Ο Λιόλιος, η wild card και οι... φήμες για ομάδα του Ηρακλείου στην Basketleague

SMS

Μπορεί μια ομάδα του Ηρακλείου να βρεθεί του χρόνου στην Basketleague; Όλα τα δεδομένα - γράφει ο Γιάννης Χαμαλάκης

Δεν ξέρω αν αυτή η φημολογία προέκυψε από την επιτυχία της Λάρισας (ημιτελικά Basket League) και το γεμάτο της γήπεδο με τον Παναθηναϊκό, αλλά το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις από μπασκετικούς και μη για το ενδεχόμενο ομάδα του Ηρακλείου να αποκτήσει - μέσω wild card - πρόσβαση στην μεγαλύτερη κατηγορία.

Στην πραγματικότητα αυτή η κουβέντα υπάρχει τα τελευταία χρόνια, άλλες φορές εντονότερα και με βάση, άλλες στα... καφενεία της πόλης. Οι ομάδες του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τα τελευταία χρόνια, με το Ρέθυμνο να είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος του νησιού στην Basketleague. Στον ΑΟΚ Χανιά όλα δείχνουν ότι ο Κωστής Ζομπανάκης αναμένεται να αποχωρήσει, στον ΟΦΗ όλα είναι ρευστά ενώ στην Γ' Εθνική του χρόνου θα βρεθεί ο Εργοτέλης και πιθανότατα μια εκ των Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου ή Ρέθυμνο.

Για να το συνδέσω με τον πρόλογο, πιθανότατα, η θέληση του νέου προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου για μια ομάδα της Κρήτης στην Α1, ίσως οι εξαιρετικές σχέσεις με τον πρόεδρος τη ΕΚΑΣΚ Μπάμπη Μαρκάκη, ακόμα και οι νέες προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρωτάθλημα,α να έχουν ''πυροδοτήσει'' τις φήμες.

Ο Λιόλιος έχει βρεθεί αρκετές φορές στο νησί το τελευταίο διάστημα, στην τελευταία έδωσε το «παρών» στην μπασκετική γιορτή των Παίδων και Κορασίδων Κρήτης, ο οποίος φιλοξενήθηκε στον τελικό του φάιναλ φορ που διεξήχθη σε Ρέθυμνο και Χανιά. Μάλιστα, σε δηλώσεις τότε του είχε τονίσει: «Όλη η Κρήτη είναι πρότυπο για πάρα πολλές περιοχές, σχετικά με το πόσο πολύ αγκαλιάζει το μπάσκετ, έχοντας φιλοξενήσει τόσες διοργανώσεις. Και μην ξεχνάμε ότι το Ρέθυμνο είχε μία ομάδα στην Basket League, όπως και παλιότερα ήταν στο Ηράκλειο. Μας λείπει να ξέρετε ένας εκπρόσωπος της Κρήτης στην Basket league. Αλλά μεγαλύτερη σημασία για μένα έχουν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις πόλεις. Όταν μεγαλώσει η βάση του αναπτυξιακού τότε η πυραμίδα θα έχει μεγαλώσει και θα έχουμε και πάλι επιτυχίες στις Εθνικές ομάδες».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ατάκα ''μας λείπει ένας εκπρόσωπος της Κρήτης στην Basket league'' δείχνει ότι υπάρχει θέληση αλλά στην πραγματικότητα αυτό όμως μόνο εύκολο δεν είναι να συμβεί. Παράγοντες να ''τρέξουν'' τις διαδικασίες δεν υπάρχουν παρά το γεγονός ότι η δεδομένη συγκυρία εμφανίζει θετικές προσδοκίες. Αυτή είναι η αλήθεια.

Θυμίζουμε ότι από αυτό τον μήνα (Ιούνιο) και έπειτα η ΕΟΚ θα εναρμονιστεί με το πειθαρχικό δίκαιο της FIBA. Κυρίως στο οικονομικό κομμάτι με τις ομάδες να είναι απόλυτα τακτοποιημένες αλλιώς δεν θα πάρουν άδεια για το πρωτάθλημα. ''Όποιος δεν έχει τακτοποιήσει τα οικονομικά του, όπως έχει ψηφιστεί για τον ΕΣΑΚΕ, δεν θα συμμετάσχει. Θα πάμε σε wild card με άλλες ομάδες, που είναι καλές. Η εντολή που έχω πάρει από τα σωματεία είναι να μην κάνω ούτε χιλιοστό πίσω'', τόνισε πριν λίγες ημέρες ο νεόκοπος πρόεδρος της ΕΟΚ.

Αυτό που ίσχυε μέχρι πέρυσι: Μια ομάδα για να πάρει ''wild card' πρέπει να αγωνίζεται στην Α2 είτε στην Β' Εθνική. Οι ομάδες για να έχουν δικαίωμα φακέλου θα πρέπει να συστήσουν ΚΑΕ, να έχουν μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 200.000 ευρώ, εγγυητική περίπου 150.000 ενώ όσον αφορά την Basketleague οι ΚΑΕ πλέον έχουν την υποχρέωση να παρουσιάσουν «αποδείξεις» για μίνιμουμ έσοδα της τάξεως των 800.000 Ευρώ και ελάχιστο budget 400.000 Ευρώ.

Τι ισχύει: Όλη αυτή η ιστορία για ομάδα του Ηρακλείου του χρόνου στην Basketleague, την δεδομένη στιγμή δεν έχει βάση. Η φήμη μπορεί να αποκτήσει ρεαλισμό από την στιγμή που 1ον) ανοίξουν θέσεις στην Basketleague (πιθανό) με ομάδες που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και 2ον) να υπάρξει κάποιος που να συσπειρώσει και να τρέξει τις διαδικασίες, με δεδομένο ότι οι συνθήκες ευνοούν. Το οικονομικό δεν αποτελεί τόσο μεγάλο εμπόδιο, τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με το παραγοντικό κομμάτι στο μπάσκετ, στην συγκεκριμένη περίπτωση. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.