Σίμος όπως... Καραμανλής

Απόψεις

Μία διαφορετική ανασκόπηση της 16ης αγωνιστικής και των όσων αυτή άφησε. Γράφει ο Αντώνης Παντινάκης

Στα δυτικά προάστια, εκεί όπου κάποτε έκοβε βόλτες (με την μεγάλου κυβισμού μηχανή του) ως (τηλεοπτικός) “Εραστής” ο (νυν) ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης, ο ΟΦΗ έδειξε να έχει σφυγμό · κι ας είχαν συνωμοτήσει όλα εναντίον του: Πέναλτι που δεν δόθηκε, ακυρωθέν γκολ, αποβολή Μεγιάδο.

Το... Περιστέρι, που στην πραγματική του μορφή -ως πτηνό - θεωρείται το σύμβολο της ειρήνης, υπό άλλες συνθήκες κι υπό άλλα (πρεσβευόμενα από πλευράς φιλοξενούμενων) ήθη θα είχε μετατραπεί σε πολεμική αρένα!

Ποιος ξέρει; Μπορεί η γκρίνια και η αμφισβήτηση να λειτούργησαν ευεργετικά στον “ασπρόμαυρο” οργανισμό, στην περίπτωση του οποίου ισχύει (με την κατάλληλη παράφραση) πως “όσα συμβαίνουν στο ΒΑΚ, μένουν στο ΒΑΚ”, στην νέα εποχή της ομάδας.

Κάνε παιδιά να δεις... καλό!

Το τεχνικό επιτελείο έδειχνε πιο πεισμωμένο, αφυπνισμένο και υποψιασμένο. Και ο επικεφαλής του, Γιώργος Σίμος, έμπλεος ευτυχίας απ’ τον ερχομό των διδύμων, υποσυνείδητα θα αισθανόταν ότι κουβαλάει την τύχη και την θετική αύρα που διασκορπούν τα νεογέννητα.

Όπως... ο Καραμανλής!

Τα παιδιά πάντα είναι το γούρι των γονιών τους, κι αυτό το θυμάται καλά και ο... Κώστας Καραμανλής: Σχεδόν έναν χρόνο μετά την γέννηση της Αλίκης και του Αλέξανδρου, ο (τότε) πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε την πρωθυπουργία, στις εθνικές εκλογές του 2004.

Το μήνυμα και το οξυγόνο

Με ολίγη (παραπάνω) αποφασιστικότητα, καθώς και αποθέματα νεύρου (βλέπε τη φάση του Νέιρα στο τέλος), το διπλό θα είχε έρθει για τον ΟΦΗ.

Ο διοικητικός ηγέτης Μιχάλης Μπούσης έστειλε ένα μήνυμα υπερηφάνειας και πίστης για την ομάδα του και η ζωή στο “ασπρόμαυρο” στρατόπεδο συνεχίζεται με ισχυρότερες δόσεις αισιοδοξίας. Η ισοπαλία με τον Ατρόμητο αύξηση το οξυγόνο της αυτοπεποίθησης και έριξε τους παλμούς του άγχους.

Ίδιο χρώμα, παρόμοια αντίδραση

ΟΦΗ ... έπαθε και ο ΠΑΟΚ: Οι ομόχρωμοι πρωταθλητές του 2019 χρειάζονταν ένα... σοκ. Οι οπαδοί φρόντισαν να βάλουν στην πρίζα τους παίκτες, με επίσκεψη στην προπόνηση και με ευθεία στήριξη στο πρόσωπο του προπονητή του, του αγαπημένου τους Πάμπλο Γκαρσία. Αλήθεια, αν ήταν άλλος στη θέση του Ουρουγουανού θα αντιδρούσαν το ίδιο; Άντε να γίνονταν ανάλογες εξαιρέσεις με κάποιον απ’ τους Φερνάντο Σάντος ή Σέρτζιο Κονσεϊσάο στον πάγκο – οι αναμνήσεις απ’ τα κατορθώματα αμφοτέρων είναι σαν το παλιό καλό πορτογαλικό κρασί: Ωριμάζουν μέσα στον χρόνο, λειτουργώντας καταπραϋντικά στις πληγές του παρόντος. Το αυτό ισχύει και με τον νυν τεχνικό του “δικεφάλου” του Βορρά: Το λάβαρο της επανάστασης υψώθηκε το 2008– και δεν υπεστάλη ποτέ από τότε, με τον Πάμπλο Γκαρσία να επικοινωνεί κατευθείαν με την ψυχοσύνθεση και την δική του, αλλά και των οπαδών.

Η άκρατη προσωπολατρία, βεβαίως, φουντώνει τα πάθη και δίνει χώρο στα λάθη, “τυφλώνοντας” με φανατισμό και εγωισμό όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε (3-1) με ανατροπή τον Βόλο του Αχιλλέα Μπέου κι από εδώ και πέρα οφείλει να βρει αποθέματα υπομονής και κίνητρα για να αντέξει το “κυνήγι” του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Να τον προλάβει στο σπριντ είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ωστόσο, οι συνεχείς τίτλοι των τελευταίων ετών έχουν υψώσει τον πήχη των στόχων εντός και πέριξ της Τούμπας.

Κάν’το όπως ο Ντάρκο

Στο Αγρίνιο, το Σάββατο, είχαμε μία κλασική νίκη Ολυμπιακού. Η ανωτερότητα μίλησε και οι Πειραιώτες αν και κοντραρίστηκαν από τον αξιόμαχο Παναιτωλικό, πήραν την νίκη με τέρμα το οποίο πέτυχε ο “συνήθης ύποπτος” Ελ Αραμπί. Ο Μαροκινός αποδεικνύεται “λίρα 100”. Έχει βγάλει τα λεφτά του και τείνει να σπάσει τα κοντέρ του σκοραρίσματος. Η ηλικία δεν παίζει μπάλα. Η εμπειρία, το ένστικτο και η εργατικότητα είναι οι επιμέρους δυνάμεις, που είτε κρύβουν την έλλειψη ταλέντου, είτε την εκτοξεύουν όταν η πινελιά του Θεού είναι ορατή και περισσεύει.

Τα δίδαξε όλα αυτά προ ετών και ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, που έζησε τη δεύτερη νιότη του στο μεγάλο λιμάνι. Κι αν το έλεγε η καρδιά του, δεν θα σταματούσε – παρά μόνο όταν εκείνος ήθελε – να βομβαρδίζει τις αντίπαλες εστίες.

Ο Ελ Αραμπί δίνει την εντύπωση ότι συνεχίζει τη δουλειά που άφησε στη μέση ο Σέρβος. Και επιτρέπει στο τμήμα σκάουτινγκ του Ολυμπιακού να κοιτάζει από εδώ και πέρα πιο “ζεστά” τις μεγαλύτερες ηλικίες, παράλληλα με τα – άγουρα από μεγάλες παραστάσεις, παρ’ όλα αυτά – πολλά υποσχόμενα “λαβράκια”.

Με διπλό στις αποσκευές

Πήρε τα... πάνω του ο Χερόνιμο Μπαράλες, και μόνο στη φήμη ότι ο Άρης ενδιαφέρεται για την πάρτη του. Ανανέωσε την επαφή του με δίχτυα, έκοψε τη... φόρα στον Απόλλωνα Σμύρνης του Γιώργου Παράσχου, και έβαλε το τρίποντο της νίκης στις αποσκευές του Αστέρα Τρίπολης, στον δρόμο της επιστροφής για τον Μοριά απ’ την Ριζούπολη.


Το ποδόσφαιρο σε δεύτερη μοίρα

Ο “Θεός του ποδοσφαίρου” από εκεί ψηλά απέτρεψε τον ερχομό του Λακμέλ Ζε στον Παναθηναϊκό. Αρκετές προβληματικές καταστάσεις διαδραματίζονται στο Κορωπί, άλλος ένας (επιεικώς) ιδιόρρυθμος ίσως έκανε το ποτήρι όχι απλά να ξεχειλίσει, αλλά να διαλύσει, με τα θραύσματα να απειλούν με τραυματισμό την ήδη πληγωμένη ψυχοσύνθεση των “πρασίνων”. Με κανέναν Φάμπρι μπορεί να έκανε χωριό ο Καμερουνέζος.

Κάθε εμπόδιο για καλό · και τα πολλά εμπόδια, οι αρκετές απουσίες που μείωσαν τις επιλογές του Μπόλονι, “φώτισαν” τον Ρουμάνο να κοιτάξει πιο πέρα κι απ’ την παχιά σκιά των βασικών και συνηθισμένων επιλογών, που συνήθως κρύβουν ή αφήνουν στην αφάνεια τις (αναμενόμενα) πιο “δεύτερες” (ενδεχομένως όμως και ποιοτικές) λύσεις ποδοσφαιριστών.

Ο τεχνικός του (παρασημοφορημένου απ’ τις επετειακές δάφνες του Γουέμπλει) τριφυλλιού έδωσε χώρο και χρόνο σε πιτσιρικάδες και στον ατίθασο και απείθαρχο Γιοάν Μολό, τον οποίο κατά συνθήκη χρησιμοποίησε - ελλείψει επιλογών!-στο δεξί άκρο της άμυνας , τρικ που του βγήκε.

Απ’ τον πάγκο ήρθε ο Γιάννης Μπουζούκης, οι "χορδές" του οποίου βγάζουν ... φάλτσα τους τελευταίους μήνες και κοντεύουν να σπάσουν. Χθες, το "κούρδισμα" ήταν καλό και αποδοτικό: Ο 23χρονος πρόσφερε εύηχες... πενιές, όση ώρα αγωνίστηκε. Κρίμα είναι άλλο ένα ταλέντο να χαθεί.

Ο νεαρός μέσος γράφτηκε ότι – υπό προϋποθέσεις – μπορεί να απασχολήσει τον ΟΦΗ. Το προφίλ του ελπιδοφόρου ποδοσφαιριστή ταιριάζει ταμάμ στην κρητική ομάδα, χώρια που θεωρείται “παιδί” του Γιάννη Σαμαρά. Προϊόντος του χρόνου, όλα θα ξεκαθαρίσουν και σε αυτή την υπόθεση.

Το πιο συγκλονιστικό στιγμιότυπο του αγώνα της Λεωφόρου ξεπερνάει τα ποδοσφαιρικά/αθλητικά όρια, αγγίζει την υπερβατικότητα της ανθρώπινης φύσης: Είναι η σκηνή που η συγκίνηση και η θύμηση της μάνας ανοίγει τις “βρύσες” των ματιών και δένει – μπερδεύει τη γλώσσα του σκόρερ (του δεύτερου τέρματος του Παναθηναϊκού, έπειτα απ’ την αλτρουιστική ασίστ του Καμπετσή) Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, η εικόνα μίλησε από μόνη της. Τροφή για σκέψη σε όσους διασκεδάζουν (κι εκτονώνονται) βρίζοντας σπίτια, μανάδες, πατεράδες, αδελφές κι όλο τον άμαχο πληθυσμό.

Μια λαμπάδα στο μπόι ενός... Μουσουλμάνου!

Ο Καρίμ Ανσαριφάρντ σκόραρε, η ΑΕΚ νίκησε στην Λαμία και παρότι – τα κιτρινόμαυρα ... βουνά είναι συνηθισμένα στα χιόνα και τα σύννεφα της εσωστρέφειας, τα “φτερά” του δικεφάλου μοιάζουν πληγωμένα απ’ τα μαζεμένα ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Ο Ιρανός βγάζει το ψωμί του και τα... λεφτά του - ας ανάψουν μια λαμπάδα ίσαμε το μπόι , κι ας είναι ... Μουσουλμάνος!

Γιατί αν περίμεναν χαΐρι απ’ τους Ολιβέιρα και Λιβάγια θα κέρδιζαν άμα τη... επιστροφή της Ένωσης στα “περήφανα χώματα” της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο Πορτογάλος και ο Κροάτης είναι φευγάτοι: Και τα δύο τους πόδια πατούν στα Σπάτα, μόνο που το ένα βρίσκεται εντός του προπονητικού της ΑΕΚ και το άλλο εντός του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”.

Το όνειρο της επιστροφής του Σωκράτη Παπασταθόπουλου μετρίασε την (μόνιμη) γκρίνια και ισοσκέλισε – επικοινωνιακά- την δυσαρέσκεια που βγήκε προς τα έξω απ’ το περιβάλλον του ισχυρού άνδρα της Ένωσης Δημήτρη Μελισσανίδη.

Απ' την ΑΕΚ παράγουν τις τελευταίες ώρες περισσότερες ειδήσεις απ' αυτές που μπορούν να... καταναλώσουν. Η παρέλαση των υποψήφιων μεταγραφικών στόχων γίνεται με αστραπιαία ταχύτητα, όσο και η ... διάψευση (ενός πιθανού) ενδιαφέροντος.

Αλήθεια, ένας... Νάτσο Σκόκο, τί κάνει και πού βρίσκεται; Είναι εντάξει τα... υδραυλικά στην «OPAP ARENA-Αγια Σοφιά»;

Οι "κιτρινόμαυροι" αναζητούν εναγωνίως δεξιό μπακ. Ο Γκάλο αποδεικνύεται ετεροχρονισμένα ότι μάλλον δεν έπρεπε να φύγει ποτέ, ενώ ο Βασιλαντωνόπουλος όσο φιλότιμο κι αν έχει, του λείπει η σπιρτάδα του τίμιου Νίκου Γεωργέα, που φρόντιζε να καλύπτει τις αδυναμίες του με τη μαχητικότητά του!

Ποδόσφαιρο ή... πόλο;

Ο καιρός τα έκανε... μούσκεμα στους Ζωσιμάδες. Ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να παιχτεί στον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων και ο τοπικός ΠΑΣ Γιάννινα έμεινε στο... μηδέν με τον Άρη. Οι "κίτρινοι" απέχουν οκτώ βαθμούς απ' την κορυφή, πλέον. Η υπόθεση τίτλος, μάλλον, έχει ξεκαθαρίσει. Πρωταθλητής χειμώνα - πρωταθλητής καλοκαιριού, στην ερυθρόλευκη συσκευασία του ενός.

Για να κερδίσει “πρωτάθλημα” με τους Θεσσαλονικείς ο Σάσα (που το ευχήθηκε) και η παρέα του, βρέξει - χιονίσει, θα πρέπει να μάθουν να περνούν από τέτοιες έδρες, που παραμένουν ζόρικες έστω και χωρίς την παρουσία φιλάθλων – ελέω Covid- στις κερκίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ατρόμητος-ΟΦΗ 0-0: Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Τα highlights της ισοπαλίας στο Περιστέρι

Κάτι παθαίνει το VAR με τον ΟΦΗ...

«Η κριτική στον Σίμο και η αλητεία της διαιτησίας»

Η βαθμολογία μετά τη 16η αγωνιστική

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.