Ο ΟΦΗ πλήρωσε τα λάθη του, πλήρωσε και τα λάθη άλλων

Απόψεις

Ο ΟΦΗ πλήρωσε τα λάθη του κι έμεινε εκτός πλέι οφ, αλλά για τη διαιτησία που αντιμετώπισε φέτος δεν θα μιλήσει κάποιος;

Κυριακή βράδυ κοιμήθηκε στα πλέι οφ, Τρίτη πρωί η 6η θέση έγινε 7η και ο ΟΦΗ μπαίνει σε μία... ξενερωτική διαδικασία. Πλέι άουτ σαν καταναγκαστικό έργο, μία παράταιρη διαδικασία με βάση τις δυνατότητες του ΟΦΗ.

Δύο παιχνίδια, 6 (μάξιμουμ) χαμένοι βαθμοί και μία εχθρική διαιτησία που αντιμετώπισε η Κρητική ομάδα σε αρκετούς αγώνες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι μία σύντομη αποτίμηση. Το επιμύθιο μίας χρονιάς που βάσει ανακοινώσιμων στόχων (6η θέση) κρίνεται ως αποτυχημένη, αλλά βάσει συνθηκών και προσδοκιών έχει θετικό πρόσημο και πρόοδο για ένα μέλλον υψηλών διαδρομών, με τον Νίκο Νιόπλια να φτιάχνει ένα ελκυστικό ποδοσφαιρικό σύνολο.

Για να κερδίσει ο ΟΦΗ το χειροκρότημα του κόσμου του και τα κολακευτικά σχόλια της ποδοσφαιρικής Ελλάδας, ίδρωσε. Και δη ο Νιόπλιας. Άρχισε τη χρονιά θέλοντας να καλύψει τη χασούρα της προηγούμενης που σημαίνει ότι η απόσταση που είχε να διανύσει, από τον ΠΑΣ για παράδειγμα, ήταν μεγαλύτερη. Εκτός από το χτίσιμο του ρόστερ ο Νιόπλιας πάσχισε να χτίσει ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με τους φιλάθλους. Την κέρδισε με το σπαθί του, όπως με το σπαθί του κέρδισε ο ΟΦΗ στο γήπεδο ό,τι κατάφερε να μαζέψει, αλλά οι 37 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί στην... πορεία πρωταθλητισμού της ομάδας των Ιωαννίνων.

Ακόμα κι έτσι, όμως, με τα λάθη και τις "αυτοκτονίες" ο ΟΦΗ θα μπορούσε να είναι στα πλέι οφ αν σε δύο παιχνίδια έπαιρνε κάτι καλύτερο από το... απόλυτο μηδέν. Λαμία-ΟΦΗ και ΟΦΗ-Παναιτωλικός. Στο πρώτο, ο Όμιλος έχει στα χέρια του έστω το μίνιμουμ, τον 1 πόντο. Στο δεύτερο χάνει ευκαιρίες, χάνει πέναλτι, πίσω πληρώνει λάθη και κενά και αντί να πάει με το 3-3 να κυνηγήσει την ανατροπή, βρέθηκε να φεύγει με το 2-4 στην πλάτη.

Αλλά αλήθεια, γιατί να χρεώσουμε μόνο στον ΟΦΗ όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι έμεινε εκτός πλέι οφ; Γιατί να φορτωθεί όλο το "κρίμα" στην πλάτη του όταν ακόμα και με αυτά τα δύο παιχνίδια χαμένα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο;

Η διαιτησία του στέρησε αυτό το "κάτι καλύτερο" και στο ταμείο της χρονιάς τούτο πρέπει να μπει στο κάδρο. Ένας Φωτιάς σε δύο παιχνίδια (ΠΑΟΚ και Ιωνικός) και ένα καραμπινάτο πέναλτι στην αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα στο «Γεντί Κουλέ», με μία πρόχειρη καταγραφή.

Το πέναλτι του ΠΑΟΚ έχει γράψει ιστορία, η αποβολή του Άοσμαν που δεν είδε ο Φωτιάς στο ματς με τον Ιωνικό, επίσης. Το πέναλτι που δεν είδε στο ίδιο ματς στην παράβαση πάνω στον Λάμπρου μπαίνει στο παζλ των εφετινών αποφάσεων κατά του ΟΦΗ.

Η Κρητική ΠΑΕ καλά έκανε και διάλεξε τον σιωπηλό δρόμο ενεργώντας χωρίς άναρθρες κραυγές, πολύ καλά κάνει και πρεσβεύει το διαφορετικό και δεν έχει ανάγκη κανέναν (σε βάθος χρόνου κερδισμένη βγαίνει συνολικά με αυτή τη στάση), αλλά δεν πρέπει να βγει από την εξίσωση ότι ο ΟΦΗ θα μπορούσε ακόμα και με τα δικά του λάθη και τις (μεταγραφικές) παραλείψεις να βρίσκεται στα πλέι οφ. Δύο-τρία σφυρίγματα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και "κλέβουν" τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών. Δύο-τρία σφυρίγματα που καθρεπτίζουν τις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και όλα τα στραβά κι ανάποδά του.

Προφανώς να γίνει κριτική που ο ΟΦΗ έμεινε εκτός πλέι οφ, προφανώς να γίνει κριτική για ό,τι στοίχισε την εφετινή σεζόν και για το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος αυτής έπαιζε ουσιαστικά χωρίς φορ, αλλά να μπαίνει και η παράμετρος της διαιτησίας στην κουβέντα για να είμαστε δίκαιοι. Ο ΟΦΗ ό,τι έχασε στο γήπεδο το έχασε από δικά του λάθη ή αδυναμίες. Δεν κέρδισε τίποτα παραπάνω από αυτό που άξιζε, "έφτυσε αίμα" να πάρει ακόμα και το μίνιμουμ αυτών!

Φέτος ο ΟΦΗ είχε πολλούς αντιπάλους. Τα λάθη του, τις ατυχίες του, τη διαιτησία. Ακόμα κι έτσι, ξεπέρασε τον ΟΦΗ της Ευρώπης κατά τρεις βαθμούς, έκανε μία υπερβατική σεζόν, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, το πάλεψε μέχρι το φινάλε και από λεπτομέρειες δεν βρέθηκε στην εξάδα.

Ναι, ο ΠΑΣ είχε περισσότερους βαθμούς από τον ΟΦΗ στο γήπεδο, αλλά ας μας πει κάποιος πόσους βαθμούς παραπάνω θα έπρεπε να έχει ο ΟΦΗ στο γήπεδο αν δεν υπήρχαν... Φωτιάδες και Τζήλοι. Όταν απαντηθεί αυτό τότε να μιλήσουμε για το τι δεν έκαναν οι επικεφαλής.

Διαβάστε επίσης:

Η χρονιά -αριστούργημα- του Πραξιτέλη


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.