Το πρωτάθλημα... τώρα αρχίζει!
Το Capitano.gr αναλύει: η μάχη του πρωταθλήματος και των πλέι οφ. Η αγωνία, οι δύο «πόλεμοι» και ο ΟΦΗ.
Ο δεύτερος γύρος της Super League έχει ήδη ξεκινήσει. Τέσσερις αγωνιστικές έχουν ήδη διεξαχθεί (και 17 συνολικά) και μένουν ακόμη εννιά για το τέλος της κανονικής διάρκειας. Η αγωνία για την κατάταξη των ομάδων κορυφώνεται, καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Ένας βαθμολογικός πίνακας, δύο «πόλεμοι» που διεξάγονται παράλληλα για την κορυφή, μα και για τις θέσεις των Playoffs.
Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: Το ντέρμπι όλης της σεζόν
Έγινε ξεκάθαρο ήδη από νωρίς μέσα στη σεζόν πως η μάχη για την κορυφή και την πρώτη θέση θα δινόταν από δύο ομάδες. ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συμμετέχουν σε μια μάχη που δεν φαίνεται να εκτονώνεται σύντομα. Έπειτα από 17 αγωνιστικές οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην πρώτη θέση, ένα βαθμό πάνω απ’τους περσινούς πρωταθλητές. Οι δυο τους έχουν γκελάρει από πέντε φορές, ωστόσο η πρόσφατη ήττα του ΠΑΟΚ από τον Άρη, σήμερα κάνει τη διαφορά, αφού όλες οι υπόλοιπες απώλειες βαθμών προέρχονται από ισοπαλίες. Οι μεν πρώτοι έχουν την καλύτερη άμυνα μέχρι στιγμής (Ολυμπιακός – 6 γκολ), οι δε δεύτεροι την καλύτερη επίθεση (ΠΑΟΚ – 37 γκολ).
Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του σε όλο τον πρώτο γύρο έπαιξε σε Ελλάδα και Ευρώπη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα η ομάδα του να είναι πιο «παιγμένη», με συνοχή και γνώσεις των δυνατοτήτων της. Στην άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ άλλαξε προπονητή και παράλληλα έμεινε νωρίς εκτός Ευρώπης, με αποτέλεσμα ακόμη να ψάχνεται στις επιλογές και τα σχήματα που παρατάσσει και το πώς παίζει. Το αήττητο των περσινών πρωταθλητών κράτησε μέχρι το πρόσφατο ματς με τον Άρη, ωστόσο πίσω απ’αυτό κρύφτηκαν και πολλές αδυναμίες που δεν εμφανίστηκαν εγκαίρως μέσα από μια ήττα.
Από την άλλη πλευρά οι τραυματισμοί και το γενικότερο ρόστερ του Ολυμπιακού μπορεί να έχει μια δεδομένα καλή ενδεκάδα, ωστόσο υπολείπεται των λύσεων που έχει ο ΠΑΟΚ, σχεδόν σε κάθε θέση. Έτσι, απρόβλεπτες απώλειες παικτών λόγω τραυματισμών ή καρτών είναι πιο εύκολο σήμερα να καλυφθούν από την ομάδα του Φερέιρα, παρά από αυτή του Μαρτίνς.
Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε την οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή. Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτή η μια μάχη θα κορυφωθεί όχι μόνο στο επόμενο διάστημα, αλλά και κατά τη διεξαγωγή των Playoffs. Σε αυτή τη μάχη λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει το δυσκολότερο πρόγραμμα καθώς αφενός έχει τα δύο ματς με την Άρσεναλ για το Europa League, τα οποία μάλιστα πέφτουν πριν και μετά τον επαναληπτικό με τον ΠΑΟΚ, αφετέρου είναι και ο διεκδικητής που από σήμερα κι έπειτα θα κληθεί να αντιμετωπίσει δυσκολότερα εκτός έδρας παιχνίδια. Συγκεκριμένα, μετά τον επερχόμενο αγώνα με τον Άρη στο «Γ. Καραϊσκάκης», οι «ερυθρόλευκοι» θα αντιμετωπίσουν εκτός τους ΟΦΗ, ΑΕΚ, Ατρόμητο και φυσικά τον ΠΑΟΚ, ενώ ο τελευταίος θα χρειαστεί να ξεπεράσει τα εμπόδια των Λαμία, Παναθηναϊκού, Λάρισας και Ξάνθης μακριά απ’την «Τούμπα».
Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε τη λίστα των τραυματιών ποδοσφαιριστών που έχουν μέχρι στιγμής οι «ερυθρόλευκοι» σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ, αλλά και τιμωρίες της έδρας τους που ήδη υφίστανται ή αναμένονται, τότε μάλλον τα πράγματα ξεκαθαρίζουν λίγο. Είναι δεδομένο πως και οι δύο ομάδες θα επιχειρήσουν να ενισχυθούν αυτή τη μεταγραφική περίοδο. Παράλληλα όμως οι πρωτοπόροι φέτος έχουν περισσότερες απώλειες σε σχέση με πέρυσι. Μια ψύχραιμη ωστόσο ματιά σε όλα τα παραπάνω παραπέμπει στο ότι μέχρι το τέλος του δεύτερου γύρου, ο δρόμος του ΠΑΟΚ είναι σχετικά πιο εύκολος. Τα Playoffs είναι μια άλλη κουβέντα.
ΑΕΚ: Μόνη, μεταξύ δύο «πολέμων»
Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα φέτος έκανε λάθη, τα οποία δεν φρόντισε να καλύψει. Έτσι σχεδόν μοιραία δεν μπόρεσε να βαδίσει στον ίδιο ρυθμό με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ωστόσο κατάφερε να κρατηθεί (για την ώρα) μακριά απ’τις υπόλοιπες ομάδες και στην τρίτη θέση.
Για να πάρουμε όμως τα πράγματα απ’την αρχή. Ο Μιγκέλ Καρντόσο ήρθε το Μάιο του 19΄ και έφυγε τέλη Αυγούστου και αφού είχε φτιάξει ένα ρόστερ με αρκετά κενά και με λάθος κατεύθυνση. Λίγο πριν την έναρξη της σεζόν λοιπόν ανέλαβε ο Νίκος Κωστένογλου, ο οποίος επέστρεψε στους πάγκους έπειτα από καιρό. Κατάφερε και κράτησε ουσιαστικά με μεγάλη προσπάθεια την ΑΕΚ στη θέση που είναι σήμερα και το Δεκέμβρη του 19΄ την παρέδωσε στο Μάσιμο Καρέρα.
Καθ’όλη αυτή τη διάρκεια έχουν διαρρεύσει διάφορα περιστατικά για προβλήματα εντός αποδυτηρίων και απειθαρχία, φαινόμενα που προέκυψαν κυρίως κατά τον πρώτο γύρο. Έλλειψη συγκεκριμένης κατεύθυνσης της ομάδας, ελλείψεις του ρόστερ, τραυματισμοί και προπονητές που δεν μπόρεσαν να αποδώσουν σε υψηλά στάνταρ ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Αυτές είναι κάποιες απ’τις αιτίες που σήμερα η «Ένωση» δεν μπορεί να λογίζεται ως διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έχασε χρόνο φέτος και σήμερα το έδαφος που καλείται να καλύψει είναι μεγάλο. Όχι μόνο λόγω των 10 βαθμών που υπολείπεται απ’την πρώτη θέση, αλλά κυρίως λόγω της σταθερότητας και της δίψας για τον ανταγωνισμό που δείχνουν οι δύο πρώτοι και όχι εκείνη.
Η φετινή χρονιά είναι μια περίεργη χρονιά για την «Ένωση» που λίγα πράγματα της πήγαν καλά. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή είναι μια κατεύθυνση ελαχιστοποίησης των απωλειών της, κοιτάζοντας παράλληλα την επόμενη μέρα (σεζόν). Στη συνέχεια του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ εκτός απ’τον ΠΑΟΚ θα δοκιμαστεί εκτός έδρας απέναντι στους Ατρόμητο και Άρη, ενώ θα υποδεχθεί στο «ΟΑΚΑ» Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΟΦΗ. Αυτά είναι και τα δυνατότερα ματς της μέχρι τα Playoffs. Σήμερα το καλό για την «Ένωση» είναι πως δείχνει να είναι ένα σκαλί πάνω απ’τις υπόλοιπες ομάδες που «πολεμούν» μεταξύ τους για μια θέση στην πρώτη 6άδα. Το κακό όμως είναι πως παράλληλα δείχνει πολύ δύσκολο να καταφέρει να μπει σφήνα στους δύο μονομάχους για την κορυφή.
ΟΦΗ κι άλλες επτά ομάδες για τρεις θέσεις
Και μετά την ΑΕΚ ουσιαστικά υπάρχει ένα δεύτερο, μικρότερο και ιδιότυπο πρωτάθλημα που εξελίσσεται, καθώς μέχρι σήμερα, για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις που οδηγούν στα Playoffs παλεύουν οκτώ ομάδες. Άρης, ΟΦΗ, Ξάνθη, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, ΠΑΣ Λαμία, ΑΕ Λάρισας και Βόλος σήμερα απέχουν μόλις τέσσερις βαθμούς μεταξύ τους, με τον Άρη να έχει ένα ελαφρύ προβάρισμα δύο βαθμών απ’τους υπόλοιπους. Βέβαια η κατάταξη λέει και σε μεγάλο βαθμό την αλήθεια για τη μέχρι σήμερα πορεία των ομάδων αυτών.
Ο Άρης είναι μια ομάδα που ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν, αν και είχε πολύ καλό υλικό. Η αλλαγή προπονητή και η σταθεροποίηση της κατάστασης στους «Θεσσαλονικείς» έφεραν με τον καιρό και τις καλές εμφανίσεις κι έτσι τα καλά αποτελέσματα ήρθαν σχεδόν νομοτελειακά. Σήμερα λοιπόν διεκδικεί με αξιώσεις την τέταρτη θέση, ενώ κανείς δεν μπορεί να του αρνηθεί να κοιτάξει και ακόμη ψηλότερα, αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.
Ο ΟΦΗ αν και ξεκίνησε αρκετά εντυπωσιακά στο πρωτάθλημα σήμερα τα έχει βρει σκούρα. Στις τελευταίες εννιά αγωνιστικές έχει ρεκόρ 2/1/6 όταν στις πρώτες οκτώ είχε ένα ρεκόρ 5/1/2. Οι τραυματισμοί των Μεγιάδο, Ναμπί, Σεμέντο, Σακόρ και Γιαννούλη επηρέασαν την ομάδα της Κρήτης που έχασε σε χημεία και σε συνδυασμό με την έλλειψη λύσεων από τον πάγκο, εκδήλωσε μια κάμψη στην απόδοσή της το τελευταίο διάστημα. Το θετικό για την ομάδα του Γ. Σίμου είναι πως ο κόσμος βλέπει την προσπάθεια που γίνεται και την υποστηρίζει, παρά τα τελευταία αποτελέσματα.
Από την άλλη η Ξάνθη απέδειξε τόσο στο χορτάρι, όσο και με τη συγκομιδή της όλο αυτό το διάστημα πως διαθέτει τη χειρότερη επίθεση (14 γκολ) από όλες τις ομάδες της Super League με εξαίρεση τους δύο τελευταίους της βαθμολογίας. Παράλληλα όμως διαθέτει μια σχετικά αποδοτική άμυνα που την έχει βοηθήσει, ειδικά στο γήπεδό της να φανεί σκληροτράχηλη κι έτσι σήμερα να βρίσκεται στην 6η θέση.
Από εκεί και κάτω τέσσερις ομάδες ισοβαθμούν με 22 πόντους. Ο Παναθηναϊκός φέτος έχει ταλαιπωρηθεί από λανθασμένες επιλογές τόσο της διοίκησης, όσο και του προπονητή. Με δεδομένο και το ότι και φέτος δεν υπάρχουν χρήματα για μεγάλες μεταγραφές, κάθε λάθος κοστίζει (σε απόδοση και βαθμολογικά). Σε αυτή όμως την κατάσταση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται δουλειά από το Δώνη και την ομάδα του κι έτσι οι «πράσινοι» καταφέρνουν, ειδικά τελευταία, να παρουσιάζονται αρκετά ανταγωνιστικοί. Τρανό παράδειγμα το πρόσφατο παιχνίδι τους με τον Ολυμπιακό (1-0). Ατρόμητος και Λάρισα είναι ομάδες που έχουν κάνει μεταγραφές φέτος και μάλιστα «ψωνίζοντας» από τους πρωτοπόρους. Σκοράρουν πολύ, αλλά δέχονται και πολλά. Ζητούμενο η σταθερότητα και για τους δύο, αφού δεν είναι εύκολο να βρεις δύο-τρία συνεχόμενα καλά παιχνίδια τους. Τέλος η Λαμία μπορεί να καταφέρνει να μη δέχεται πολύ εύκολα γκολ, ωστόσο ακόμα δεν έχει βρει τρόπους να παράγει φάσεις στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μένει κι εκείνη στις θέσεις των Playouts.
Ο Βόλος βρίσκεται ένα βαθμό πιο κάτω. Η ομάδα του Χουάν Φεράντο επίσης είναι εξαιρετικά ασταθής αμυντικά, καθώς διαθέτει την τρίτη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (29 γκολ παθητικό). Οι έξι νίκες που έχει πάρει όμως σε συνδυασμό και με τις δυσκολίες των «από κάτω» τον φέρνουν σήμερα στην 11 θέση.
Για τη συνέχεια το πρόγραμμα ως επί το πλείστον είναι δύσκολο για όλους, αφού θα κληθούν να παίξουν απέναντι σε τουλάχιστον δύο απ’τις τρεις ομάδες της κορυφής, ενώ πολλά απ’τα εναπομείναντα παιχνίδια τον επόμενων αγωνιστικών, είναι μεταξύ των ομάδων που διεκδικούν την είσοδο στα Playoffs. Με βάση τη φόρμα, μπορούμε να πούμε πως αυτόν τον καιρό εμπιστευόμαστε περισσότερο την απόδοση των Άρη, Παναθηναϊκού, Ατρόμητου και Λαμίας, που παίρνουν θετικά αποτελέσματα. Επομένως προσωπική εκτίμησή μας είναι πως οι τρεις θέσεις θα κριθούν εκεί. Βέβαια δεν είναι εύκολο να αποκλείσει κάποιος και τις υπόλοιπες ομάδες, το ποδόσφαιρο του ΟΦΗ, την Ξάνθη που κάνει ζημιά στους «μεγάλους», τη Λάρισα των Κάτσε-Ουάρντα ή το Βόλο που πρόσφατα πήρε ισοπαλία απ’τον Ολυμπιακό. Ωστόσο για το δεύτερο γύρο θα πάρουμε το ρίσκο και θα πάμε με τη φόρμα.
Και στο τέλος, τρεις χωρίς.. άμυνα
Και φτάνουμε και στις πιο χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας. Αστέρας Τρίπολης, Παναιτωλικός και Πανιώνιος φέτος διανύουν μία απ’τις χειρότερες χρονιές τους. Αν και ο πρώτος είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους άλλους δύο, εντούτοις και οι τρεις έχουν ένα κοινό: την κακή άμυνα. Με 27 (Αστέρας) και 30 (Παναιτωλικός, Πανιώνιος) γκολ παθητικό σε 17 αγωνιστικές καταλαβαίνει κάποιος πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Αν τώρα συνυπολογίσουμε πως Παναιτωλικός και Πανιώνιος διαθέτουν επιπλέον και τις χειρότερες επιθέσεις του πρωταθλήματος, τότε αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολη είναι η θέση που βρίσκονται οι ομάδες αυτές.
Είναι αλήθεια πως η ομάδα της Τρίπολης έχει 15 βαθμούς κι όχι 8 ή 6 όπως οι άλλοι δύο. Αλήθεια είναι επίσης πως ο Πανιώνιος ξεκίνησε τη χρονιά με ένα -6 λόγω τιμωρίας για οικονομικά προβλήματα. Όμως παρά ταύτα, και οι τρεις αυτές ομάδες έχουν 10 ή 11 ήττες σε 17 αγώνες, πράγμα που σημαίνει πως, ως επί το πλείστον φέτος, χάνουν στους αγώνες τους. Δεν έχουν βρει τρόπους να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα και σίγουρα η βαθμολογική τους θέση δεν απέχει πολύ και απ’αυτό που δείχνουν στο χορτάρι.
Με βάση τη δική τους υπάρχουσα κατάσταση λοιπόν, αλλά και το δεδομένο ανταγωνισμό που υπάρχει για τις θέσεις των Playoffs που προαναφέραμε, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να προλάβουν οι ομάδες αυτές και να ανταγωνιστούν για τις παραπάνω θέσεις. Έτσι μοιραία σχεδόν αναμένουν τους επτά αγώνες των Playouts. Μάλιστα πιθανότατα θα αγωνιστούν εκεί και με το μειονέκτημα έδρας, δηλαδή τέσσερις αγώνες εκτός έδρας και τρεις εντός, σε αντίθεση με τις ομάδες στις θέσεις 7-10, που θα κάνουν το αντίστροφο.