Ο Τηγανίτης εξήγησε γιατί αποχώρησε από το πρωτάθλημα
''Η αποχώρησή μας από το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ δεν σημαίνει ότι σταματάμε. Μάθαμε από την εμπειρία των 2,5 αυτών χρόνων και τα λάθη μας και προχωράμε'' τονίζουν, μεταξύ άλλων στο σωματείο
Η ομάδα του Τηγανίτη, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποχώρησε από το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
''Στην εποχή που ο αθλητισμός έγινε άλλο ένα εμπόρευμα προς κατανάλωση, που οι ομάδες έχουν καταντήσει άλλο ένα διαφημιστικό μέσο των χορηγών και οι παίκτες άλλο ένα εξάρτημα μια τεράστιας βιομηχανίας κέρδους, γεννήθηκε και μια προσπάθεια απάντησης. Στην εποχή που οι στοιχηματικές εταιρίες μεταφέρουν τους αγώνες από τα γήπεδα στα προπατζίδικα και στις συνεννοήσεις για τα στημένα, που καναλάρχες, μεγαλοβιομήχανοι και εφοπλιστές ξεπλένουν χρήμα και φτιάχνουν πολιτικούς στρατούς χρησιμοποιώντας σωματεία και που το «No politica» έστησε στοχευμένα το έδαφος για την αναπαραγωγή φασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών στις κερκίδες, δημιουργήθηκε και ο Τηγανίτης.
Το 2015, με αφετηρία τα πολλά εγχειρήματα αντίστοιχων σωματείων την τελευταία δεκαετία και με όχημα την αυτοοργάνωση, ιδρύθηκε ο ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ ΑΣΗ. Μια προσπάθεια, όχι μόνο κριτικής του σύγχρονου αθλητισμού και υπενθύμισης της ευγενούς άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι και του υγιούς αθλητισμού, αλλά και προώθησης ενός άλλου μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης και πρακτικής, της αυτοοργάνωσης. Χωρίς προέδρους, παράγοντες και χορηγούς να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς αρχηγούς και αυθεντίες, όλοι μαζί αποφασίζουμε ισότιμα για τα πράγματα που αφορούν εμάς τους ίδιους.
Από το 2015 και μέχρι σήμερα, υπάρχουν ανδρικά, γυναικεία και μεικτά αθλητικά τμήματα του Τηγανίτη. Πρώτο το ανδρικό τμήμα ποδοσφαίρου, συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΗ. Το 2017 ακολούθησε και η συμμετοχή του ανδρικού τμήματος μπάσκετ στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, μετά από 2 χρόνια προπονήσεων σε ανοιχτά γήπεδα της πόλης και διοργάνωσης 3on3 τουρνουά για την προώθηση της μαζικής συμμετοχής στον αθλητισμό. Η συμμετοχή στην ΕΚΑΣΚ, όπως και αντίστοιχα στην ΕΠΣΗ, δεν αποτελούσε ποτέ αυτοσκοπό μας, αλλά ένα μέσο προώθησης των αξιών και της προσπάθειάς μας σε ένα ευρύτερο κοινό της Κρήτης που ασχολείται με τον αθλητισμό.
ΕΚΑΣΚ – Περιφερειακό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κρήτης
Από τον Οκτώβρη του 2017, όταν αγωνιστήκαμε για πρώτη φορά και μέχρι τον Νοέμβριο του 2019, συμμετείχαμε στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ και ευελπιστούμε ότι καταφέραμε, έστω και σε μικρό βαθμό, να δώσουμε ένα παράδειγμα που έλειπε από τον χώρο. Αγωνιστικά, ο σεβασμός στους «αντιπάλους» και τους διαιτητές, καθώς και η προσπάθεια μετάδοσης ενός προτύπου αθλητισμού που δίνει βάρος στην ρομαντική πλευρά της ευχαρίστησης και χαράς του αθλητισμού και όχι στην αναγκαία νίκη, ήταν αυτονόητο για εμάς. Εξωαγωνιστικά, με την δράση μας στις κερκίδες αλλά και το ίδιο το παράδειγμα ενός αυτοργανωμένου μοντέλου, προωθήσαμε την ισότιμη συμμετοχή με κατάργηση κάθε διακρίσεων, την αλληλεγγύη, την εναντίωση σε κάθε ρατσιστικό, σεξιστικό και φασιστικό γεγονός στην κοινωνία και κυρίως την ανάγκη μεταφοράς, από το μοντέλο του θεατή-καταναλωτή, στο μοντέλο του ενεργού συμμετέχοντα στα γήπεδα.
Δυστυχώς, η συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, μόνο εύκολη δεν ήταν. Πρώτον, για να συμμετέχει μια ομάδα στο πρωτάθλημα ,είναι απαραίτητο, βάσει κανονισμών, να έχει δημιουργήσει τμήματα ακαδημιών. Γεγονός που είναι απαγορευτικό για ένα καινούριο σωματείο που πάει να στηθεί από την αρχή, και δεν έχει ακόμα τις δομές ή την εμπειρία για κάτι τέτοιο. Η συμμετοχή της ανδρικής ομάδας αλλά και η δημιουργία ακαδημιών, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα κλειστά γήπεδα του Ηρακλείου. Τρία κλειστά γήπεδα στην πόλη παρέχονται για προπονήσεις σωματείων (ΕΚΑΣΚ, 3 κατηγορίες εργασιακού μπάσκετ, βόλει, κ.α.) κάτι που κανονικά θα δυσκόλευε όλα τα σωματεία. Δυστυχώς όμως, οι προπονητικές ώρες μοιράζονται μετά από συμφωνία μεταξύ των μεγαλοομάδων της πόλης και βάσει των παλιών συμφωνητικών μεταξύ σωματείων και δήμου, με αποτέλεσμα την δημιουργία απαγορευτικών εμποδίων για τα μικρά ή νεοσύστατα σωματεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2017, την πρώτη χρονιά συμμετοχής μας, όπου είχαμε μία μόνο προπόνηση σε κλειστό γήπεδο παρά τις προσπάθειες μας, ενώ προπονητικές ώρες παραχωρήθηκαν ακόμα και σε σωματεία που είχαν και δικό τους γήπεδο. Αυτά, σε συνδυασμό με τις οικονομικές απαιτήσεις ή την ανάγκη ύπαρξης προπονητή που έχει δίπλωμα από την σχολή προπονητών (που δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια στο νησί μας), διαμορφώνουν πολλές φορές ανυπέρβλητα εμπόδια για τα μικρά σωματεία. Κυρίως όμως εμποδίζουν ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στον αθλητισμό, χωρίς απαραίτητα να ενδιαφέρονται για πρωταθλητισμό. Ένα πρωτάθλημα που τις αποφάσεις λαμβάνουν ολιγάριθμοι παράγοντες, που τα γήπεδα είναι σχεδόν άδεια εδώ και χρόνια, που στο ανδρικό πρωτάθλημα συμμετέχουν 12 ομάδες και στο γυναικείο μόλις 5, σίγουρα δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα του «αθλητισμός για όλους».
Τα παραπάνω δεν αναφέρονται για να ρίξουμε τις ευθύνες από πάνω μας, αλλά κυρίως για να προβάλλουμε κάποιες παθογένειες που δυστυχώς υπάρχουν. Από την πλευρά μας, αναγνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Γνωρίζαμε τις προβληματικές που υπήρχαν όταν ξεκινήσαμε την χρονιά, αλλά δεν τις διαχειριστήκαμε σωστά. Η συμμετοχή στην ΕΚΑΣΚ και η αγωνιστική μας εικόνα μετατράπηκε σιγά-σιγά σε κυρίαρχο στόχο και όχι μέσο διάδοσης των ιδεών μας. Το πρόγραμμα των αγώνων και η ανάγκη τακτικών προπονήσεων για την ανταπόκριση στις αγωνιστικές υποχρεώσεις μας απομάκρυνε από τις γειτονιές, από τον αθλητισμό που θέλουμε να προάγουμε, από τις διαδικασίες του σωματείου και την γενική συνέλευση στην οποία εμείς αποφασίζουμε για εμάς και τελικά από τον σκοπό για τον οποίο αρχικά δημιουργηθήκαμε.
Προβληματική αναγνωρίζεται επίσης στην σχέση που δημιουργήσαμε με προπονητές, σε ανδρικό τμήμα και ακαδημίες, που δεν αποτελούσαν κομμάτι της ομάδας, αλλά συνεργαζόμενα μέλη, χωρίς να συμμετέχουν στις δομές και τις διαδικασίες της ομάδας, γεγονός που δεν συνάδει με τις οριζόντιες δομές συζητήσεων και αποφάσεων που προωθούμε. Αποχωρούμε από το πρωτάθλημα γιατί αυτό που χρειάζεται δεν είναι μία νίκη, μία καλή εμφάνιση στα παρκέ ή απλά να παίζουμε και να περνάμε καλά, αλλά ένας άλλος αθλητισμός. Όχι ένας ακόμα καθηλωτικός πόλος της καθημερινότητας που αναπαράγει όσα θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά ένας αθλητισμός απελευθερωτικός για τους αθλητές και τους οπαδούς. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να ξαναστραφούμε.
Η αποχώρησή μας από το πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ δεν σημαίνει ότι σταματάμε. Μάθαμε από την εμπειρία των 2,5 αυτών χρόνων και τα λάθη μας και προχωράμε. Αποχωρούμε γιατί δεν μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις τους πρωταθλήματος, γιατί συνεργαστήκαμε με ανθρώπους που δεν είχαμε τους ίδιους στόχους, γιατί βγήκαμε λίγο εκτός του μονοπατιού που θέλαμε και γιατί ίσως τελικά μας γεμίζει περισσότερο το παιχνίδι στις αλάνες. Και λέμε αποχωρούμε, γιατί πάμε κάπου αλλού, γιατί δεν διαλυθήκαμε αλλά συνεχίζουμε σε ένα άλλο δρόμο. Η μάλλον στον ίδιο δρόμο αλλά με άλλα μέσα. Στον δρόμο της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και της αυθεντικής αγάπης προς τον αθλητισμό.