Η σωτηρία της ψυχής... και του ΟΦΗ, είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Απόψεις

Νίκος Νιόπλιας-Γιάννης Σαμαράς. Τότε και τώρα. Ξανά μαζί για τη σωτηρία του ΟΦΗ... και της ψυχής

Ήταν που ήταν στραβός ο γιαλός (κορωνοϊός, τραυματισμοί κλπ), αρμένιζε και στραβά ο ΟΦΗ: κι εκεί που του' χαν έρθει χύμα, του' ρθαν και τσουβαλάτα! Το καράβι βρήκε σε ξέρα. Ευρώπη - Νευροκόπι, ένα τσιγάρο (και πολλές μαζεμένες ήττες) δρόμος.

Ο (καλός) ο καπετάνιος και στη φουρτούνα φαίνεται και εγκαταλείπει τελευταίος το πλοίο. Ο (κατά γενική ομολογία τζέντλεμαν) Γιώργος Σίμος έφτασε στο μη παρέκει και μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης (κι έντονης αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του) εγκατέλειψε (δευτερευόντως και για λόγους ευθιξίας) το πλήρωμά του. Ο άνθρωπος που καλείται να ρυμουλκήσει το βαπόρι προς τα ήρεμα νερά της παραμονής στην Σούπερ Λιγκ, είναι ο Νίκος Νιόπλιας. Ο πάλαι ποτέ "εγκέφαλος" της μεσαίας γραμμής του ΟΦΗ, του αξεπέραστου Ευγένιου Γκέραρντ, κι άλλοτε συμπαίκτης του Σίμου στη Χαλκηδόνα, εκεί όπου τερμάτισε την ποδοσφαιρική του καριέρα, θα καθίσει για δεύτερη φορά στον "ηλεκτρικό" πάγκο της αγαπημένης του ομάδας.

Είναι η δεύτερη αποστολή... αυτοκτονίας που αναλαμβάνει ως πρώτος προπονητής. Γενάρης του 2016 ήταν, ακριβώς πριν πέντε χρόνια, όταν ο έμπειρος τεχνικός αντικατέστησε τον Νίκο Γκουλή και μ' ένα τρομερό σερί κατόρθωσε το - για πολλούς- ακατόρθωτο: καλύπτοντας μια μεγάλη βαθμολογική διαφορά, έφερε τον ΟΦΗ σε θέση οδηγού, σφραγίζοντας την άνοδο στην Β' Εθνική στο εντός έδρας "τελικό" με τον Φωστήρα, που έληξε 1-0 υπέρ των Κρητικών, στο κατάμεστο "Γεντί Κουλέ".

Η άνοδος απ' την Γ' Εθνική στην (τότε) Football League, ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομερό επίτευγμα ούτε για τον ΟΦΗ, ούτε προσωπικά για τον Νίκο Νιόπλια. Το ντεμαράζ και οι συνθήκες όμως στις οποίες επετεύχθη ο στόχος, συνιστούν έναν μικρό άθλο. Η παραμονή των "ασπρόμαυρων" στην Γ' Εθνική θα ισοδυναμούσε με κίνδυνο αφανισμού.

Ο Μιχάλης Μπούσης μ' ένα ενωτικό του μήνυμα θέλησε να μετριάσει τις αιτιάσεις και τα πολλά (και δικαιολογημένα) παράπονα των φιλάθλων, επιχειρώντας να αναπλάσει τη συλλογική μνήμη - που πάνω στην οργή της φλερτάρει με τη λήθη! Κατά το μάλλον ή ήττον, ο "Big Mike" θα παρέπεμψε σ' εκείνη την τραυματική περίοδο, υπονοώντας έμμεσα "πού ήμασταν και που είμαστε".

Έξι χρόνια πριν, την άνοιξη του 2010, ο "Κόκος" πανηγύριζε ως προπονητής το (τελευταίο) νταμπλ του Παναθηναϊκού. Εννιά σεζόν πιο πίσω, ο Νιόπλιας φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο (νικηφόρο) μπαράζ της Ρόδου, στην μετωπική... με τον ΠΑΣ Γιάννινα, υπό τις οδηγίες του ... Γιάννη Σαμαρά!

Οι δυο τους θα συνεχίσουν να συμπορεύονται από άλλα πόστα: Κάποτε μοιράζονταν τα ίδια αποδυτήρια (συμπαίκτες γαρ), μέχρι πρότινος ο ένας συμμεριζόταν τις σκέψεις, τα πλάνα και τις αγωνίες του άλλου για το οργανωτικό σκέλος στο χτίσιμο του περίφημου και παρεξηγημένου από αρκετούς "project" των ασπρόμαυρων. Από τούδε και στο εξής, θα ανταλλάσσουν (τεχνικές) απόψεις, παραφράζοντας τους στίχους ενός γνωστού τραγουδιού: "Η σωτηρία της ψυχής... και του ΟΦΗ, είναι πολύ μεγάλο πράγμα" (ως προς το μέλλον του όλου εγχειρήματος...).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πορωτική ομιλία Νιόπλια: «Δεν θα είμαστε σε άλλη κατηγορία»

O Νιόπλιας, τα αποδυτήρια και η 2η θητεία

Άποψη: Τώρα όλοι μαζί στο πλευρό του Νικόλα... κι ό,τι βγει!


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.