Έτσι μεταμορφώθηκε: Τακτικά άψογος, επιθετικά παραγωγικός

Απόψεις

Η ραγδαία βελτίωση του ΟΦΗ, οι παίκτες-κλειδιά, η δημιουργία και η επιθετική νοοτροπία.

Το ματς του Πανθεσσαλικού ανήκει πλέον στο παρελθόν, ο κόσμος του ΟΦΗ χόρτασε μπάλα για 60 λεπτά, η πέμπτη θέση δίνει αυτοπεποίθηση, ακολουθεί ο Ιωνικός για να συνεχιστούν οι back to back νίκες και πλέον αυτό που έχει σημασία είναι να σταθούμε στη μεταμόρφωση της κρητικής ομάδας και πώς ο Νιόπλιας δημιούργησε ένα σύνολο που δύσκολα θα φάει γκολ και δύσκολα δεν θα βάλει.

Από εκείνο το 0-0 με τη Λαμία μέχρι το 0-2 με τον Βόλο η χρονική απόσταση δεν είναι μεγάλη, αλλά μεγάλη είναι η βελτίωση του ΟΦΗ. Με τη Λαμία ο Όμιλος δεν απογοήτευσε για την ισοπαλία, αλλά για τη συνολική του εμφάνιση και τη δυσκολία να δημιουργήσει φάσεις. Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός που ανέβασε την αυτοπεποίθηση, η αγγαρεία με τον Αχέροντα που έφερε μία μικρή γκρίνια και οι νίκες με Ατρόμητο και Βόλο που δημιούργησαν τις συνθήκες... κανονικότητας.

Τι άλλαξε, λοιπόν, ο Νιόπλιας; Άλλαξε την επιθετική διάθεση του ΟΦΗ και τη συμμετοχή στη δημιουργία όλων των ποδοσφαιριστών. Από τους αμυντικούς μέχρι τον επιθετικό. Δείτε για παράδειγμα την κάθετη του Μεγιάδο στον Λάμπρου στο ματς του Σαββάτου, στην αντεπίθεση του ΟΦΗ που έφερε μεγάλη ευκαιρία στα καρέ του Βόλου.

Ο Μεγιάδο δεν έψαξε την κοντινή πάσα και τη δημιουργία σε χαμηλό τέμπο. Πήρε την μπάλα, πήρε και μέτρα και είδε τον κενό χώρο για να δώσει ασίστ και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γκολ.

Δείτε τον φαν Ντάινεν. Δύο συνεχόμενα ματς ως φορ είναι άψογος τακτικά. Επιθετικός με τρομερά... αμυντικά καθήκοντα, πρεσάρει τον αντίπαλο, ανοίγει διαδρόμους και μοιράζει μπάλες στους μεσοεπιθετικούς. Του λείπει το γκολ, θα έρθει και αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή η συνολική του παρουσία παίζει τεράστιο ρόλο στο επιθετικό κομμάτι και στον τρόπο που ο ΟΦΗ βρίσκει τους κενούς χώρους για να βγάλει φάσεις.

Δείτε τον Καμάου. Οκ, μέσα στο κουτί δεν έχει τα τελειώματα. Και δεν μιλάμε για την απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Σαββάτου -κάτι τέτοιες έχουν χάσει επιθετικοί παγκόσμιας κλάσης- μιλάμε για το γεγονός ότι μοιάζει να ξεμένει από δυνάμεις ή να θολώνει το μυαλό του όταν πρέπει να τελειώσει μία φάση. Τα κάνει όλα σωστά μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης. Έγινε στο Πανθεσσαλικό, έγινε και στο ματς με τον Ατρόμητο που βρέθηκε σε θέση βολής. Αυτό που κρατάμε, όμως, είναι η ταχύτητά του, το ότι είναι διεισδυτικός, το ότι είναι ποιοτικός (δείτε την κοφτή ντρίμπλα στο δοκάρι του Τοράλ), το ότι γενικότερα ανεβαίνει από παιχνίδι σε παιχνίδι και δίνει δύναμη στο δεξιό επιθετικό κομμάτι της κρητικής ομάδας.

Δείτε τον Τοράλ. Μυαλωμένο ποδόσφαιρο και κάθετο. Ποιοτικός ποδοσφαιριστής, πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα, μοιάζει να παίζει με το 40% των δυνατοτήτων του και πάλι είναι μία κλάση πάνω από όλους. Δεν είναι μόνο τα γκολ, είναι η αρχοντική του παρουσία, είναι το κάτι παραπάνω που θέλει ο ΟΦΗ, είναι το μυαλό που έχει για να "διαβάσει" τις συνθήκες του αγώνα.

Θα σας λέγαμε να δείτε και την άμυνα και τον Μεγιάδο και τον Γαγιέγος, αλλά αυτά είναι γνωστά. Η σταθερά του ΟΦΗ στο μεσοαμυντικό σκέλος έχει φανεί από νωρίς, αυτό που βελτιώθηκε ραγδαία είναι το δημιουργικό κομμάτι και το σκοράρισμα. Αν ήταν μόνο σε ένα ματς μπορεί να συνιστούσαμε υπομονή, αλλά επειδή για δεύτερο σερί παιχνίδι ο ΟΦΗ γίνεται ομάδα που χορταίνεις ποδόσφαιρο και βλέπεις φάσεις (και όχι ομάδα που κατεβαίνει για το μηδέν πίσω και ό,τι κάτσει μπροστά) τότε είναι ξεκάθαρο ότι ο Νιόπλιας απολαμβάνει που η δουλειά του αποδίδει καρπούς και πλέον η κουβέντα γίνεται από διαφορετική βάση.

Θυμάστε τι γράφαμε αρχές του μήνα; Γκολ δεν τρώει και γκολ δεν βάζει. Ε, ξεχάστε το, πάμε στην επόμενη πίστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδικο έχει ο Νιόπλιας

Η βαθμολογία και το πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.