Τον κόσμο του ΟΦΗ δεν θα τον μετρήσει κανένας δημοσκόπος

Απόψεις

Ο ΟΦΗ και οι δημοσκοπικές ιστορίες για... αγρίους. Γράφει ο Μανόλης Γρηγοράκης

Συνήθως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων απηχούν, αν δεν εξυπηρετούν, τις προθέσεις των Μέσων που τις παραγγέλνουν - αυτό είναι κοινό μυστικό στα δημοσιογραφικά, πολιτικά και ποδοσφαιρικά γραφεία.

Οι δημοσκοπήσεις είναι στατιστική, η στατιστική είναι αριθμοί και οι αριθμοί είναι ο πιο εύσχημος τρόπος να πεις ψέμματα. Εκτός φυσικά αν θέλεις να πεις την αλήθεια - προσωπικά ελάχιστους δημοσκόπους ξέρω που θα το ήθελαν, οι περισσότεροι λένε αυτό που θα ήθελε να ακούσει ο εκάστοτε πελάτης τους. Προ ημερών παρουσιάστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι δημοσκόπηση για τις συλλογικές προτιμήσεις του ποδοσφαιρικού κοινού, από την οποία προέκυψαν ενδιαφέροντα όσο και αμφισβητήσιμα στοιχεία.

Προέκυψε ας πούμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει περισσότερους υποστηρικτές από την ΑΕΚ, ο Άρης έχει μόλις διπλάσιους υποστηρικτές από τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ατρόμητο, οι οποίοι έχουν το ίδιο ποσοστό υποστηρικτών με τον ΟΦΗ και την ΑΕΛ, οι οποίοι με τη σειρά τους απέχουν μόλις 0,5% από τη Λαμία και το Βόλο! Μπορεί να είναι αλήθεια όλ’ αυτά; Μπορούν ας πούμε ομάδες που στους εντός έδρας αγώνες τους μαζεύουν στην καλύτερη τον κόσμο που μαζεύει ο ΟΦΗ στην πρώτη προπόνηση της σεζόν να έχουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό υποστηρικτών; Μπορούν ομάδες με περιορισμένο γεωγραφικό εύρος και λαϊκό έρεισμα να εμφανίζουν ίδιο ποσοστό υποστηρικτών με τον ιστορικό ΟΦΗ των απανταχού Κρητών ή την ομοίως ιστορική ΑΕΛ του (και ποδοσφαιρικά) εύφορου θεσσαλικού κάμπου και των τριών τίτλων; Μπορούν ομάδες-σφραγίδες, ομάδες χτεσινές όπως ο ΝΠΣ Βόλος και η Λαμία να υπολείπονται μόλις μισή εκατοστιαία μονάδα σε οπαδικό πληθυσμό έναντι των δυο πιο εμβληματικών επαρχιακών ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου; Μπορούν να συμβαίνουν όλ’ αυτά τα... ωραία και θαυμαστά; Μπορούν να γίνονται όλα ίσιωμα και όλοι (σχεδόν) ίσοι κι όμοιοι;

Για ένα δημοσκόπο που ξέρει τα ένοχα μυστικά της δουλειάς μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα όλα αυτά μαζί και τίποτα απ’ όλα αυτά. Οι δημοσκόποι που... σέβονται τον εαυτό τους πρώτα φτιάχνουν τις απαντήσεις και μετά τις ερωτήσεις. Το πόσο αντιπροσωπευτικό θα είναι το στατιστικό δείγμα από το οποίο θα προκύψουν τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια, απ’ αυτές που δεν πρέπει να αφήνεις να σου χαλάσουν το αφήγημα. Ας μιλήσουμε σοβαρά. Τον πραγματικό οπαδικό πληθυσμό του ΟΦΗ και κάθε ομάδας με πραγματικό λαϊκό έρεισμα δεν θα τον μετρήσει κανένας δημοσκόπος, ακόμα κι ο πιο αξιόπιστος. Θα τον μετρήσει η ιστορία, η φανέλα, οι επιδόσεις στη διαδρομή του χρόνου, η σχέση με τον τόπο και τους ανθρώπους του, οι θρύλοι και οι παραδόσεις της.

Στην περίπτωση του ΟΦΗ τον έχει μετρήσει και τον έχει εδώ και χρόνια κατατάξει στη θέση που μόλις χτες περιέγραψε ένας παλιός του παίκτης, ο Πιέρ Ισά, ενθυμούμενος και το ιστορικό ματς του 2006 με το Λεβαδειακό στο κατάμεστο Παγκρήτιο, όπου κατεγράφη το απόλυτο ρεκόρ παρουσίας οπαδικού κοινού σε αγώνα ομάδας πλην των 4-5 παραδοσιακά μεγάλων: στο top 6 του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα τρία «κλικ» που γύρισαν τον διακόπτη στον ΟΦΗ

Μπες, αγόρι μου!



Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.