Ζομπανάκης: Η φοβερή ιστορία του Φράνκαμπ και η αγαπημένη του Κρήτη

09:00 | 17/04/2020

Τι είπε ο πρόεδρος του Ρεθύμνου σε διαδικτυακή εκπομπή

Ο Κωστής Ζομπανάκης μίλησε για το ελληνικό πρωτάθλημα, τα συμβόλαια των παικτών, τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων, αλλά και για το μέλλον του Κόνερ Φράνκαμπ που πρωταγωνίστησε τη φετινή σεζόν με τη φανέλα των Κρητικών.

Αναλυτικά όσα είπε στο sdna.gr:

Για τον κορωνοϊό: «Είμαι στην Αθήνα, είχα επιστρέψει από το εξωτερικό αρχές Φεβρουαρίου, είχα κανονίσει να πάω στην Κρήτη για την αγωνιστική που αναβλήθηκε αλλά τελικά δεν μπόρεσα να πάω. Το «κλειδί» σε όλη την ιστορία είναι το γρήγορο διαγνωστικό για να ξανανοίξει η οικονομία. Η Αμερική έχει ένα 20% που ανήκει στις υπό-τάξεις. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό. Γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η αγωνία να ξαναεπιστρέψουμε στην δουλειά στην Αμερική υπάρχει αυτή η πίεση. Από τη Δευτέρα στην Αυστρία ξεκινάνε να πηγαίνουν στη δουλειά. Οι οικονομικές επιπτώσεις ωστόσο θα είναι παντού τραγικές».

Για το τι πήγε λάθος στην Αμερική: «Στην προεδρία της Αμερικής και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας μπορούμε να πούμε ότι είναι λαϊκιστές. Ο Τραμπ έχει ταυτίσει την προεδρία του με το ότι πάει καλά η οικονομία. Όταν είδε ότι όλο αυτό μπορεί να βλάψει το χρηματιστήριο, προσπάθησε να το αγνοήσει. Ενώ δεν είναι επιστήμονας μείωνε τη σημασία του. Ο δικός μας πρωθυπουργός ακολούθησε τις συμβουλές των επιστημόνων και ξεκίνησε νωρίς τα μέτρα».

Για την κοινή απόφαση των ομάδων για «πάγωμα» συμβολαίων: «Δεν υπήρχε κοινή απόφαση. Η κοινή απόφαση ήταν να μην γίνει συζήτηση. Η άποψη του Ανδρέα Γλυνιαδάκη ήταν να πληρωθεί το 80% των συμβολαίων και να μπει μια προστασία για τα παιδιά που παίρνουν χαμηλούς μισθούς. Αν το πάρεις αναλογικά τα δεδουλευμένα μέχρι μέσα Μαρτίου είναι όντως 80%, τώρα γιατί κάποιες ομάδες διαφώνησαν δεν το ξέρω, εγώ αυτό έκανα πλήρωσα το 80%».

Για την ποιότητα του πρωταθλήματος: «Ένα μεγάλο θέμα για εμάς είναι ότι παίζουμε στις 15:30, εμείς έχουμε 1000 θέσεις και έχουμε πουλήσει 1000 διαρκείας. Στους μισούς αγώνες το γήπεδο είναι άδειο όμως. Γιατί στις 15:30 δεν γίνεται να έχει κόσμο. Κάποιοι λέγαν ότι δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος των διανυκτερεύσεων. Οι διανυκτερεύσεις είναι μαζί σύνολο 10.000. Αν δεν έχεις αυτά για να γίνει καλύτερο το πρωτάθλημα, δεν έχεις ούτε το 1.000.000 για να έχεις ομάδα στην Α1. Έχουμε μεγάλο θέμα βιωσιμότητάς αλλά δεν έχει λυθεί. Στην Ελλάδα είναι «επιλογή» να μην πληρώσεις τον εργαζόμενο. Εγώ δεν έχω μάθει έτσι δεν είναι επιλογή για μένα να μην πληρώσω τον παίκτη μου. Όλο αυτό είναι διαστρέβλωση του πρωταθλήματος. Όταν κάποιος σε κερδίζει συνεχώς με τριπλάσιο μπάτζετ το οποίο μπορεί να είναι στο 30% πληρωμένο και τελειώνει τη σεζόν με εφήβους, τότε είναι διαστρέβλωση πρωταθλήματος».

Για το μοντέλο πρωταθλήματος που θα ταίριαζε στην Ελλάδα: «Η Γερμανία είναι το μοντέλο της μπασκετικής λίγκας στην Ευρώπη. Έχει κάποια στοιχεία, στηρίζεται σε κάποια δεδομένα. Το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο. Είναι ένα συγκεκριμένο προϊόν που αρέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Το μπάσκετ δουλεύει σε συγκεκριμένες πόλεις και μέρη. Όπως το Ρέθυμνο. Έχει μπάσκετ δεν έχει κάτι άλλο. Άρα πρέπει ή να είσαι σε μικρή πόλη ή να είναι συνδεδεμένο με το ποδόσφαιρο όπως η ΑΕΚ για παράδειγμα. Εμείς ακόμα ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι θα έχουμε μεγάλα κέρδη από κεντρικούς σπόνσορες. Σε κάποια φάση ο επαγγελματικός αθλητισμός μπήκε στο περιθώριο. Εμείς πρέπει να πάμε με το μοντέλο της Γερμανίας, να έχουμε έσοδα από τα εισιτήρια. Οι οικογένειες σταμάτησαν να πηγαίνουν λόγω του οπαδισμού. Επίσης θέλεις γήπεδα. Για να έρθει ο άλλος στο γήπεδο πρέπει να είναι ωραίο, να του κάνει αίσθηση να πάει. Ούτε να είναι μικρά ούτε σε άθλια κατάσταση».

Για τον Φράνκαμπ: «Ωραίος παίκτης! Υπάρχουν κάποιες λίγκες που αξίζει να δεις. Για κάποιο λόγο μπορεί ένας παίκτης να καταλήξει σε μια λίγκα και να αναρωτιέσαι πως βρέθηκε εκεί. Αν είναι χρόνια στο μπάσκετ ξέρεις ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος κατέληξε εκεί. Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος είναι λίγκες που μπορείς να δεις καλούς παίκτες. Ο Κόνερ έπαιξε στο Witcita State και ήταν μαζί με NBAers. Είναι «1»-«2» αλλά είναι και σκόρερ. Στο Wichita όλοι πήγαιναν να δούνε τον Κόνερ να παίζει. Επειδή είναι ένας παίκτης ομαδικός, έλεγε ότι δουλειά μου είναι να δίνω πάσα και έτσι «ξεχάστηκε» και όταν ήρθε η ώρα να πάει στην Ευρώπη βρέθηκε στη Βουλγαρία. Έβλεπα ένα βράδυ τα στατιστικά του και τον έδειξα στον Βαγγέλη τον Ζιάγκο και τον πήραμε. Η μεγάλη διαφορά στην ομάδα έγινε όταν μετακινήθηκε στον άσσο, μπορούσε και να εκτελεί και να πασάρει. Έτρωγε πολύ «ξύλο» στους αγώνες και δεν άνοιξε ποτέ το στόμα του να πει τίποτα. Σε ξεγελάει νομίζει ότι θα σουτάρει και σε περνάει για... πλάκα. Έχει άλλη μια χρονιά σε εμάς αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Με αυτήν την παρουσία δεν θα μπορέσουμε να τον κρατήσουμε. Θα βρει κάπου αλλού να πάει. Ένα τρόπος που πείθεις τους παίκτες να κάνουν το επόμενο βήμα στην ομάδα σου είναι να τους πεις ότι θα σε δουν να παίζεις και θα φύγεις. Δεν θα έρθει ο παίκτης αν νιώθει ότι δεν θα τον αφήσεις να φύγει. Είναι στρατηγική, εμείς θέλουμε να βρίσκουμε τον επόμενο Φράνκαμπ».

Για το πως θα ήθελε να είναι τα πράγματα από τον Οκτώβριο: «Υπάρχει το ιδανικό και το εφικτό. Θες μια λίγκα που απαρτίζεται από πέντε δυνατά μπράντ. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ. Και μετά θες ομάδες από την επαρχία. Έτσι θα έχεις και τις μεγάλες ομάδες και συγκεκριμένες πόλεις που αγαπάνε την ομάδα τους. Τώρα αν θα είναι 10 ή 12 δεν το ξέρω. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν μένουν 14 ομάδες κάποιες πτωχεύουν. Ο αθλητισμός στην Ελλάδα δεν θεωρείται ένα χόμπι για gentlmen. Στην Ελλάδα το θεωρούν γραφικό, εκκεντρικό να ασχολείσαι με τον αθλητισμό, στην Αμερική το θεωρούν όνειρο. Δεν θα βρεις εύκολα ανθρώπους να αναλάβουν ομάδες εδώ. Από το 2015 και μετά καταρρεύσανε τα κεντρικά έσοδα. Είχε η κάθε ομάδα 400.000 λιγότερα έσοδα. Ο μόνος τότε που είπε εγώ δεν μπορώ να το κάνω ήταν ο κ. Τσαρτσαλής της Δράμας. Αυτή τη στιγμή για να έχεις ομάδα στην Α1 θέλεις από μισό μέχρι ενάμιση εκατομμύρια cash. Με τον κορωνοϊό όποιος έχει σημαντικές χορηγίες που έχουν άμεση σχέση με την ομάδα του αυτές εξαφανίζονται. Υπάρχει το ερώτημα αν υπάρχουν τα λεφτά για να έχουμε έστω 10-12 ομάδες. Αν δεν έχουμε μήπως πρέπει να δημιουργήσουμε άλλο μοντέλο».

Για τα κριτήρια με τα οποία αδειοδοτούνται οι ομάδες: «Υπάρχει η ΕΕΑ αυτή η επιτροπή κρίνει και αυτή η επιτροπή δεν λειτουργεί. Από τη στιγμή που δεν λειτουργεί μπορεί να συμμετάσχει όποιος θέλει. Από την άλλη η λίγκα έχει κάποια στάνταρ αλλά δεν είναι στη δικαιοδοσία της να αποφασίσει ποιος θα συμμετάσχει».

Για το τι πρωτάθλημα θα δούμε του χρόνου: «Είναι απαραίτητο για λόγους μάρκετινγκ να έχεις τον Άρη και τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα. Ήδη τα λεφτά ήταν πολλά λόγω της μείωσης των εσόδων τώρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούν 12 ομάδες που να έχουν ανθρώπους που τα διαθέτουν. Αν για παράδειγμα βρεις ανθρώπους να μπορούν να βάλουν μέχρι 500.000, θα πρέπει να εξετάσεις ένα νέο μοντέλο για παράδειγμα με δύο Αμερικανούς».

Για το αν ζήτησαν τον Φράνκαμπ άλλες ομάδες μέσα στη σεζόν: «Ναι αρκετές αλλά θα σας πω κάτι. Όταν καταλάβαμε τι είχαμε στα χέρια μας, μια μέρα καθόμαστε με τον Κόνερ και με ρωτάει πρόεδρε εδώ θα μείνω όλη τη σεζόν και πάγωσα. Τον ρώτησα γιατί; Μου είπε ότι δεν θέλει να φύγει, αν είναι να φύγει ας είναι του χρόνου. Όσες ομάδες ήρθαν ο Κόνερ έλεγε ότι θέλει να τελειώσει τη σεζόν στο Ρέθυμνο. Ήταν καλή κίνηση για τον ίδιο γιατί έδειξε και τι μπορεί να κάνει σε ένα καλό πρωτάθλημα αλλά έδειξε και το ποιόν του ως άνθρωπος».

Για το αν θα έβαζε τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα: «Ναι θα τον έβαζα. Δεν ξέρω τον τρόπο αλλά θεωρώ ότι για να χτίσεις μια λίγκα και να αυξήσεις τα έσοδα θέλεις τα μεγάλα μπραντ».

Για τη μείωση των ξένων: «Δεν το έχω ακούσει αλλά δεν ξέρω και ποιος θα είναι ο σωστός αριθμός. Δεν είμαι κατά. Με δύο χάνεις πολύ ποιότητα αλλά και έξι ίσως είναι πολλοί. Οι καλύτεροι παίκτες Αμερικανοί είναι στην Αμερική. Στην Ελλάδα θέλουμε πιο πολλούς Έλληνες παίκτες στις ομάδες για να έχεις αυτό το συναισθηματικό δέσιμο».

Για τα έξοδα που θα αυξηθούν: «Τα λεφτά που βάζει ο πρόεδρος, αυτοί που είναι σωστοί στις υποχρεώσεις τους, το νούμερο του μπάτζετ είναι ήδη στο 1.000.000. Αυτά που είχαν κάποιες χορηγίες π.χ στη φανέλα, αυτά πιστεύω δεν θα υπάρχουν του χρόνου λόγω του κορωνοϊού. Θα μιλήσω με τους ανθρώπους της λίγκας και θα δω τι σχέδια έχουν».

Για το αν υπήρχε προσβλητική συμπεριφορά από κάποιους προέδρους απέναντι σε παίκτες στη συνεδρίαση ΕΣΑΚΕ - ΠΣΑΚ: «Όχι δεν είναι λάθος η πληροφορία, κι εγώ σοκαρίστηκα. Ήταν η μειοψηφία αλλά δεν ήταν ωραίο. Ναι υπήρχε μια αίσθηση ότι κάποιοι μιλάνε σε κατώτερα άτομα»

Για το πως έφτιαξε την εταιρία του: «Ο πατέρας μου ήταν από ένα μικρό χωριό στην Κρήτη και έφυγε από την Ελλάδα γύρω στα 25 και έκανε ένα από αυτά τα άλματα μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο που ήταν όλα κατεστραμμένα. Βρέθηκε να είναι τη δεκαετία του 80 ένας από τους πιο γνωστούς οικονομολόγους. Δεν έκανε ποτέ όμως το κοινωνικό άλμα το μυαλό του ήταν στο χωριό του. Κάθε καλοκαίρι με έστελνε στην Κρήτη δύο εβδομάδες. Τα τελευταία χρόνια πριν πεθάνει έζησε στο μέρος του, στις Καλύβες. Εγώ βρέθηκα στο Χάρβαρντ, απίστευτη η αμερικάνικη εμπειρία. Στο αμερικανικό σύστημα το τι έχεις σπουδάσει δεν σχετίζεται με το επάγγελμα που θα εξασκήσεις. Με κάποιες συμπτώσεις βρέθηκα στον χώρο του καφέ. Κάναμε με τον Στέλιο τον Ξενάκη μια ωραία εταιρία, φτιάξαμε το φρεντοτσίνο και το πουλήσαμε στη νεστλέ και την εταιρία και μετά ασχολήθηκα με το μπάσκετ»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.