Η ιστορία «απαιτεί» τον Νιόπλια στον πάγκο

Απόψεις

Το μομέντουμ «φωνάζει» για Νιόπλια. Είναι η ιστορική ευκαιρία για τον 56χρονο προπονητή να δουλέψει σε κανονικές συνθήκες

Το να βρίσκεται στο -16 από το στόχο σου και στο τέλος της χρονιάς να βγαίνεις νικητής, είναι κατόρθωμα. Το να πηγαίνεις σε μία ομάδα που κατρακυλούσε αγωνιστικά στον γκρεμό και να την κάνεις την καλύτερη των πλέι άουτ σώζοντας τη χρονιά, είναι κατόρθωμα. Το να είναι ο προπονητής Νιόπλιας, γενικότερα, είναι κατόρθωμα.

Δύο φορές κλήθηκε να αναλάβει προπονητής στον ΟΦΗ, δύο φορές με συνθήκες εναντίον του και δίχως να είναι το φαβορί. Δύο φορές κλήθηκε να κάτσει στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας, της ομάδας της καρδιάς του όπως είπε το Σάββατο, αμφότερες σε μία περίοδο που ο σύλλογος δεν ήταν στα καλύτερά του. Την πρώτη φορά έπρεπε να είναι προπονητής, μάγειρας, γιατρός, φυσιοθεραπευτής. Τη δεύτερη έπρεπε να είναι προπονητής και ψυχολόγος. Σε αμφότερες των περιπτώσεων δούλεψε σε συνθήκες που δεν τις λες φυσιολογικές. Είχαν γεννήσει καταστάσεις ειδικών συνθηκών.

Το μέγεθος του 56χρονου προπονητή και το όνομα που έχει αφήσει στον ΟΦΗ δημιουργούν μία επιτακτική, ιστορικά, ανάγκη να αναλάβει τον πάγκο της ομάδας σε μία λευκή κόλλα χαρτί. Σε μία κανονική εποχή, σε έναν κανονικό ΟΦΗ, με κανονικός ποδοσφαιρανθρώπους και κανονική διοίκηση. Σε ένα ονειρεμένο περιβάλλον, να γίνει ο προπονητής που δεν κατάφερε να γίνει τις δύο προηγούμενες φορές. Να αποκατασταθεί το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου. Να γίνει αυτό που έγραψε πρόσφατα ο Μανόλης Γρηγοράκης: ο μόνος προπονητής που δικαιούται να δοκιμάσει ό,τι κανείς μέχρι τώρα δεν διανοήθηκε στον ΟΦΗ, να βαδίσει στο τεντωμένο σκοινί που άφησε φεύγοντας ο Γκέραρντ.

Δεν είναι θέμα αν πας ή δεν πας τον Νιόπλια. Είναι το ιστορικό του πράγματος. Εκείνος ήταν πάντοτε «παρών» κάθε φορά που τον καλούσε η ανάγκη της ομάδας. Και τώρα «παρών» είναι περιμένοντας ξανά να τον καλέσει η ομάδα χωρίς να μπαίνει στο κάδρο αυτή η «ανάγκη». Τώρα είναι η ουσία του πράγματος.

Ο ΟΦΗ μπροστά του έχει τον Παναιτωλικό. Ουδείς ασχολείται. Ο στόχος επετεύχθη και ήδη η σελίδα γυρίζει σιγά-σιγά για την επόμενη μέρα. Αν οι επικεφαλής θέλουν τον Νιόπλια πρέπει να του το δείξουν άμεσα και να κάτσουν μαζί για να χτίσουν τον ΟΦΗ των επόμενων χρόνων. Να μην περιμένουν να περάσει και ο Παναιτωλικός, να γίνει άμεσα για να αποκτήσει και σημασία το σαββατιάτικο ματς. Ένα είδος φιέστας, όχι για τη σωτηρία -δεν μπορεί να γιορτάζεται κάτι τέτοιο όταν είσαι μία ομάδα του μεγέθους του ΟΦΗ- αλλά για τη σωτηρία της ψυχής.

Η πρώτη παράγραφος «γράφτηκε» στα πλέι άουτ, ευκαιρία να «γραφτούν» και τα επόμενα κεφάλαια. Το απαιτεί η ιστορία της κρητικής ομάδας και μία ψυχή από κει πάνω που βλέπει τα «παιδιά» του όλα μαζί να ακολουθούν τα χνάρια του. Το μομέντουμ «φωνάζει» για Νιόπλια. Το μομέντουμ είναι ιδανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτα να δουν τι θέλουν και μετά να επιλέξουν προπονητή

Νιόπλιας: Από κόουτς έγινε δάσκαλος!

ΟΦΗ: Αυτά είναι τα ανοιχτά «μέτωπα»

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.