H εξέλιξη του ΟΦΗ το μεγάλο φετινό ζητούμενο

19:07 | 22/09/2020

Αναγνώστης του Capitano.gr γράφει για την πολυπόθητη πρώτη νίκη του ΟΦΗ και τα οφέλη της

Aναγνώστης John,

Ήρθε επιτέλους η πολυπόθητη πρώτη νίκη για τον Όμιλο. Μια νίκη που σίγουρα φέρνει ηρεμία στην ομάδα και δίνει χρόνο για να περισσότερη δουλειά στο τεχνικό του επιτελείο.

Ωστόσο αξίζει να εξετάσει κανείς με ποιο τρόπο ήρθε το χθεσινό αποτέλεσμα απέναντι στην Λαμία. Αν αυτή η νίκη έχει κοινά σημεία με την ήτα από τον Απόλλων Λεμεσού και με την ισοπαλία απέναντι στον Παναιτωλικό. Γιατί πέρα από τον αν κέρδισε ή όχι, το θέμα είναι πως συνολικά ανταποκρίνεται ο ΟΦΗ στο χορτάρι, ποιο είναι το αγωνιστικό του πλάνου και αν αυτό αποδίδει ή όχι. Αν το πλάνο αυτό, δείχνει ότι ο ΟΦΗ έχει να περιμένει πράγματα που απλά ήταν άτυχος και δεν βγήκαν στους πρώτους αγώνες ή διαφορετικά αν το πλάνο του έχει να προσφέρει περιορισμένες λύσεις.

Ξεκινάμε με δεδομένο ότι ο Γ. Σίμος παρατάσσει μια ομάδα με επιθετικό προσανατολισμό που θέλει να δημιουργεί και να κινείται γρήγορα με την μπάλα στα πόδια, κυρίως έξω από την περιοχή του αντιπάλου. Έχει κάποιες καλά δουλεμένες συνεργασίες που βγάζει στο ύψος της αντίπαλης περιοχής φτιάχνοντας τρίγωνα και από τις δύο πλευρές ανεβάζοντας ψιλά Κοροβέση και Ουές, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να φέρει την μπάλα κεντρικά και λίγα μέτρα από το τέρμα, στους Γκαργκλατζίδη και Ναμπί ή Νέιρα που περιμένουν εκεί. Έτσι αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να ανοίξει, να πλατύνει και βρίσκει τους χώρους για να απειλήσει αποτελεσματικά όπως στο γκολ με τον Παναιτωλικό.

Πόσες φορές τα κατάφερε χθες να κάνει το ίδιο πράγμα; Δηλαδή να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργήσει απειλή στην Λαμία. Καμία. Το δεύτερο γκολ ήρθε από ένα γέμισμα σε ένα σημείο που ο Σαρντινέρο αφέθηκε από την άμυνα της Λαμίας να κινείται ελεύθερος και οι υπόλοιπες τελικές έγιναν με μακρινά σουτ αρκετά έξω από την μεγάλη περιοχή. Γενικά τόσο εχθές όσο και στα προηγούμενα δύο επισημά παιχνίδια, ο ΟΦΗ δυσκολεύτηκε πολύ στο να δημιουργήσει απειλές μπροστά στην άμυνα του αντιπάλου, σχεδόν δεν δημιούργησε πάρα την θέληση του να το κάνει. Ο ΟΦΗ με την μπάλα στα πόδια του, κατάφερε να πατήσει στην περιοχή της Λαμίας μόλις 19 φορές.

Μάλιστα όχι μόνο δεν δημιούργησε επιθετικά, αλλά αντιμετώπισε σοβαρούς κινδύνους και στην άμυνα του, η Λαμία έβγαλε 10(!) τελικές εντός περιοχής και μπήκε σε αυτήν με την μπάλα στα πόδια 31 φορές.

Η προβληματική εικόνα των ασπρόμαυρων έχει φυσικά εξήγηση. Οι ομάδες που αντιμετωπίζουν φέτος τον ΟΦΗ δεν τον αντιμετωπίζουν όπως πέρυσι. Έχουν δει το παιχνίδι του και δεν αιφνιδιάζονται το ίδιο από την ταχύτητα και τις συνεργασίες που βγάζει μπροστά, βρίσκουν πιο εύκολα την απάντηση τους στο αγωνιστικό σχέδιο του ΟΦΗ.

Επομένως επιλέγουν να ανεβάσουν ψηλά τις γραμμές της άμυνας τους, να πιέσουν από τις πρώτες πάσες του τον ΟΦΗ. Στα διαστήματα του χθεσινού παιχνιδιού που η Λαμία κρατούσε αποφασιστικά ψηλά την πρώτη γραμμή άμυνα της οι Κρητικοί δεν είχαν εναλλακτικούς διαδρόμους στο παιχνίδι του. Δημιουργούταν μεγάλη απόσταση στην άμυνα από την επίθεση και η μεταβίβαση της μπάλας από τον ΟΦΗ γινόταν ένα μαρτύριο. Συνήθως κατέληγε σε γεμίσματα ή πάσες προς τα πίσω.

Ο Μεγιάδο με την είσοδο του έδωσε ορισμένες λύσεις, έφερε πιο κοντά τις γραμμές και διευκόλυνε τη μεταβίβαση ωστόσο και πάλι δεν μπορούσε να απειλήσει ουσιαστικά. Αν ψάξει να βρει κάποιος μια κάθετη μεταβίβαση, μια μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Λαμίας δεν θα βρει καμία.

Ο ΟΦΗ λοιπόν φαίνεται απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τις ομάδες που κλειδώνουν το παιχνίδι του. Που έχουν εξελίξει τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν. Δεν έχει εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης και μάλιστα αυτό επεκτείνεται όταν χάνει την μπάλα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, καθώς τα γυρίσματα του είναι αργά και δημιουργούνται κενά στην άμυνά του.

Εκεί λοιπόν πρέπει να δοθεί το βάρος, στο να μπορέσει ο ΟΦΗ να αλλάξει το παιχνίδι του όταν έχει απέναντι του καλά συγκροτημένες ομάδες, να έχει διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές στην δημιουργία του και να κρατήσει έναν μόνιμο συνδετικό κρίκο που θα βοηθάει στην μεταβίβαση από το πρώτο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Η εξέλιξη που έχουν κάνει οι αντίπαλοι στο πως αντιμετωπίζουν τον ΟΦΗ στο γήπεδο, μπορεί να βρει απάντηση μόνο με την δική του εξέλιξη στον τρόπο παιχνιδιού του, δηλαδή στο επόμενο βήμα μπροστά που πρέπει να γίνει φέτος.

Το αν γίνει ή όχι θα το δούμε στη συνέχεια, ωστόσο η τελική βαθμολογία δεν θα είναι ο μοναδικός κριτής αυτής της προσπάθειας.

Ευχαριστώ για την δημοσίευση

*Αν επιθυμείτε να στείλετε το σχόλιό σας ή την παρατήρησή σας για κάτι που σας απασχολεί ή αποτελεί άξιο σχολιασμού, μπορείτε να το κάνετε στο inbox του Capitano.gr στο facebook ή στο e-mail: info@capitano.gr.

Tα κείμενα θα δημοσιεύονται στη σχετική στήλη "Inbox" χωρίς να δημοσιεύονται τα ονοματεπώνυμα των αναγνωστών, εκτός αν επιθυμούν οι ίδιοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώτη νίκη στη Λαμία... μετά το 1967!

Από Λαμία... σε Λαμία ο ΟΦΗ

Επιτέλους νίκη!

Νίκη χρειαζόταν, όχι εμφάνιση!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.