Φάκελος τηλεοπτικά: TV or not TV?

15:01 | 08/08/2019

Πώς έχει η διαμορφωθείσα κατάσταση στα τηλεοπτικά. Τι γίνεται με τον ΟΦΗ, ποια η στάση Πολιτείας και NOVA.

Το τηλεοπτικό της Super League είναι ακόμα στην επιφάνεια της αθλητικής επικαιρότητας από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση και παραμένουν στον «αέρα» οι μισές ομάδες του πρωταθλήματος σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμβόλαια.

Πάμε να καταγράψουμε τα δεδομένα, πώς έχει έως τώρα η διαμορφωθείσα κατάσταση, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και πώς ο ΟΦΗ προσπαθεί να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό deal.

Αυτή τη στιγμή στη NOVA είναι οι:

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΑΕΛ, Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης και Βόλος. Το ακριβότερο συμβόλαιο το έχει ο Ολυμπιακός με περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθεί η ΑΕΚ με 5. Ο Παναθηναϊκός έκλεισε με ένα ποσό της τάξεως των 4.5 εκ. ευρώ, ενώ όσον αφορά στον Άρη, ο οποίος είναι κι αυτός κοντά σε συμφωνία με το συνδρομητικό κανάλι, αναμένεται να εισπράξει περίπου 2.5 ευρώ.

ΟΦΗ και ΠΑΟΚ στον «αέρα»

Οι ομάδες που έχουν από πέρυσι συμβόλαιο με την ΕΡΤ είναι η Ξάνθη, ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός και η Λαμία. Θεωρητικά -από τη στιγμή δηλαδή που δεν υπάρχει οριστικό deal με τη NOVA- στη λίστα βρίσκεται και ο Άρης. 

Με απλά μαθηματικά, δύο είναι οι ομάδες που ουσιαστικά βρίσκονται στον «αέρα» και είναι σε συζητήσεις από μηδενική βάση: ο ΟΦΗ και ο ΠΑΟΚ.

Με τον ΠΑΟΚ τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα σε σχέση με την κρητική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ ξεχνά τα 7.5 εκ. ευρώ που του είχαν προταθεί για την ΕΡΤ με την προηγούμενη κυβέρνηση και περιμένει τη NOVA να του κάνει πρόταση. Αυτή μοιάζει σχεδόν απίθανο να είναι πάνω από του Ολυμπιακού, ο οποίος έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, να κλείσει ο Δικέφαλος στα 6.5 εκατομμύρια. Όλα αυτά είναι θεωρητικά γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχει ακόμα κάτι. Βέβαια, ο πρωταθλητής Ελλάδας έχει την εναλλακτική του OPEN, αλλά «χειροπιαστό» κέρδος σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρχει. Θα είναι, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, σαν να βγαίνουν τα χρήματα από τη μία τσέπη και να μπαίνουν στην άλλη. Ωστόσο, για τον ΠΑΟΚ είναι μία εναλλακτική που τον βγάζει από τις δυσκολίες.

Πάμε στον ΟΦΗ. Ο Μιχάλης Μπούσης επιβεβαίωσε, στο περιθώριο της παρουσίασης του Γιώργου Σίμου, τα ρεπορτάζ του Capitano.gr. Ο ΟΦΗ μιλά τόσο με τη NOVA όσο και με την ΕΡΤ. Από την κρατική τηλεόραση δεν πρόκειται να πάρει τα 2.5 εκ. ευρώ που περίμενε βάσει της πρότασης από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιμένει να ακούσει ένα ποσό που θα φτάνει στο μισό. Δηλαδή μιλάμε για ένα εκτιμώμενο ποσό που, περίπου 1.3-1.4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η NOVA πέρυσι έδινε στον ΟΦΗ 900.000 ευρώ, χρήματα που ο Μπούσης δεν θέλει ούτε να ακούει. Η λέξη «αίσχος» που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την περσινή κατάσταση μόνο τυχαία δεν ήταν. Και σε αυτή την περίπτωση, ο Όμιλος περιμένει από το συνδρομητικό κανάλι να του προταθεί ένα ποσό που θα φτάνει το 1.2-1.3 εκ. ευρώ. Περισσότερα χρήματα, δηλαδή, από πέρυσι, αλλά όχι αυτά που περίμενε από την ΕΡΤ βάσει της πρότασης όταν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη σε ραδιοφωνικό σταθμό, σύντομα θα αρχίσουν οι πρώτες διαπραγματεύσεις με τις ομάδες που είχαν πέρυσι συμβόλαιο με την ΕΡΤ. Δηλαδή, Άρης, Ξάνθη, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Λαμία. Βάζουμε μέσα και τον Άρη, αφού από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημο deal με το συνδρομητικό κανάλι, θα ακούσει και την πρόταση της κρατικής τηλεόρασης προτού αποφασίσει το τηλεοπτικό του μέλλον.

Οι προτάσεις σε αυτές τις ομάδες θα έχουν σημαντική μείωση, που θα φτάνει τα 45%. Για να το πούμε πιο απλά, άλλο θα προτείνει στον Άρη και άλλο στη Λαμία. Η ατζέντα της Πολιτείας περιλαμβάνει και τον ΟΦΗ, ενώ η κρητική ομάδα θα ακούσει και τη NOVA για να επιλέξει ανάμεσα στις δύο τηλεοπτικές «στέγες».

Το θέμα είναι ότι η NOVA δεν αντέχει να «σηκώσει» όλα τα συμβόλαια των ομάδων στο υποθετικό σενάριο ότι όλοι εγκαταλείπουν την ΕΡΤ και θέλουν να καταλήξουν στη συνδρομητική πλατφόρμα. Άλλες πληροφορίες, βέβαια, αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η NOVA να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να προτείνει τη λύση της κεντρικής διαχείρισης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό, όμως, όχι για εφέτος, αλλά για την επόμενη σεζόν.

Το «καυτό» 20ήμερο

Σε περίπου 20 μέρες έχουμε σέντρα στο νέο πρωτάθλημα της Super League και αυτή τη στιγμή οι μισές ομάδες δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Η Πολιτεία έχει να διαχειριστεί την «καυτή» πατάτα και να δώσει λύση βάσει των νέων οικονομικών δεδομένων που έχει ορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και η NOVA είναι εκεί για να «πετάξει σωσίβιο» και να σώσει ό,τι σώζεται.

Η Λίγκα, από την πλευρά της, είναι απόλυτη στο θέμα των μειώσεων, έχει ξεκαθαρίσει στην ΕΡΤ ότι δεν δέχεται το 45% και ουσιαστικά απαιτεί να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και, όπως θα έλεγε και ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος, είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε.

Το σίγουρο είναι ότι το προσεχές διάστημα, όταν μάλιστα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος επαφών των ομάδων για την ΕΡΤ, θα ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυγενάκης για τηλεοπτικά: «Σύντομα τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις»

Η Super League περιμένει την αντίδραση της ΕΡΤ

Τηλεοπτικά: Οι δύο δρόμοι του ΟΦΗ

Κούγιας: «Συμβόλαια με τα περσινά λεφτά του ΟΦΗ»

Ξέσπασε ο Μπούσης: «Ο ΟΦΗ δεν είναι ψιλικατζίδικο!»

Διαγωνισμός Capitano.gr: Κερδίστε δύο εισιτήρια διαρκείας του ΟΦΗ!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.