Γιάννης Μπουζούκης: Ένα πρότζεκτ που ψάχνει την αναγέννηση

ΟΦΗ

Η πορεία του Γιάννη Μπουζούκη, το ενδιαφέρον του ΟΦΗ από παλιά και η ποδοσφαιρική του Ιθάκη για το restart.

Η ιστορία του Γιάννη Μπουζούκη είναι μία από τις πολλές που συνθέτουν κατά καιρούς το ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό που έχει ανάγκη από τα λεγόμενα «next big thing» ώστε να γεννήσει τους επόμενους πρωταγωνιστές.

«Παιδί» του Γιάννη Σαμαρά

«Παιδί» των Ακαδημιών του Παναθηναϊκού υπό την επίβλεψη του ποδοσφαιρικού του «πατέρα» Γιάννη Σαμαρά, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ βρέθηκε βασικός στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού σε μία περίοδο που οι "πράσινοι", με προπονητή τον Γιώργο Δώνη, θέλησαν να χτίσουν σε ένα πρότζεκτ με νεαρούς ποδοσφαιριστές με το βλέμμα στο αύριο της ομάδας. Όχι γιατί το πίστεψαν, αλλά γιατί το επέβαλαν οι συνθήκες. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η λέξη «πρότζεκτ» στην Ελλάδα, με ελάχιστες εξαιρέσεις και φωτεινή αυτή του ΟΦΗ, δεν ευδοκιμεί όσο μπαίνει μπροστά η ανυπομονησία και το, στην καθομιλουμένη, «βλέποντας και κάνοντας».

Τον γέμισαν με περισσότερες ευθύνες από αυτές που άντεχε ένας παίκτης της ηλικίας του

Ο Γιάννης Μπουζούκης βρέθηκε στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, τη σεζόν 2018-2019 και έγινε το πρόσωπο της «πράσινης» επικαιρότητας. Μέτρησε 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 27 συνολικά, σκοράροντας 4 φορές. Οι παχυλοί τίτλοι στις εφημερίδες και στις ιστοσελίδες πρόσθεσαν βάρος στον νεαρό χαφ που μπήκε σε μία διαδικασία έτοιμου ποδοσφαιριστή, χωρίς να είναι. Ταλαντούχος ναι, με μέλλον σίγουρα, αλλά υπό το βάρος των ευθυνών που κλήθηκε να «σηκώσει» δεν προχώρησε ποδοσφαιρικά θεωρώντας ότι είναι ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Προσέξτε, μιλάμε για ένα παιδί 20 ετών που κλήθηκε να σηκώσει στις πλάτες του ένα σύλλογο που τον πίστεψε από ανάγκη, με τον κίνδυνο να καταντήσει κι αυτός ένα χαμένο ταλέντο να ελλοχεύει στο αρρωστημένο περιβάλλον που βρισκόταν.

pinak-bouzoukis.jpg#asset:368452


Στη δεύτερη σεζόν είχε 38 συμμετοχές και 2 γκολ, αλλά δεν ήταν ο Μπουζούκης που γνωρίσαμε. Ο Παναθηναϊκός μπήκε στη διαδικασία να παίρνει παίκτες στη θέση του, αντί να στηρίξει το δικό του περιουσιακό στοιχείο, με αποτέλεσμα ο παίκτης να μετατοπιστεί στα άκρα, που δεν είναι η φυσική του θέση, χάνοντας τον αγωνιστικό του προσανατολισμό μέσα στην αναγκαστική αλλαγή ποδοσφαιρικής ταυτότητας.

Λίγο έλειψε να χαθεί ένα μεγάλο ταλέντο

Οι 13 συμμετοχές δίχως να σκοράρει, τη σεζόν 2020-2021, συνέθεσαν ουσιαστικά τον επίλογο στον Παναθηναϊκό. Αυτός άρχισε να γράφεται όταν οι «πράσινοι» έβαλαν «φρένο» στον παίκτη «σκοτώνοντας» κάθε του όνειρο, ενώ οι αλλαγές προπονητών και οι «καραβιές» ποδοσφαιριστών στις αλόγιστες και παράλογες μεταγραφές άφηναν εκτός κάδρου τον Μπουζούκη. Είναι σαν τον μεσοτελειωμένο πίνακα ζωγραφικής που παράτησες όχι γιατί σου τελείωσαν οι μπογιές, αλλά γιατί δεν πίστεψες ποτέ πραγματικά ότι θα τον ολοκληρώσεις.

4608036.jpg#asset:368455


Ο Μπουζούκης αναζητούσε το ποδοσφαιρικό restart. Αναζητούσε την ευκαιρία να κάνει αυτό που του στέρησε ο Παναθηναϊκός. Ταυτόχρονα, πληγώθηκε ψυχολογικά από την αντιμετώπιση που είχε, δεν δούλεψε γιατί δεν βρέθηκε κανένας να ασχοληθεί μαζί του και μπήκε σε μία επικίνδυνη δίνη στασιμότητας που θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο το πλούσιο ταλέντο του.

Ο ΟΦΗ τον ήθελε από το 2020

Ο ΟΦΗ παρακολουθούσε τον ποδοσφαιριστή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Ο Γιάννης Σαμαράς που τον έζησε από μικρό παιδί και ήταν για τον παίκτη η πατρική φιγούρα, έβλεπε να χάνεται ένα σπουδαίο ταλέντο. Τόσο με ευθύνη του Παναθηναϊκού όσο και με δική του που απογοητεύτηκε από τις καταστάσεις.

Από το 2020 ο ΟΦΗ θέλησε κατεβάσει στο Ηράκλειο τον 23χρονο, σήμερα, χαφ πιστεύοντας στις δυνατότητές του και στο restart που τόσο αναζητούσε ο ίδιος. Ο Μπουζούκης είχε διαμορφώσει διαφορετικά τα «θέλω» του κοιτάζοντας προς το εξωτερικό, χάνοντας την ουσία. Κι αυτή δεν ήταν να δοκιμάσει αλλού την τύχη του, σε ένα υψηλότερο από το ελληνικό επίπεδο, για να αποδείξει ότι δεν έχει τελειώσει, αλλά να πάει κάπου που θα τον πιστέψουν και θα συνεχίσει τη δουλειά που άφησε στη μέση.

mesa-bouzoukis1.jpg#asset:368453


Σχεδόν δύο χρόνια μετά και με τον ίδιο τον παίκτη να έχει κατασταλάξει στο τι είναι καλό για τη συνέχεια της καριέρας του, ο ΟΦΗ κατάφερε να φτάσει στο deal και να τον κάνει δικό του. Με αφετηρία την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό που ήταν και η καλύτερη, οι επικεφαλής στην Κρητική ομάδα θέλουν να δουλέψουν μαζί του και να τον επαναφέρουν σε τροχιά πρωταγωνιστή σώζοντας την καριέρα του. Μία καριέρα που θα του κατέστρεφε ο Παναθηναϊκός και μία καριέρα που ο ίδιος ήθελε να αναγεννήσει φεύγοντας από το περιθώριο που τον είχε βάλει η προηγούμενη ομάδα του.

Του αλλοίωσαν την ποδοσφαιρική του ταυτότητα

Ο Γιάννης Μπουζούκης είναι ένα κεντρικό χαφ, που μπορεί να παίξει και αριστερός εσωτερικός μέσος. Στον Παναθηναϊκό έπαιξε σχεδόν σε όλες τις θέσεις από τη μέση και μπροστά και σχεδόν ξέχασε ποιο ακριβώς είναι το δυνατό του σημείο. Ο κανονικός Μπουζούκης είναι αυτός που είδαμε την πρώτη του γεμάτη σεζόν στον Παναθηναϊκό του Δώνη, τότε που έπαιζε στον άξονα. Όλα τα άλλα ήταν ποδοσφαιρικοί πειραματισμοί που μόνο κακό έκαναν στον ποδοσφαιριστή.

Το κατάλαβε και ο ίδιος γι' αυτό πίεσε τον Παναθηναϊκό να πάει στον ΟΦΗ και όχι εκεί που ήθελαν να τον οδηγήσουν οι «πράσινοι». Είχε συνειδητοποιήσει για το καλό της καριέρας του πως στην Κρήτη θα βρει την ποδοσφαιρική του Ιθάκη. Ήθελε να πάει εκεί που τον πιστεύουν. Από τη μία η προστασία του Γιάννη Σαμαρά, από την άλλη η δουλειά του Νίκου Νιόπλια. Ενα προστατευμένο περιβάλλον, σε μία ομάδα που αναβλύζει υγεία για να γίνει μέρος ενός πρότζεκτ με όλη τη σημασία της λέξης.

Ο ΟΦΗ είναι ένα ελκυστικό περιβάλλον και όχι «νεκροταφείο» ταλέντων

Στον ΟΦΗ ο Μπουζούκης και ο κάθε Μπουζούκης του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι απλά ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, είναι ο πίνακας ζωγραφικής που λέγαμε. Ο ποδοσφαιρικός καμβάς για να «ζωγραφίσει» κάθε παίκτης μέσα από μία ομάδα, σαν τον ΟΦΗ, που πιστεύει κάθε τι ποδοσφαιρικό και δουλεύει για το αύριο. Με λίγα λόγια, ο ΟΦΗ ήταν ο ιδανικός προορισμός για τον 23χρονο μέσο για να μπει στις σωστές ράγες, να ορίσει ξανά τους στόχους του και να χαράξει νέο δρόμο στην καριέρα του.

Από μία ομάδα δίχως πλάνο, που άρχιζε τη σεζόν με -6 και λειτουργούσε ανάλογα τις κυκλοθυμικές επιθυμίες του ιδιοκτήτη της, πηγαίνει σε μία ομάδα γεμάτη ποδοσφαιρανθρώπους με λογική και στόχους, με γνώσεις και βλέψεις για το αύριο, με σταθερότητα και ηρεμία, με κάθε τι που ονειρεύεται ένας παίκτης.

mesa-bouzoukis2.jpg#asset:368454


Για τον Γιάννη Μπουζούκη -ένα ακατέργαστο διαμάντι του ελληνικού ποδοσφαίρου- ο ΟΦΗ είναι η ευκαιρία να γίνει πραγματικά το «next big thing», να το πιάσει από εκεί που το άφησε, να καταλάβει και ο ίδιος ότι δεν πρέπει να αδικεί τον εαυτό του και το ταλέντο του.

Για τον ΟΦΗ ο Μπουζούκης είναι η απόδειξη πως αυτό που χτίζεται από το 2018 δεν είναι απλά ένα πρότζεκτ που διαφημίζουν τα Μέσα, αλλά ένα μέρος που θα αποτελεί ελκυστικός προορισμός για κάθε ποδοσφαιριστή. Ουχί ένα πάρκινγκ χαμένων ταλέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπουζούκης: «Γι' αυτό ήρθα στον ΟΦΗ»

Ο «μαέστρος» Τοράλ

Ντέμης Νικολαϊδης: «Τρομερή νοοτροπία ο ΟΦΗ, παλεύει πάντα μέχρι το 90'»


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.