Analysis: Aυτός είναι ο Κοσμάς Τσιλιανίδης

Απόψεις

Το Capitano.gr σκιαγραφεί το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα του ΟΦΗ - οι αριθμοί του στη Superleague, οι θέσεις που αγωνίζεται, ποια τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα.

Ένας από τους πιο ποιοτικούς ''κοντούς'' της Superleague, ανήκει και με την βούλα στην οικογένεια του ΟΦΗ. Από τις ακαδημίες του Ηρακλή, ο ύψους 1.77 χαφ Κοσμάς Τσιλιανίδης αποτελεί το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της κρητικής ομάδας.

Μετά από τρία χρόνια στον Αστέρα Τρίπολης, ο 25χρονος χαφ δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του και υπέγραψε για τα επόμενα 3 χρόνια στον ΟΦΗ. 

Ο Τσιλιανίδης αγωνίστηκε βασικός και στα δύο Ευρωπαϊκά παιχνίδια του Αστέρα, πέρυσι τον Αύγουστο, απέναντι στην Χιμπέρνιαν. Μάλιστα, σκόραρε με σουτ στο πρώτο παιχνίδι (1-1) σε ένα παιχνίδι που ήταν καταπληκτικός, είχε και δοκάρι.

Που παίζει

Ο Τσιλιανίδης είναι δεξιοπόδαρος, παίζει και στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό ενώ την χρονιά που πέρασε, αγωνίστηκε και στην κορυφή της επίθεσης την σεζόν που πέρασε.

Συνολικά έπαιξε σε 23 παιχνίδια, τα 13 ως βασικός. Στο πρώτο μισό ξεκινούσε κυρίως από το αριστερό άκρο των χαφ, τότε 10αρι έπαιζε ο Τόνσο, δεξιά ο Καλτσάς και ο Μανιάς στην κορυφή. Μετά την πώληση Τόνσο στον Άρη, ο Τσιλιανίδης αγωνίστηκε και σαν δεύτερος επιθετικός ή 10αρι, ενώ μπήκαν στην εξίσωση και οι Ισπανοί Ρόλε και Φερνάντες. Όπως τόνισε και στο Capitano.gr ο προπονητής του, ο Τσιλιανίδης παίζει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης και πίσω από τον φορ.  Μέχρι τον Νοέμβριο ήταν βασικός, έκτοτε ξεκίνησε μόλις 5 φορές στην 11αδα. 

Οι αριθμοί του στη Superleague

O νεοαποκτηθείς παίκτης του ΟΦΗ αγωνίζεται τα τελευταία 4 χρόνια στη Superleague. Συνολικά μετράει 85 συμμετοχές, 4 γκολ και 5 ασίστ. Tα δύο γκολ του προήλθαν από σουτ, το ένα από απ ευθείας εκτέλεση φάουλ και το ένα από κεφαλιά.

Την εφετινή σεζόν, στους 23 αγώνες ο Τσιλιανίδης είχε 22 τελικές προσπάθειες. Χοντρικά, μια σε κάθε παιχνίδι, όπως και τα γκολ του, 1/22 τελικές. Επίσης, την περσινή σεζόν, η στατιστική κατέγραψε 21 σουτ (τα διπλάσια εκτός περιοχής).Επίσης, κάθε χρόνο βελτιώνεται προοδευτικά στα γεμίσματα του Eφέτος είχε 36/104 εύστοχες τελικές προσπάθειες (γεμίσματα), ποσοστό 34%, το οποίο αυξάνεται προοδευτικά κάθε χρόνο.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο παίκτης του ΟΦΗ που είχε τα περισσότερα γεμίσματα την περσινή σεζόν ήταν ο Νίκος Κοροβέσης, 88 (33 εύστοχα) με ποσοστό ευστοχίας στο 38%. Να τονιστεί επίσης, ότι ο Αστέρας ήταν 2ος στη σχετική λίστα (γεμίσματα) πίσω από τον Ολυμπιακό

Τσιλιανίδης Μπρους

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης (αριστέρα) με τον Μπρους του Εργοτέλη

Εξαιρετική παρουσία στο Ηράκλειο

Ο Τσιλιανίδης βρέθηκε φέτος δύο φορές στο Ηράκλειο. Μια στο Παγκρήτιο για τον θεσμό του Κυπέλλου και μια στο ''Γεντί Κουλέ'' απέναντι στον ΟΦΗ. Απέναντι στον Εργοτέλη, ο 25χρονος ξεκίνησε βασικός, ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο και εκ των κορυφαίων του αγώνα στο βροχερό τερέν με το 0-1 να κολακεύει την κρητική ομάδα. 

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο ματς του ''Γεντί Κουλέ'', για την Superleague. Ο Τσιλιανίδης σκόραρε ένα όμορφο τέρμα και γενικά ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισε με την παρουσία του στο τελικό 1-1 της 29ης αγωνιστικής.

Λειτουργεί καλύτερα σε ελεύθερο ρόλο

Δεδομένα, ο Τσιλιανίδης λειτουργεί καλύτερα σε ελεύθερο ρόλο. Αυτό έδειξε στα τελευταία χρόνια στον Αστέρα,  όποτε πήρε πλάτος μεσοεπιθετικά, ενώ παίζει καλά σε καταστάσεις έναν εναντίον ενός. ''Έπεσε απότομα όταν πέρασε στα αριστερά'' λένε όσοι τον παρακολούθησαν αρκετά φέτος.

Πλεονεκτήματα

Ο Τσιλιανίδης είναι ένας ιδιαίτερα κοντρολαρισμένος παίκτης. Σε καλή ηλικία και χωρίς τραυματισμούς, ο 25χρονος χαφ αγωνίζεται τα τελευταία 4 χρόνια στη Superleague με αρκετές συμμετοχές. Έχει ισορροπία σαν παίκτης, αυτό τον βοηθάει και το σώμα του. Καλή πρώτη επαφή, δεν διστάζει να σουτάρει από μεγάλη απόσταση, στα θετικά και η ικανότητα του να παίζει αρκετές θέσεις. Καλή κάθετη πάσα, ικανός με την μπάλα κάτω, κλασσική του κίνηση να προσποιείται χρησιμοποιώντας το σώματα του. Στα συν και η καλή εξωγηπεδική του ζωή, όπως μεταφέρουν όσοι τον ξέρουν από Αρκαδία μεριά.

To πρόβλημα στο γκολ

Το μεγάλο πρόβλημα του Τσιλιανίδη είναι το γκολ. Ο πρώην χαφ του Αστέρα αρέσκεται στο να εκτελεί εκτός περιοχής, κάτι που αποτυπώνεται και από τους παραπάνω αριθμούς. Παρ ότι είναι παίκτης που πατάει περιοχή, είναι κάπως επιπόλαιος στην τελική του εκτέλεση ενώ ακόμα μια αδυναμία του είναι ότι κάποιες φορές δεν είναι ιδιαίτερα ομαδικός. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει πιο ομαδικός. Αν δουλέψει σε αυτό θα είναι σούπερ» τόνισε στη συνέντευξη του στο Capitano.gr ο Γιώργος Παράσχος. Κάτι παραπάνω θα ξέρει. 

Στην καριέρα του, σε 196 παιχνίδια έχει 22 γκολ, ενώ την τελευταία τριετία στον Αστέρα έχει σκοράρει 8 φορές σε 86 ματς (πρωτάθλημα και Κύπελλο). Το ποσοστό δεν είναι κολακευτικό για παίκτη που αγωνίζεται σε θέσεις κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο δεκάλογος του Κοσμά Τσιλιανίδη

Έρχεται ο Τσιλιανίδης για τον ΟΦΗ

Οταν ο Τσιλιανίδης «πλήγωσε» τον ΟΦΗ

Παράσχος στο Capitano.gr: «Ο Τσιλιανίδης θα βοηθήσει πολύ τον ΟΦΗ»

Επίσημο: Τσιλιανίδης, τριετίας

Θα είναι εντυπωσιακές οι νέες εμφανίσεις του ΟΦΗ

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.