Η μίρλα του κόσμου και η ανάγκη εξωτερίκευσης του πλάνου

Απόψεις

Ο ΟΦΗ είναι ανέτοιμος, δεν είναι κακή ομάδα. Έχει τεράστια διαφορά. Αλλά ποιος θα ηρεμήσει τον κόσμο;

Η μίρλα στον ΟΦΗ είναι ένα συστατικό που ξεχωρίζει στην εποχή Μπούση. Κρύο-ζέστη είναι η φάση την τελευταία τετραετία και πολλές φορές ας μη θεωρούμε αδικαιολόγητες τις γκρίνιες του κόσμου με αυτά που βλέπει και με τα συναισθήματα που τη δημιουργεί η αγαπημένη του ομάδα.

Με τον Ατρόμητο, για παράδειγμα, οφείλαμε όλοι να γνωρίζουμε τι ακριβώς παιχνίδι θα δούμε και ποια ήταν τα δεδομένα. Ο ΟΦΗ πήγε να παίξει στο Περιστέρι χωρίς εξτρέμ, με τον Μπουζούκη να μην μπορεί να παίξει ως τέτοιος, με τον Ντίκο να τα περιμένει όλα από το δίδυμο Νέιρα - Τοράλ και τον Νέιρα να "χάνεται" στα αριστερά ελέω απουσιών. Ο ΟΦΗ πήγε να παίξει στο Περιστέρι με τις μεταγραφές να μην ξέρουν καλά-καλά τα ονόματα των νέων συμπαικτών, τον Λάρσον να ξεχωρίζει λόγω ετοιμότητας και τρομερής εμπειρίας και τον Γιοχού να τον "βαφτίζουμε" Καναβάρο στα πρώτα λεπτά και Σελίμοβιτς στα υπόλοιπα.

Άλλος ΟΦΗ στην Ολλανδία, άλλος στο Περιστέρι

Με αυτές τις ειδικές συνθήκες και με μία ομάδα εμφανώς ανέτοιμη, ο ΟΦΗ πήγε να πάρει αποτέλεσμα απέναντι στον Ατρόμητο που για 30 λεπτά τον είχε "εξαφανίσει" στο χορτάρι. Το 0-1, όμως, που φάνταζε ιδανικό και θα μπορούσε να χτίσει σε αυτό, έγινε εύκολα 3-1 λόγω των συνθηκών που λέγαμε.

Ο ΟΦΗ είναι ανέτοιμος, δεν είναι κακή ομάδα. Έχει τεράστια διαφορά. Αλλη ομάδα είδαμε στα φιλικά, άλλη ομάδα είδαμε στο πρώτο επίσημο. Άλλη ομάδα δουλεύτηκε στην Ολλανδία, άλλη ομάδα δουλεύτηκε τις τελευταίες μέρες στο ΒΑΚ για να πάει να παίξει στο Περιστέρι.

Το γιατί είναι γνωστό και έχει αναλυθεί. Εκτός του Ντιουσέ και του Γιοχού, οι υπόλοιποι αποκτήθηκαν αργότερα. Ο Λάρσον ακόμα δεν έχει... βγάλει από πάνω του την φανέλα της Μάλμε και πήγε και έπαιξε στο Περιστέρι όντας αξιοπρεπής. Οι υπόλοιποι τώρα προσπαθούν να μάθουν τη νέα τους ομάδα και αυτά που θέλει ο προπονητής. Και σε αυτά προσθέστε την καθυστέρηση στην αποκτήση εξτρέμ και επιθετικού.

Πήραν το ρίσκο να αρχίζει το "χτίσιμο" τον Αύγουστο

Και πάμε τώρα στην ουσία γιατί τα παραπάνω είναι πάνω-κάτω γνωστά και τα ξέρουμε όλοι. Όταν έγινε η "πρώτη" του ΟΦΗ στο ΒΑΚ ο Νίκος Νιόπλιας στις δηλώσεις του τόνισε ότι η ομάδα του δεν θα βιαστεί στις μεταγραφές γιατί θέλει να αποκτήσει καλούς ποδοσφαιριστές που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Τούτη ήταν η γενικότερη γραμμή του ΟΦΗ στο μεταγραφικό κομμάτι και αποδείχθηκε στην πράξη παίρνοντας παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Λάρσον.

Ηταν, λοιπόν, γνωστό σε όλους ότι με την εφετινή τακτική του Ομίλου στις μεταγραφές η ομάδα δεν θα ήταν έτοιμη στην έναρξη του πρωταθλήματος και θα γινόταν αυτό που τονίζαμε (το τόνιζε και ο ίδιος ο Νιόπλιας) πως μία σε χρονιά Μουντιάλ με έναν πρώτο γύρο εξπρές με συνεχόμενα παιχνίδια, ο ΟΦΗ θα έπρεπε να μονταριστεί στα επίσημα. Το ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο σύλλογος είχε την ευχέρεια να κάνει μεταγραφές και να ετοιμάσει μία ομάδα που θα μπει ενισχυμένη και έτοιμη στο νέο πρωτάθλημα δεν ισχύει και έγινε αντιληπτό στην πορεία για τον παραπάνω λόγο: ο ΟΦΗ ήθελε να "χτυπήσει" μεταγραφές που χρειάζονταν υπομονή και επιμονή. Τον Ντιουσέ δεν μπορείς να τον πάρεις από τον Μάη για παράδειγμα, τον ήθελαν κι άλλες ομάδες, έπρεπε πρώτα να αποφασίσει ο ίδιος. Ο Ντίκο το ίδιο, ο Λάρσον, που είναι μεταγραφάρα, δεν μπορείς να τον κλείσεις από τον Ιούνιο εκτός αν είσαι η Ρεάλ Μαδρίτης και τα σκάσεις χοντρά.

Ο ΟΦΗ πήγε σε ένα μεγάλο ρίσκο που επέλεξαν οι επικεφαλής, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ποιος από τους επικεφαλής το επικοινώνησε για να γίνει αντιληπτό στον κόσμο τι ακριβώς επιδιώκει εφέτος η ομάδα στο μεταγραφικό κομμάτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τους κινδύνους στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος (ήρθε το πρώτο "χαστούκι" το Σάββατο).

Τι λάθος είπε ο Νιόπλιας;

Μέχρι και τώρα ο μόνος που μιλάει είναι ο Νίκος Νιόπλιας. Σαν να έχει φορτωθεί ένα βάρος και καλείται κάθε φορά να δικαιολογήσει αποφάσεις και επιλογές που οι περισσότερες δεν είναι δικές του. Ενα βάρος που δεν του αναλογεί, σηκώνει στις πλάτες του περισσότερα απ' όσα πρέπει. Ενόχλησε πολλούς που είπε το Σάββατο πως ο ΟΦΗ θέλει χρόνο για να γίνει καλή ομάδα. Που είναι λάθος; Τι περιμένατε δηλαδή; Να δέσει αμέσως; Και πώς να δέσει όταν -από επιλογή των ανθρώπων που τρέχουν τον σχεδιασμό- έγιναν καθυστερημένα οι μεταγραφές; Πώς να δέσει όταν ο προπονητής ξεμένει από εξτρέμ ενόψει του αγώνα της πρεμιέρας γιατί ακόμα δεν έχει αποκτηθεί έστω ένας και περιμένουν τον Λάζαρο Λάμπρου να αποφασίσει αν θα πάει εξωτερικό ή αν θα πάει στον ΟΦΗ;

Για ακόμα μία χρονιά το επικοινωνιακό κομμάτι το αναλαμβάνουν ο Μηνάς Λυσάνδρου και ο Νίκος Νιόπλιας. Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουν το ίδιο και αυτό που τους αναλογεί ο Γιάννης Σαμαράς και ο Γιώργος Σαμαράς; Κι αν ο πρώτος φρόντισε εφέτος -όπως και πέρυσι- να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της "πρώτης" -έστω σε δημοσιογραφικό "πηγαδάκι"- για την τακτική του ΟΦΗ στο μεταγραφικό παζάρι, ο δεύτερος, που έχει πιο ενεργό ρόλο, δεν πρέπει να κάνει το ίδιο;

Η εξήγηση θα ήταν εύκολη και απλή και θα έβαζε τέλος στις όποιες παρερμηνείες. Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τακτική στις μεταγραφές, γιατί δεν έχει αποκτηθεί ακόμα εξτρέμ, γιατί δεν έχει αποκτηθεί ακόμα επιθετικός και τέλος-τέλος γιατί είναι επιτακτική ανάγκη από όλους να στηριχτεί η προσπάθεια, να στηριχτεί η ομάδα και να υπάρξει υπομονή μέχρι να δούμε τον πραγματικό ΟΦΗ με βάση τις μεταγραφές.

Το επικοινωνιακό κομμάτι είναι αυτό που ορίζει καταστάσεις και χαράζει μονοπάτια. Η εξωτερίκευση του πλάνου, η ανάλυση των σκέψεων των επικεφαλής, η εμπέδωση ενός σχεδίου που όλοι γνωρίζουν ότι θα έχει ρίσκο.

Η καταστροφολογία και η μίρλα

Η μίρλα προέρχεται από έναν μπερδεμένο κόσμο. Ακούει για εξάδα και βλέπει μία ομάδα κάκιστη με τον Ατρόμητο να "φωνάζει" για ενίσχυση. Ακούει για εξάδα, ακούει για ποιοτικές μεταγραφές, γενικότερα ακούει και προσπαθεί να μπει στο αισιόδοξο κλίμα για την εφετινή χρονιά, αλλά στο γήπεδο βλέπει μία ομάδα να μη βγάζει ταυτότητα και αντίδραση. Ουδείς έχει "εκπαιδεύσει" τον κόσμο για το πλάνο, τη στόχευση και την εφετινή πορεία. Τη μίρλα -ακόμα και σε υπερθετικό βαθμό- τη δημιουργούν οι ίδιοι οι άνθρωποι του ΟΦΗ διατηρώντας ένα ομιχλώδες τοπίο. Ο ΟΦΗ δεν θα είναι αυτός που είδαμε το Σάββατο, ο ΟΦΗ θα κριθεί όταν "χτιστεί" με τις προσθήκες. Όλα τα άλλα είναι καταστροφολογίες και γκρίνια για να 'χουμε να λέμε.

Ας βγουν να μιλήσουν οι επικεφαλής, να ηρεμήσουν τον κόσμο. Ας δείξουν μία διάθεση εξωτερίκευσης, ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μηνά Λυσάνδρου. Από μόνος του ο CEO του ΟΦΗ δεν φτάνει. Ούτε ο Νιόπλιας. Από την τελευταία συνάντηση με τους δημοσιογράφους έως το ματς στο Περιστέρι το βράδυ του Σαββάτου έχει μεσολαβήσει ένα μεταγραφικό καλοκαίρι που δοκίμασε τα όρια της υπομονής, δημιούργησε προσδοκίες και γέννησε ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα. Αγωνιστικά ο ΟΦΗ θα βελτιωθεί, μία νίκη με τον Παναθηναϊκό θα εκτοξεύσει την αυτοπεποίθηση. Στην εξωστρέφεια, όμως, συνεχίζει να πάσχει.

Μέχρι τότε ο φαύλος κύκλος της εσωστρέφειας θα συνεχίσει να κατατρώει τον ΟΦΗ. Ενα βήμα εμπρός, δύο πίσω. Τα "στρατόπεδα" των "τρελαμένων" που τα βλέπουν όλα μαύρα και των ήρεμων που έχουν υπομονή και κρίση. Και τα "ομιλόμετρα" θα συνεχίζουν να μπαίνουν ως μονάδα μέτρησης σε οποιαδήποτε κριτική για τον ΟΦΗ. Ηρεμία, δεν τελείωσε η χρονιά από ένα ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Oργισμένη ανακοίνωση των συνδέσμων για την πρεμιέρα του ΟΦΗ

Ξενέρωσε τον κόσμο και είναι με την πλάτη στον τοίχο!

Νιόπλιας: «Εχουμε καλούς παίκτες, αλλά θα μας πάρει λίγο χρόνο να γίνουμε καλή ομάδα»


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.