Σ. Συνάνης. Ένας γνήσιος ποδοσφαιράνθρωπος

Special

Ο Σωτήρης Συνάνης μιλάει στο Capitano.gr για τη μεγάλη πορεία του στο χώρο του ποδοσφαίρου. Για τον ΠΟΑ, αλλά και τους υπόλοιπους… ρόλους του.

Μια ζωή «ταγμένη» στο ποδόσφαιρο… Μπορεί οι τίτλοι και οι «ετικέτες» να οδηγούν πολλές φορές σε μια λαμπερή, μα ουσιαστικά «άδεια» καταξίωση, ωστόσο στην περίπτωση του Σωτήρη Συνάνη τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά…

Οι ρόλοι του πολλαπλοί κι… ευέλικτοι για δήθεν «αναρρίχηση» στην εκτίμηση της κοινής γνώμης. Ο ίδιος, ωστόσο, έχει φτάσει μέσα από… έργα και πράξεις σ’ ένα τέτοιο επίπεδο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως… γνήσιος ποδοσφαιράνθρωπος. Ένα πρόσωπο που έχει αφιερωθεί στο ποδόσφαιρο, με άξονα το… ευαίσθητο κομμάτι των τμημάτων υποδομής.

Πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία του ΠΟΑ, στον οποίο έχει διαγράψει μια πορεία 40 και πλέον χρόνων… Πρώτα ως παίκτης ή μάλλον σαν αρχηγός πριν καν ενηλικιωθεί, και την τελευταία 20ετία ως υπεύθυνος της ακαδημίας του συλλόγου του προσφυγικού προαστίου.

Είναι, επίσης, από το… μακρινό 1982 υπεύθυνος του παιδικού και εργασιακού πρωταθλήματος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ενώ τα τελευταία 24 χρόνια αποτελεί ενεργό μέλος, αρχικά του Παγκρήτιου Συνδέσμου προπονητών, κι έπειτα του Συνδέσμου του Ηρακλείου.

Τα αποτελέσματα της δουλειάς του εξαιρετικά, αν μη τι άλλο, με την αφοσίωση του για το άθλημα να είναι ατελείωτη και διαρκή. Σε βαθμό, που σου δίνει την εντύπωση ότι αντιλαμβάνεται αξίες, κώδικες ηθικής, αλλά και κάθε έκφανση της ζωής του μέσα από το ποδόσφαιρο. «Η ζωή είναι από μόνη της ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου», εξάλλου…

sinanis1.jpg#asset:29366

Ο Σωτήρης Συνάνης με τον συντάκτη του Capitano.gr, Δημήτρη Πιτσουλάκη. 

Έτσι άρχισαν όλα…

Ο Σωτήρης Συνάνης θυμάται σαν να’ ναι… χθες πως πριν από 36 ολόκληρα χρόνια άρχισε να υλοποιείται το πλάνο για το εργασιακό, αλλά και το παιδικό πρωτάθλημα του Δήμου Ηρακλείου. Τονίζει χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησα μόνος και στην πορεία ήρθε ο Νίκος Τούλης και κάποια ακόμη παιδιά. Το εργασιακό το ξεκινήσαμε με τον Μανώλη Δραμηντινό, τον Γιώργο Παρασύρη και τον Γιώργο Χατζάκη. Αυτοί το ξεκινήσαμε το 1982.

Μετά από λίγο καιρό ήρθε μια επιτροπή στα γραφεία του Δήμου, αποτελούμενη από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, τον Μανώλη Ντάγκινη, τον Νίκο Παχιαδάκη και τον Γιώργο Τάταρη και μας παρακάλεσε αν μπορούμε να κάνουμε ένα παιδικό πρωτάθλημα.

Κάναμε δεκτό το αίτημά τους, καθώς διοργανώναμε τότε σχολικούς αγώνες και είχαμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να το φτιάξουμε. Κι από τότε μέχρι και σήμερα νομίζω πως τα πάμε καλά με τη συνεργασία όλων, που βρίσκονται κοντά στο εργασιακό και στο παιδικό ποδόσφαιρο. Το παιδικό πρωτάθλημα μας, εξάλλου, είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, ενώ οι Μικτές πάντα διακρίνονται σε Πανελλήνιο επίπεδο. Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με το Αθλητικό σχολείο.

Αυτό σημαίνει πως έχουν μπει γερές βάσεις, γίνεται σωστή δουλειά και υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και διαθέτουμε νομίζω καλή ποιότητα. Γενικά στο Νομό μας λειτουργούμε σωστά».

Ο έμπειρος τεχνικός, πάντως, δηλώνει πως οι προπονητές πρέπει να δώσουν… ψήφο εμπιστοσύνης στους νεαρούς παίκτες. «Πιστεύω ότι οι προπονητές δε στηρίζουν τα νέα παιδιά όσο πρέπει. Παρόλο που έχουμε τόσες επιτυχίες στις υποδομές, οι μεγάλες ομάδες δεν προωθούν τους νεαρούς παίκτες. Και λόγω οικονομικής κρίσης θα έπρεπε όλοι να δουν με μεγαλύτερη προσοχή αυτό το θέμα».

sinanis2.jpg#asset:29367

Από τον χαμένο τελικό του ΠΟΑ στο Κύπελλο Ερασιτεχνών το 1984 κόντρα στη Νίκη Διοικητηρίου. 

«Χαίρομαι που είμαι στον ΠΟΑ»

Ο Σωτήρης Συνάνης δεν κρύβει τη χαρά και την υπερηφάνεια του για την πολύχρονη θητεία του στον ΠΟΑ. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση, από την οποία ωφελημένες έχουν βγει και οι δύο πλευρές.

Για την παρουσία του στο προσφυγικό προάστιο λέει: «Χαίρομαι που είμαι στον ΠΟΑ. Νομίζω και η ομάδα είναι ωφελημένη απ’ αυτή τη συνεργασία, αλλά κι εγώ έχω ωφεληθεί αρκετά. Είμαι υπερήφανος, γιατί στην ομάδα μου νομίζω ότι έχω προσφέρει πράγματα.

Είμαι ευχαριστημένος και θεωρώ έχουμε επιδείξει ένα σημαντικό έργο, το οποίο αφήνει ικανοποιημένους τα παιδιά και τους γονείς. Χαίρομαι για την ομάδα μας, καθώς τόσο εντός, όσο και εκτός Κρήτης, όπου κι αν πάμε, ακούμε τα καλύτερα λόγια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση.

Ο Κεραυνός και ο Ερμής είναι δημιουργήματα του κι αυτό με ικανοποιεί, αφού αποτελούν τον προθάλαμο για τον ΠΟΑ. Πάντοτε ο Γιάννης Καλέμπουμπας με εμπιστευόταν κι εγώ με τους συνεργάτες μου μπορέσαμε να φτιάξουμε ένα καλό μοντέλο. Ευελπιστώ πως σύντομα θα βγάλουμε και τους δικούς μας προπονητές.

Θα χαρώ στο μέλλον να πετύχουμε ό, τι γινόταν και παλιότερα. Ο ΠΟΑ να στηρίζεται μόνο σε δικούς του παίκτες γηγενείς και να γίνονται μόνο μία ή δύο κινήσεις. Μακάρι να βλέπουμε τα δικά μας παιδιά μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να παίζουν στην πρώτη ομάδα, να είναι σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία και να γεμίσουμε το γήπεδο μας ξανά».

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.