Ο... αναπάντεχος «ήρωας» της μιας επαφής

Special

Ο OΦΗ βρήκε στο πρόσωπο του Βραζιλιάνου έναν αξιόπιστο επιθετικό ο οποίος δίνει λύσεις με την αγαπημένη του συνήθεια: μια επαφή και η μπάλα στα δίχτυα

Ήταν μια από τις μεταγραφές του καλοκαιριού που προκάλεσαν - αρχικά - έκπληξη και απορία στους περισσότερους. Ακόμα και το όνομα του άσημου Βραζιλιάνου δεν γράφαμε σωστά, τις πρώτες ημέρες. Όμως ο ίδιος φρόντισε να το μάθουν όλοι γρήγορα. Αρχικά, κάπως μουδιασμένος, αντιμετωπίστηκε από αρκετούς φιλάθλους και δημοσιογράφους με μια σχετική δυσπιστία.

Τις ύστατες ημέρες του Ιουλίου και αφού το θέμα με τον Γιώργο Γιακουμάκη παρέμενε στον ''αέρα'', στον ΟΦΗ επέλεξαν να ενισχύσουν την επιθετική γραμμή της ομάδας με τον Ζοάο Φιγκεϊρέντο. Έναν 23χρονο Βραζιλιάνο που αγωνίζονταν στην Λιθουανική Ζαλγκίρις.

Ποιος θα περίμενε, ότι στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο Ζοάο Φιγκεϊρέντο θα επισκιάσει την επιθετική προσθήκη του καλοκαιριού που προκάλεσε τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό από όλες; Και αναφέρομαι στην μεταγραφή του Δημήτρη Μάνου. Τουλάχιστον, μέχρι στιγμής.

Κι όμως, ο γεννημένος στο Σάο Πάολο, αποδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές εκπλήξεις όχι μόνο της κρητικής ομάδας, αλλά του πρωταθλήματος.

Δεν είναι μόνο η εκπληκτική του εκτέλεση και οξυδέρκεια στο 1-0 επί του Ατρομήτου, αλλά και τα περισσότερα από τα φετινά του κρίσιμα μα γκολ, που τον κάνουν κάτι παραπάνω από ένα σημαντικό ''γρανάζι'' στην μηχανή του ΟΦΗ.

semedo-var.jpg#asset:147853


ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ

O Φιγκεϊρέντο αποτελεί τον πρώτο σκόρερ του ΟΦΗ (9 γκολ συνολικά - 8 στο πρωτάθλημα), στην Superleague έχει αγωνιστεί σε 22 παιχνίδια, από τα τέλη του Σεπτέμβρη πήρε το χρίσμα του βασικού σέντερ φορ με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οικονομικός και σε μπάτζετ αλλά και στο παιχνίδι του, χρήσιμος και σπάνια αρνητικός, ακόμα και στην άσχημη του μέρα.

Ο 23χρονος Βραζιλιάνος εκτελεί με πάνω από 20 % στο πρωτάθλημα (8 γκολ σε 38 προσπάθειες), κάνει λίγα λάθη για την θέση και τον τρόπο που παίζει (3 λάθη ανά ματς) ενώ η στατιστική δεν έχει καταγράψει ασίστ. Για να καταλάβουμε το μέτρο σύγκρισης. Οι δύο πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος Ελ Αραμπί (17 γκολ) και Σφιντέρσκι (14 γκολ) έχουν 50 και 51 προσπάθειες.

Μάλιστα, στον ΟΦΗ στην κορυφή (στις τελικές) βρίσκονται οι Τσιλιανίδης και Σεμέντο σε συνολικά 21 αγώνες που έχουν αγωνιστεί. Ο ''Τσίλια'' έχει 45 τελικές και ο ''Λύσανδρος'' 43 τελικές ενέργειες. Ο Ζοάο έχει μόλις 38 με έναν αγώνα παραπάνω. Αριθμοί που δείχνουν ότι δεν εκμαιεύει προσπάθειες, αιτιολογώντας το ''οικονομικός'' που αναφέρω παραπάνω. Επίσης, στη σχετική λίστα έχει τις λιγότερες προσπάθειες από τους όλους τους επιθετικούς του πρωταθλήματος, με τους ίδιους ή λιγότερους αγώνες.

ΦΙΓΚΕΙΡΕΝΤΟ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ.JPG#asset:177090


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΑΦΗΣ

Ο 23χρονος Βραζιλιάνος συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι της ομάδας και εκτελεί τις περισσότερες φορές χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι το βασικό χαρακτηριστικό του, έτσι λειτουργεί και αυτό τον κάνει αποτελεσματικό. Όχι πάντα, αλλά το γεγονός ότι είναι μέσα στις φάσεις του δίνει έξτρα πλεονέκτημα. Ο Φιγκεϊρέντο υποδέχεται με ευκολία τις πάσες, δεν κάνει λάθη και στην καλή του μέρα αποδεικνύεται σε κομβικό παίκτη.

Κάπως αντιτουριστικός, δεν γεμίζει εύκολα το μάτι στους φιλάθλους και στους δημοσιογράφους, δεν είναι ο πιο γρήγορος επιθετικός στον κόσμο χωρίς... γκάμα σε εκτελέσεις και κινήσεις, όμως ο Βραζιλιάνος έχει χαρακτηριστικά πιο ουσιαστικά. Συνεπής, παλεύει κάθε μπάλα, ενώ έχει αίσθηση του χώρου. Σε συνδυασμό με την ηλικία του, αποτελεί ξεκάθαρα έναν παίκτη σημείο αναφοράς, με την αξία του στο χρηματιστήριο να έχει εκτοξευθεί στις 350 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με το transfemarkt.

Στα 7 από τα 9 συνολικά του τέρματα στέλνει την μπάλα στα δίχτυα ΧΩΡΙΣ ντρίμπλα.

ΦΙΓΚΕΙΡΕΝΤΟ-ΒΑΖ-ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ.jpg#asset:177108


ΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ ΕΠΤΑ ''ΣΕΝΤΕΡΦΟΡΙΣΙΑ'' ΓΚΟΛ

Πάμε να δούμε πως έχει σημειώσει τα 8 του γκολ:

  1. Στην αναμέτρηση με τον Αστέρα στο ''Γεντί Κουλέ'' (3-1) ισοφαρίζει σε 1-1, με φοβερό πλασέ, αφού στο πρώτο ημίχρονο είχε προηγηθεί η κεφαλιά - κεραυνός εντός περιοχής.
  2. Απέναντι στην Ξάνθη (2-0), εκμεταλλεύεται την φοβερή μπαλιά του Ναμπί, κάνει μια επαφή - ντρίπλα και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.
  3. Στο 3-1 επί του Άρη ''κλειδώνει'' το ματς. Βγαίνει στην πλάτη της άμυνας, μια επαφή, ''λόμπα'' και γκολ.
  4. Με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο ''Γεντί Κουλέ'', ο Φιγκεϊρέντο με ωραία κίνηση χωρίς τη μπάλα, εκτελεί άμεσα από το ύψος της περιοχής και κάνει το 1-0. Και πάλι χωρίς δεύτερη επαφή.
  5. Στη Νέα Σμύρνη ο Φιγκεϊρέντο ανοίγει το σκορ με υπέροχη κεφαλιά στις αρχές του αγώνα.
  6. Στο επεισοδιακό Ξάνθη - ΟΦΗ (2-2), ο Βραζιλιάνος πέτυχε 2 γκολ. Το ένα από την άσπρη βούλα και το δεύτερο με πλασέ εντός περιοχής έπειτα από ασίστ του Νέιρα.
  7. Και φτάνουμε στο ματς της Δευτέρας. Το παιχνίδι βρίσκεται στο 80', το σουτ του Τσιλιανίδη κοντράρει σε αμυντικό του Ατρομήτου, η μπάλα κινείται πλάγια προς την μικρή περιοχή με τον Φιγκεϊρέντο με γυριστή κεφαλιά να βρίσκει ξανά δίχτυα και να δίνει ένα πολύτιμο τρίποντο στον ΟΦΗ. Σε ακόμα ένα γκολ, δεν χρειάστηκε δεύτερη επαφή για να τελειώσει μια φάση.

*Σε όλα τα παραπάνω προσθέτω και το γκολ που σημείωσε στο παιχνίδι Κυπέλλου απέναντι στην Καβάλα (4-0), πλασέ προ κενής εστίας, το πιο εύκολο τέρμα του μέχρι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Αυτός είναι ο Φιγκεϊρέντο»

Το εκπληκτικό γκολ του Φιγκεϊρέντο

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.