Ένα χαφ μπορεί να «σώσει» τη χρονιά

Απόψεις

Η φετινή ανορθογραφία στα χαφ και ο box-to-box που χρειάζεται επειγόντως ο ΟΦΗ - αναλύει ο Γιάννης Χαμαλάκης

Με αφορμή την πρώτη μεταγραφή της νέας διοίκησης, εκείνη του Κρίστοφερ Μπράουν,είχα γράψει ότι σε αυτή την θέση έπρεπε να δώσει προτεραιότητα ο ΟΦΗ στην μεταγραφική περίοδο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γιαννούλης υπέγραφε στον ΟΦΗ και έτσι η κρητική ομάδα παρουσιάζεται πλέον με δύο νέα μπακ. Πολύ λογική η στόχευση μιας και οι πλάγιοι αμυντικοί δεν μπορούσαν να δώσουν πλάτος στο παιχνίδι της ομάδας, ενώ επιθετικά δεν μπορούσαν να ''ανέβουν'' εύκολα το γήπεδο και εκεί. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΧΑΦ

Αμέσως μετά την ποιοτική βελτίωση στα μπακ, εκτιμώ ότι ο ΟΦΗ θα έπρεπε άμεσα να κινηθεί για κάποιον χαφ. Όχι παίκτη σαν τον Ναμπί, o ο οποίος παίζει σε ρολο 10αριου στο 4-3-3 και αρέσκεται να κινείται ψηλά στο κομμάτι της επίθεσης.

Η κρητική ομάδα χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή να παίζει δίπλα στον Μεγιάδο (όταν εκείνος είναι διαθέσιμος) να έχει την ικανότητα να πατάει και στις δύο περιοχές, αίσθηση της ανασταλτικής λειτουργίας και γενικότερα αυτό που λέμε Box to box. Ένα 8αρι, που έλεγαν και οι παλιοί. Σε αυτή τη θέση υπάρχει ξεκάθαρο έλλειμμα. Όταν ο ΟΦΗ παίζει με Μεγιάδο - Νάστο η ομάδα δεν μπορεί να επιτεθεί σε παιχνίδια που πρέπει να δημιουργήσει, το πείραμα με τον Παπάζογλου νομίζω αποδείχθηκε ''εφιαλτικό'' ενώ ο Παπαστεριανός είναι στα πιτς. Κάπου εκεί τελειώνουν οι επιλογές. Ο Οικονόμου είναι 6αρι, μπορεί να μόνο στο ένα μισό του γηπέδου, ενώ ο Νέιρα είναι κλασσικός επιθετικός χαφ, παίζει πίσω από τον φορ. Τέτοιος παίκτης είναι και ο Σακόρ της Γκέτεμποργκ που κοίταξε ο ΟΦΗ. Καλό αριστερό πόδι, καλή κάθετη, καλές καλύψεις.

** Ο ΟΦΗ είναι τελευταίος στη Superleague (μαζί με ΠΑΣ) στην ακρίβεια στις πάσες όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έκθεση του CIES (παρακάτω πίνακας)

capture-20190128-124258.png#asset:67359


Η... ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ''9''

Σύμφωνοι, ο Γιακουμάκης προσθέτει ποιότητα επιθετικά όμως εκτιμώ ότι τη δεδομένη στιγμή είναι πολυτέλεια σε ένα τέτοιο ρόστερ. Και οι τρεις επιθετικοί μπορούν να αγωνιστούν σε ΜΙΑ θεση αποκλειστικό και διαθέτουν το ίδιο (περίπου) αγωνιστικό στυλ. Όταν γράφω για ίδιο στυλ, εννοώ ότι Βουό - Πέρσον - Γιακουμάκης μπορούν να παίξουν μόνο στην κορυφή στο 4-3-3, ενώ δυσκολεύομαι να φανταστώ ένα 4-4-2 με δύο δύο από αυτούς στο ίδιο σχήμα. Βουό και Γιακουμάκης μπορούν να προσφέρουν περισσότερα σε ένα παιχνίδι, ο Πέρσον με τα λίγα που έχουμε δει νομίζω ότι λειτουργεί περισσότερο σαν ''finisher'', επιθετικός μόνο στο ''κουτί''.

Οι περισσότερες ομάδες στον κόσμο έχουν πληθώρα χαφ και συνήθως έχουν... ενάμιση back up στην θέση ''9''. Χωρίς να έχω το ρεπορτάζ, νομίζω ότι η περίπτωση Γιακουμάκη προέκυψε λόγω... ανετοιμότητας του Σουηδού φορ.

Όπως ανέφερε χθες το Capitano.gr, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξουν αφίξεις και από ότι φαίνεται δεν θα γίνει μόνο μια μεταγραφή. Ο box-to-box που έπρεπε να βρίσκεται από το καλοκαίρι στο ρόστερ, πιθανόν τελικά να προστεθεί την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. 

Και κάτι τελευταίο. Ο ΟΦΗ, έτσι όπως χτίστηκε φέτος, μπορεί να παίξει καλύτερα όταν περιμένει τον αντίπαλο στο δικό του μισό γήπεδο. Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται όταν έχει επιδιώξει να επιτεθεί, αφήνει χώρους αμυντικά και επιθετικά έχει συγκεκριμένο πλάνο με Overlap από τα πλάγια. Επειδή τα ματς που έρχονται στο ''Γεντί Κουλέ'' θα απαιτήσουν ενέργεια και υπομονή, αν ο παίκτης ο παίκτης που θα αποκτηθεί ''κουμπώσει'' καλά με τον Μεγιάδο, θα δείτε μια άλλη ομάδα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΟΦΗ-Ατρόμητος: Το πιο δύσκολο και παράξενο παιχνίδι

Έρχονται οι μεταγραφές

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.