχίλα: You 'll never walk alone με παίκτες και φιλάθλους