Γιατί ο Νταμπράουσκας είναι... 3 σε 1!

12:45 | 11/02/2023

Οι λόγοι που ο προπονητής του ΟΦΗ μπήκε τόσο γρήγορα στις καρδιές των φιλάθλων - Του Δ. Καρυωτάκη.


Γράφει ο Δημήτρης Καρυωτάκης


Το λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τον ΟΦΗ και χρόνια καταγράφουν το σφυγμό του. Ο Λιθουανός προπονητής της ομάδας είναι η καλύτερη μεταγραφή του ΟΦΗ και όχι μόνο για έναν λόγους. Ασφαλώς ο τεχνικός της ομάδας κρίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του τερέν αλλά δεν είναι μόνο αυτό που κάνει τη διαφορά υπέρ του!

Προφανώς δούλεψε με ένα υλικό που για διάφορους λόγους και όπως αποδείχθηκε από την πορεία δεν ήταν άχρηστο και το απέδειξε επί του πεδίου, ανέλαβε εκείνος να επιλέξει παίκτες που θα έπρεπε να αποκτηθούν αλλά και να απομακρύνει όλους όσοι δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας και συνολικά μάζεψε τον αγωνιστικό οργανισμό της ομάδας που έμπαζε από παντού.

Όλο αυτό το πιστώνεται στο ακέραιο, αλλά δεν είναι το μόνο. Το ότι μπήκε στον ψυχισμό του κόσμου, μίλησε στην καρδιά του και με ξεκάθαρο τρόπο, ποδοσφαιρικά του είπε αυτά που βλέπει και αισθάνεται πως συμβαίνουν ασφαλώς δεν είναι εύκολο.

Προπονητές πέρασαν αρκετοί στη μετά Γκέραρντ περίοδο, κανείς άλλος όμως μέχρι σήμερα δεν είχε τέτοια επίδραση στον απαιτητικό κόσμο του και δεν μπόρεσε να αποκτήσει τόσο γρήγορα χημεία με το κοινό του. Προπονητές υπάρχουν αρκετοί και καλοί, δεν αρκεί όμως μόνο αυτή η ιδιότητα για να αποκτήσεις γκελ με τον κόσμο. Η επικοινωνία είναι χάρισμα και δεν το διαθέτουν όλοι κι αυτό είναι που κάνει ξεχωριστό το Λιθουανό.

Ο Νταμπράουσκας δεν φοβάται, βγαίνει μπροστά και υπερασπίζεται την ομάδα όσο δεν το έκαναν πολλοί άλλοι στη θέση του. Ξαναέκανε τους δημοσιογράφους κοινωνούς των απόψεων του και εισήγαγε την ανοικτή στους εκπροσώπους του Τύπου μια προπόνηση της ομάδας, για να βλέπει και να γνωρίζει ο κόσμος πως προετοιμάζεται η ομάδα.

Ένας τρίτος λόγος όμως που κάνει τη διαφορά στον κόουτς της ομάδας είναι πως λειτουργεί και σαν φορέας απόψεων του ΟΦΗ. Ένας άνκορμαν του κλαμπ που δείχνει πως το ρόλο αυτό τον αποδέχτηκε και τον… παντρεύτηκε κιόλας!

Ο ΟΦΗ τέλει υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς. Μ’ έναν ιδιοκτήτη να βρίσκεται στο εξωτερικό, μ’ έναν CEO που να είναι μεν εδώ αλλά να μη λειτουργεί με επικοινωνιακούς όρους (ο Λυσάνδρου μιλά μόνο για τα άκρως απαραίτητα) η ομάδα δείχνει συχνά να μην έχει φωνή, όχι τόσο στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά στα media όπου στο αθηνοκεντρικό μιντιακό κράτος ο ΟΦΗ δεν λαμβάνεται υπόψιν.

Συχνά οι απόψεις και η εικόνα του ΟΦΗ διαστρεβλώνεται ή δεν φτάνει ποτέ να ακουστεί κι αυτό το είδε από την πρώτη στιγμή ο Νταμπράουσκας. Ο πρόεδρος είναι απών και κανείς δεν σηκώνει το γάντι όταν η ομάδα γίνεται μπαλάκι στα επικοινωνιακά τερτίπια των μεγάλων. Ο Λιθουανός τεχνικός υπερασπίζεται την ομάδα του, δεν διστάζει να τα βάλει με δημοσιογράφους και υπηρέτες γραφιάδες όταν τη διαβάλουν και αυτό έχει ανάγκη κάποιος να το κάνει για τον ΟΦΗ. Θυμίζει λίγο το Λουτσέσκου του ΠΑΟΚ που λόγω της απουσίας Σαββίδη, λειτουργεί σαν κυματοθραύστης εκείνου που στη Θεσσαλονίκη αποκαλούν Αθηναϊκό κράτος.

Και προπονητής λοιπόν και εμψυχωτής των οπαδών αλλά και λίγο πρόεδρος, ο Νταμπράουσκας μας υπενθυμίζει το μοντέλο Γκέραρντ, που κακά τα ψέματα τόσα χρόνια μετά αποτελεί σημαία, παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τον ΟΦΗ. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο γρήγορα, τόσο δυνατά και τόσο ηχηρά μίλησε στις καρδιές μας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νταμπράουσκας: Ήρθε για να πωρώσει και να ενώσει

Το «we will get there» του Νταμπράουσκας δείχνει το δρόμο

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.