Τα πλέι οφ έκαναν ζημιά στον ΟΦΗ

Απόψεις

Αναγκαίο «κακό» τα πλέι οφ για τον ΟΦΗ, του δημιούργησε «πονοκεφάλους» σε μία άκρως επιτυχημένη χρονιά

Το γνωρίζαμε εξ αρχής. Τα πλέι οφ για τον ΟΦΗ δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από ένα βήμα παραπέρα χωρίς την πίεση του στόχου. Αυτός επετεύχθη με την έξοδο στην Ευρώπη και την πρώτη εξάδα. Το μίνι πρωτάθλημα, τα έξτρα 10 παιχνίδια, θα ήταν ένα τεστ δυνάμεων με συνεχόμενους αγώνες υψηλών απαιτήσεων και μία δοκιμή από πλευράς των επικεφαλής για να οριστικοποιηθούν τα «θέλω» του ρόστερ για την επόμενη σεζόν. Με λίγα λόγια, ροτέισον, δοκιμές και καμία πίεση. Η επιτυχία, όμως, της χρονιάς ήταν δεδομένη, ήταν το κεκτημένο του ΟΦΗ, όποια κατάληξη κι αν είχαν τα πλέι οφ.

Αν η χρονιά τελείωνε τον Μάρτιο

Στο τέλος της κανονικής περιόδου και με την επιβλητική νίκη επί της Λαμίας, ο ΟΦΗ είχε βάλει το κερασάκι στην τούρτα. Μέσα σε ένα χρόνο άφησε πίσω του, κλεισμένο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το ματς-θρίλερ με τον Πλατανιά και έκανε το βήμα παραπάνω. Τι βήμα, δηλαδή, άλμα ολόκληρο.

Αν έμπαινε εκεί η τελεία, πείτε ότι δεν είχαμε τα πλέι οφ, ο ΟΦΗ θα είχε φτάσει στη δική του ονείρωξη της πρώτης χρονιάς της κανονικότητας. Ο στόχος ακριβώς στο κέντρο στην πρώτη σεζόν όπου ο Όμιλος φτιάχτηκε με τα υλικά που ήθελε το τεχνικό επιτελείο και παίζοντας το ποδόσφαιρο που ήθελε. Όλοι χαρούμενοι και δικαίως.

Κι όμως, το φινάλε δεν γράφτηκε τον Μάρτιο. Ο ΟΦΗ είχε μπροστά του ακόμη 10 παιχνίδια με υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά δίχως άγχος. Είχε μπροστά του και έναν κορωνοϊό που προέκυψε, έφερε καραντίνα και διαφοροποίησε τα ποδοσφαιρικά πλάνα όλων των ομάδων του πλανήτη. Αυτά αν τα βάλετε σε μία «κατσαρόλα» και τα ανακατέψετε, βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα της αγωνιστικής εικόνας του Ομίλου στα πλέι οφ.

Νόμισμα με δύο όψεις

Για βάλτε τα, όμως, κάτω. Έξι ομάδες, μία πανέτοιμη και αποφασισμένη από την 1η αγωνιστική του restart (ο Ολυμπιακός). Οι υπόλοιπες του μίνι πρωταθλήματος σε μία διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα, να βρουν ξανά τα πατήματά τους. Ο ΠΑΟΚ ή του ύψους ή του βάθους, φαίνεται να έχει το μομέντουμ τώρα μετά το διπλό επί του Ολυμπιακού και την απόφαση του CAS. Η ΑΕΚ σε ανοδική πορεία στα τελευταία παιχνίδια. Ο Άρης με χίλια μύρια προβλήματα (αλλά μαχητικότητα), μία άλλη ομάδα μετά τη ρεβάνς κυπέλλου με την ΑΕΚ. Και ο ΟΦΗ με θετικό πρόσημο μόνο στα ματς με Ολυμπιακό στο Φάληρο και ΠΑΟΚ στο «Γεντί Κουλέ». Στα υπόλοιπα ματς το ταμείο είναι μείον.

Το νόμισμα έχει δύο όψεις. Από τη μία η πολύ καλή πορεία στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που έφερε όλα τα θετικά στην κατάληξή της. Από την άλλη, η προβληματική εικόνα των πλέι οφ που έχει σκορπίσει απογοήτευση σε μερίδα του κόσμου που ίσως να περίμενε κάτι παραπάνω. Ο κόσμος, όμως, είναι απαιτητικός, λειτουργεί τις περισσότερες φορές με παρορμητικότητα και δεν βάζει αστερίσκους στη σκέψη του. Για τον κόσμο ο ΟΦΗ έπρεπε να κάνει πορεία υψηλών απαιτήσεων και επιδόσεων στα πλέι οφ. Από το πρέπει μέχρι το μπορεί υπάρχει μία απόσταση και τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι και η ειδοποιός διαφορά.

To θέμα είναι ότι στον κόσμο θα μείνει η (πικρή) γεύση των πλέι οφ και αυτό αδικεί ολόκληρο τον οργανισμό του ΟΦΗ και τους ανθρώπους που έτρεξαν και τρέχουν το πρότζεκτ. Αδικεί συνολικά την εφετινή προσπάθεια που κατέληξε με είσοδο στα πλέι οφ και έξοδο στην Ευρώπη.

Μαθήματα από τα παθήματα

Η χρονιά δεν κρίνεται αποτυχημένη ακόμα και αν ο ΟΦΗ τελειώσει χωρίς νίκη τα πλέι οφ. Η εικόνα μόνο χαλάει και φέρνει τη σχετική γκρίνια. Γιατί σε τελική ανάλυση, τα πλέι οφ, ειδικά με τον τρόπο που άρχισαν ελέω κορωνοϊού, περισσότερο κακό παρά καλό έχουν κάνει έως τώρα στην κρητική ομάδα. Toυ έχει κάνει ζημιά, στραπατσαρίστηκε η εικόνα του. Αλλά αυτό είναι απλά μία διαπίστωση για την εικόνα στις 8 αγωνιστικές. Η συνολική γεύση είναι γλυκιά. Ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών, έξοδος στην Ευρώπη, συνολική αναγνώριση της δουλειάς της ομάδας. Όποιος θέλει κρατάει το αρνητικό πρόσημο των πλέι οφ. Βλέπει το δέντρο, χάνει το δάσος.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τονιστεί και ο ΟΦΗ των πλέι οφ. Αναδείχθηκαν αδυναμίες, οι περισσότερες εξ αυτών γνωστές. Οι περισσότερες εξ αυτών είχαν εντοπιστεί πριν αρχίσει το μίνι πρωτάθλημα. Σεβαστά τα άλλοθι, αλλά τα όποια προβλήματα είναι εδώ και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούν για τη συνέχεια, τη νέα χρονιά, το βήμα παραπάνω. Η κρητική ομάδα χρειάζεται βελτίωση, να αποκτήσει εναλλακτικές στις δύσκολες συνθήκες και τα πλέι οφ ήταν μία τέτοια δύσκολη συνθήκη.

O OΦΗ ανέβασε τον πήχη των απαιτήσεων, δημιούργησε μία κατάσταση προσδοκιών και αυτομάτως ο βαθμός δυσκολίας για τη νέα χρονιά ανεβαίνει. Πρέπει να παρουσιαστεί το ίδιο ποιοτικός και ανταγωνιστικός και πρέπει να μάθει από ό,τι του άφησαν τα πλέι οφ. Τα «πρέπει», όμως, δεν πρέπει να δημιουργήσουν πανικό. Τουλάχιστον με τα όσα έχουμε δει έως τώρα, κοντά στα δύο χρόνια, το μόνο που δεν χαρακτηρίζει τους επικεφαλής είναι αυτό: ο πανικός. Σημαντικό για μία ομάδα, έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό που θέλει να περπατάει κοιτάζοντας μόνο μπροστά.

Για επιμύθιο, να κρατήσουμε αυτό που είπε ο Σίμος: «Η δυναμική και η ιστορία του ΟΦΗ καθορίζουν τις απαιτήσεις».

ΥΓ: Τα πλέι οφ έχουν ακόμα δύο αγώνες για να ολοκληρωθούν και ο ΟΦΗ έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει ακόμα και με «2 στα 2».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η μεγάλη «μάχη» της μεσαίας γραμμής

Ωραίος αλλά και μοιραίος

Play off: Πως διαμορφώθηκε η βαθμολογία


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.