​Οι χρυσές αλλαγές του Περικλέους

Απόψεις

Οι δυο υπό άλλες συνθήκες πιο «άκυρες» αλλαγές του Παπαπαναγή αποδείχθηκαν «χρυσές». Γράφει ο Μανόλης Γρηγοράκης

Η Λαμία έχει το προνόμιο να είναι η μόνη ομάδα που κερδίζει τελευταία ο ΟΦΗ, αλλά αυτό δεν την κάνει εύκολη. Είναι ομάδα που έχει μάθει να παίζει με το μαχαίρι στα δόντια και επιπλέον ερχόταν στο Γεντί Κουλέ με το παράσημο της πρώτης ομάδας -πλην Ολυμπιακού φυσικά- που νίκησε τον Άρη.

Προσθέστε σε όλ’ αυτά ότι ο Γρηγορίου είναι προπονητής που ξέρει να παίρνει αποτελέσματα, ενώ ο Σίμος με τον Παπαπαναγή δεν είναι. Για πρώτη φορά σε ρόλο αφεντικού στον πάγκο ο συνεργάτης του (μπαμπά με το καλό) Σίμου είχε να διαχειριστεί ένα απαιτητικό ματς, στον απόηχο μάλιστα της ήττας στο Αγρίνιο - της πιο σοκαριστικής για τον εφετινό ΟΦΗ. Τι έκανε ο Περικλής Παπαπαναγής;Κατέβασε το ίδιο σχήμα, με προβλέψιμες αλλαγές τον Βάτερμαν στα δοκάρια και τον Μπαλογιάννη αντί του τιμωρημένου Νέιρα. Ο Βάτερμαν ανταποκρίθηκε με άνεση στο ρόλο του βασικού και αξιόπιστου τερματοφύλακα-μπακότερμα, ο Μπαλογιάννης όχι. Με μια μικρή εξαίρεση, ικανή πάντως να κάνει τη διαφορά: το σουτ που έδωσε στον ΟΦΗ το πέναλτι, με το οποίο πέταξε στα σκουπίδια τα σχέδια του Γρηγορίου για το μηδέν στην άμυνα και το κάτι στην (αντ)επίθεση. Το γκολ (δεύτερο σερί, όχι αστεία) του Στάικου παραλίγο να φέρει και άλλα προτού φύγει το ημίχρονο και να μετατρέψει το β’ σε τυπική διαδικασία. Αλλά αυτό θα αργήσει απ’ ό,τι φαίνεται να γίνει, ο ΟΦΗ έχει αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσει έως το σημείο να καθαρίζει τα ματς από τα αποδυτήρια - ας είναι και της ανάπαυλας ανάμεσα στα δυο ημίχρονα.

Η Λαμία στο β’ ημίχρονο επέλεξε το εύκολο: να παίξει τα ρέστα της, ποντάροντας στις ελλείψεις του ΟΦΗ όχι μόνο σε πρόσωπα-κλειδιά της ενδεκάδας, αλλά και σε καθαρό μυαλό και φρέσκα πόδια. Υπήρξε ένα εικοσάλεπτο στο δεύτερο μισό του ματς όπου οι αντοχές των οπαδών του ΟΦΗ χτύπησαν για πολλοστή φορά κόκκινο, όχι επειδή η Λαμία έχανε τη μια ευκαιρία μετά την άλλη (μια φορά κι αυτή από σπόντα μπήκε στην περιοχή), αλλά διότι απλώς είχε την κατοχή της μπάλας και γυρόφερνε τα καρέ του Βάτερμαν. Η εικόνα, όταν αντίπαλος μέσα στο Γεντί Κουλέ (αδιάφορο αν είναι άδειο ή γεμάτο) είναι η Λαμία και όχι ο Ολυμπιακός ή η Μπαρτσελόνα, είναι αποκρουστική. Ο θυμός έγινε οργή όταν για να διορθώσει τα αδιόρθωτα ο «αντ’ αυτού» Παπαπαναγής προσέθεσε στους 5 αμυντικούς που ήδη υπήρχαν στο τερέν άλλους δυο, σε ρόλο μάλιστα χαφ! Ο Λυμπεράκης έπαιζε για πρώτη φορά, ο Βαφέας είχε παίξει κάποτε επί Νίκου Παπαδόπουλου στη χρονιά της τελικής επανόδου από τη Β’ Εθνική, σε ένα ματς με τα Τρίκαλα όπου μάλιστα σκόραρε (δις). Και, ω του θαύματος, σκόραρε και τώρα. Γκολ καριέρας μάλιστα. Γκολ-υπογραφή σε νίκη-μονόδρομο. Πριν βάλει αυτό πήγε να βάλει ένα άλλο, ακόμα πιο θεαματικό. Και πριν κάνει ολ’ αυτά βοήθησε (μαζί με τα τρεξίματα του Λυμπεράκη) τον ΟΦΗ να ισιώσει το γήπεδο και να σώσει τα προσχήματα και την παρτίδα. Οι δυο υπό άλλες συνθήκες πιο «άκυρες» αλλαγές του Περικλέους Παπαπαναγή αποδείχθηκαν «χρυσές» - θα ήταν και του Τσιλιανίδη τέτοια αν σκόραρε στο τετ α τετ που του προσέφερε ο Γρίβας - για σέντερ φορ μιας χρήσεως αξιοπρεπέστατος ήταν και του λόγου του.

Στο ματς με τη Λαμία ο ΟΦΗ δεν είχε ούτε τα πρόσωπα ούτε τα πράγματα που θα τον ανεβάσουν επίπεδο, αλλά τουλάχιστον είχε τα πρόσωπα και τα πράγματα που χρειαζόταν για να αποφύγει ένα νέο αγωνιστικό βατερλό σαν αυτά με Άρη και Παναιτωλικό. Και κάποια απ’ αυτά τα πρόσωπα και πράγματα τα πήρε από τον πάγκο. Είναι κι αυτό ένα κέρδος, αλλά δε φτάνει για να σώσει περισσότερες από μια-δυο παρτίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΦΗ-Λαμία 2-0

Τα γκολ της νίκης του ΟΦΗ

Ο Παπαπαναγής απάντησε γιατί δεν παίζει ο Σολίς

Η αφιέρωση του Παπαπαναγή στον Σίμο

Γρηγορίου: «Μέχρι το 1-0 δεν απειληθήκαμε από τον ΟΦΗ»

Η βαθμολογία

Το είχαν ανάγκη και το πανηγύρισαν

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.