Super League: Ο κορωνοϊός δεν είναι η μόνη απειλή!

08:07 | 07/05/2020

Το πρωτάθλημα μπορεί να «τιναχτεί στον αέρα» και δεν θα φταίει μόνο ο κορωνοϊός

Η μεγαλύτερη απειλή για το ποδόσφαιρο παγκοσμίως και φυσικά στην Ελλάδα είναι ο κορωνοϊός. Αλλά δεν είναι η μόνη, αφού τα οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις κρύβουν κινδύνους.

Στην Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα, οι ομάδες επιστρέφουν σιγά-σιγά στις προπονήσεις -με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο- ενώ οι διαπραγματεύσεις της Λίγκας με την πλευρά των ποδοσφαιριστών όσον αφορά στο «ψαλίδι» συνεχίζονται. Κι εδώ ακριβώς είναι το μεγάλο ζήτημα που δεν αποκλείεται να «τινάξει στον αέρα» το πρωτάθλημα ακόμα κι αν όλα πάνε καλά από θέμα κορωνοϊού και αποφασιστεί η σέντρα.

Θυμίζουμε ότι η πλευρά της Super League πρότεινε στον ΠΣΑΠ μείωση 25% στις δόσεις συμβολαίων αν το πρωτάθλημα ξεκινήσει πάλι και ολοκληρωθεί ή μείωση 33% στις δόσεις συμβολαίων αν το πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά. Θυμίζουμε επίσης πώς ο συνεταιρισμός αποφάσισε να μην κάνουν οι ομάδες μονομερείς κινήσεις με τους παίκτες τους και να γίνει μία συνολική πρόταση για «ψαλίδι».

Στη Λίγκα θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς η ζημιά είναι αναπόφευκτη, αφού ακόμα και να αρχίσει ξανά το πρωτάθλημα τα έσοδα θα είναι ελάχιστα επειδή οι αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς κόσμο. Από την άλλη, αν το πρωτάθλημα δεν συνεχιστεί τα λεφτά από τη NOVA -από το τηλεοπτικό συμβόλαιο- δεν θα μπουν στα ταμεία των ΠΑΕ (οι τελευταίες δόσεις). Έτσι, προσπαθούν κάπως να σώσουν τη χασούρα και επί της ουσίας οι ποδοσφαιριστές είναι αυτοί που θα «πληρώσουν το μάρμαρπ».

Εδώ ακριβώς είναι το «κλειδί» της υπόθεσης και ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας «πόλεμος» του ΠΣΑΠ με τις ΠΑΕ. Το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών είναι αρνητικό στη μείωση όχι γιατί θέλει να «ανοίξει πόλεμο» ούτε γιατί δεν αντιλαμβάνεται τη ζημιά των συλλόγων ελέω κορωνοϊού. Αλλά γιατί πιστεύει ότι κάποιες ΠΑΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αδικήσουν τους έτσι κι αλλιώς αδικημένους ποδοσφαιριστές τους. Μην ξεχνάτε ότι σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ομάδες που χρωστάνε δεδουλευμένα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ουσιαστικά η πλευρά του Συνδέσμου θέλει να εξασφαλίσει τους ποδοσφαιριστές προτού καταλήξει σε οποιαδήποτε συμφωνία με την πλευρά της Λίγκας. Εξάλλου, στον ΠΣΑΠ γνωρίζουν καλά ότι το «ψαλίδι» είναι αναπόφευκτο, αρκεί όμως να γίνει με τους όρους του συνδικαλιστικού οργάνου.

Από την πλευρά τους οι ομάδες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κινηθούν αυτόνομα σε αυτό το κομμάτι και θα περιμένουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Το θέμα, όμως, είναι ότι το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει ανοιχτό και όσο δεν βρίσκεται λύση τόσο παραμένει στον «αέρα» το πρωτάθλημα. Μην ξεχνάτε ότι ο Αλέξης Κούγιας, εκπροσωπώντας την ομάδα του την ΑΕΛ, φρόντισε να τονίσει σε αυστηρό τόνο ότι το πρωτάθλημα δεν πρέπει να επαναρχίσει αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ποδοσφαιριστές για μείωση των συμβολαίων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει η διοργανώτρια αρχή για να μπορούμε να μιλάμε για πιθανότητα να δούμε το πρωτάθλημα να συνεχίζεται, είναι αυτό. Γιατί ακόμα κι αν όλα πάνε καλά και αποφασιστεί σέντρα για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα σεζόν, αν δεν έχει βρεθεί λύση με τους ποδοσφαιριστές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προετοιμασία στο ΒΑΚ

Τεστ για κορωνοϊό και από Δευτέρα προπόνηση

Κορωνοϊός: Ενημερώθηκαν οι γιατροί της Superleague από το Υπουργείο

Κούγιας: «Αν θέλουν να φτιάξω το ποδόσφαιρο να με ψηφίσουν όλοι στη Λίγκα»

Αρνητικοί οι παίκτες της Superleague στις περικοπές

«Η Κρήτη έχει τις υποδομές για τα πλέι οφ»


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.