Το... Ισπανικό μοντέλο μπάσκετ στην ομάδα του «Ηράκλειο»

Mπασκετ

Κοινή φιλοσοφία στην ομάδα του Ηρακλείου, πλέον, από τις ακαδημίες μέχρι και το Ανδρικό τμήμα

Η ομάδα μπάσκετ του ''Ηράκλειο'' εξωτερίκευσε το νέο πλάνο σε ακαδημίες και ανδρική ομάδα, αποφασίστηκε η επανίδρυση του τμήματων γυναικών ενώ το βασικό μοντέλο είναι στα πρότυπα του Ισπανικού επιτυχημένου ''δόγματος'': ''Ενιαίο σύστημα προπόνησης παιδιών ανάλογα την ηλικία.'' Κοινή φιλοσοφία από τις ακαδημίες μέχρι και το Ανδρικό.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξανδρος Πετράκης αναλαμβάνει πρώτος προπονητής στο ανδρικό (πέρυσι στο εφηβικό) ενώ ο Γιώργος Μακράκης θα είναι στο εφηβικό - παιδικό και φυσικά τεχνικός υπεύθυνος όλου του μπασκετικού οργανισμού. To Σάββατο, η ομάδα του Ηρακλείου θα αγωνιστεί στον τελικό της ΕΚΑΣΚ, απέναντι στο Ρέθυμνο.

H ανακοίνωση και το οργανόγραμμα της ομάδας του ''Ηράκλειο''

Το «να γίνουμε ομάδα» είναι η φράση… κλειδί που μπορεί οδηγήσει τους συλλόγους σε πολλές επιτυχίες, χαμόγελα και όμορφες στιγμές. Ο στόχος για εναν προπονητή είναι πρώτα απ’ όλα το σύνολο του να γίνει «ένα», να λειτουργεί για κοινούς στόχους και μετέπειτα να καταφέρει και να μεταλαμπαδεύσει την όποια γνώση πάνω στο μπάσκετ. Σε αυτή τη φιλοσοφία βασίζεται Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια. «Μια ομάδα», ένα σύνολο, κοινή ιδέα, «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Το όραμα του προγράμματος στο τμήμα μπάσκετ είναι: Α) Η προσωπική ανάπτυξη του παιδιού σαν αθλητή και σαν άνθρωπο. Β) Η καλλιέργεια του αθλήματος σε βάθος, δημιουργώντας τη δική μας φιλοσοφία. Γ) Η προώθηση νεαρών καλαθοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα.

Κοινή φιλοσοφία από τις ακαδημίες μέχρι και το Ανδρικό

Το προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας μας περιλαμβάνει:

  • Ενιαίο σύστημα προπόνησης παιδιών ανάλογα την ηλικία.
  • Εκπαίδευση-Εξειδίκευση των προπονητών σε σχέση με τις ηλικίες που προπονούν
  • Ατομική καταγραφή αθλητών, παρακολούθηση και έλεγχος αθλητών
  • Ενιαίο σύστημα «ανίχνευσης» και επιλογής ταλαντούχων παικτών.
  • Η επιμόρφωση των γονέων σε θέματα που αφορούν την αθλητική εξέλιξη των παιδιών και την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.
  • Πρόγραμμα δράσεων κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Την φετινή αγωνιστική σεζόν, ο τεχνικός υπεύθυνος Γιώργος Μακράκης σε συνεργασία με τον συντονιστή των τμημάτων των ακαδημιών, Μιχάλη Πετράκη και τους συνεργάτες τους- προπονητές του μπάσκετ του ομίλου, αποφάσισαν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο ΟΑΑ, δίνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρων στις μικρές ηλικίες.

Έτσι ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) προσχολικής ηλικίας με το πρόγραμμα να δίνει έμφαση στη ψυχοκινητική αγωγή και το παιχνίδι. Οι προπονήσεις γίνονται με υλικό ψυχοκινητικής αγωγής, μπάλες Νο «3», «4» και «5», τα παιδιά στις συγκεκριμένες ηλικίες παίζουν σε χαμηλότερες μπασκέτες και σε διαμορφωμένο-μικρότερο σε διαστάσεις γήπεδο.

Στόχος, είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το άθλημα, να ενταχθούν στο μπάσκετ και να γαλουχηθούν σωστά ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί αθλητές της ομάδας μας.

Έπειτα από δέκα χρόνια αποχής αποφασίστηκε η επανίδρυση γυναικείων τμημάτων στο όμιλο. Η αρχή έγινε με την προσέλευση κοριτσιών από 5 έως 10 ετών, τα οποία θα εξελιχθούν και θα αποτελέσουν ένα δυνατό πυρήνα για το μέλλον.

Ο τεχνικός υπεύθυνος Γιώργος Μακράκης θέλησε να διευκρινίσει τη λειτουργεία του προγράμματος που ακολουθεί το τμήμα μπάσκετ του Ηράκλειο ΟΑΑ λέγοντας:

«Ο έλεγχος του προγράμματος γίνεται από τους προπονητές μέσω τεχνικών και έργομετρικών τεστ που τα αποτελέσματα καταγράφονται σε ατομικές καρτέλες μαζί με άλλα στοιχεία των αθλητών. Τίθενται στόχοι κάθε τρίμηνο και οι γονείς ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών. Ο μεγάλος στόχος μας τα τελευταία χρόνια είναι τα παιδιά ανά ηλικία να παίζουν ένα μεγάλο αριθμό αγώνων. Από εκεί και έπειτα κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπάρχουν συναντήσεις προπονητών και εσωτερικά σεμινάρια για την εκπαίδευση γονιών και αθλητών διοργανώνονται ημερίδες σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Οι προπονητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ηράκλειο ΟΑΑ είναι:

Άνδρες: Αλέξανδρος Πετράκης- Βαγγέλης Ρυακιωτάκης

Έφηβοι 1-2: Γιώργος Μακράκης-Δημήτρης Σγουράκης

Παίδες 1: Γιώργος Μακράκης-Δημήτρης Σγουράκης

Παίδες 2: Βασίλης Σεμπεκόπουλος

Παίδες 3: Μιχάλης Πετράκης

Παμπαίδες 1-2: Δημήτρης Σγουράκης

Μίνι 1: Βαγγέλης Ρυακιωτάκης

Μίνι 2: Οδυσσέας Σαρρής

Προμίνι 1-2: Αντώνης Γαγάνης

Προμίνι 3 -Ακαδημίες (αγορια-κορίτσια): Βασίλης Σεμπεκόπουλος

Οργανωτική προπονητική δομή τμήματος μπάσκετ:

Γενικός διευθυντής : Μανώλης Δραμητινός

Τεχνικός Υπεύθυνος: Γιώργος Μακράκης

Συντονιστής μίνι και ακαδημιών: Μιχάλης Πετράκης

Προπονητής Φυσικής Κατάστασης: Μάρκος Καλατζής

Γραφείο Καλαθοσφαίρισης: Φαίδρα Φλεριανού - Αλίνα Δραμητινού

Γραφείο τύπου - επικοινωνίας, Social Media Manager: Ειρήνη Άγα

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.