Η Εθνική έπαιξε σαν τον ΟΦΗ και έγινε ομάδα
Πώς ο Τζον Φαν Σιπ ακολούθησε το μοντέλο του ΟΦΗ στα δύο τελευταία ματς της ελληνικής ομάδας.
Αποθεωτικά είναι από το βράδυ της Τρίτης τα σχόλια για την εμφάνιση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στον αγώνα με τη Βοσνία. Δεν είναι τόσο η νίκη, που ήρθε μετά από καιρό, όσο το αγωνιστικό πρόσωπο της Εθνικής και οι 25(!) τελικές στην αντίπαλη εστία.
Μέχρι τώρα, όσοι πέρασαν από τον πάγκο της Εθνικής προτιμούσαν την αμυντική τακτική, αλλά και την παρουσία «δεκαριού» στη μεσαία γραμμή. Ο Ολλανδός προπονητής, αντίθετα, πήγε σε πιο... ποδοσφαιρικό πλάνο με επιθετικές βλέψεις.
Το 4-2-3-1 είναι ένα σύστημα που θεωρείται μοντέρνο και αν υπηρετηθεί σωστά γεννά φάσεις και τελικές. Ο ΟΦΗ δουλεύει αυτό το σύστημα και μάλιστα είναι από τις ομάδες εκείνες που ξεκινά από πίσω το build up, όπως ακριβώς έκανε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο ματς με τη Βοσνία. Ο Φαν Σιπ επέλεξε τον Σταφυλίδη ως δεύτερο στόπερ, δίπλα στον Χατζηδιάκο, γνωρίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει από πίσω, με ορθολογικό τρόπο, το παιχνίδι.
Εκτός αυτού, η Εθνική κόντρα στη Βοσνία είχε υψηλό ποσοστό στις εύστοχες πάσες, είχε πολλά τρεξίματα και διαρκή ρυθμό. Ένα ολλανδικό μοντέλο αλά ΟΦΗ -και πιο συγκεκριμένα αλά Γιάννη Σαμαρά- που κατάφερε να περάσει ο Φαν Σιπ στο μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της ελληνικής ομάδας.
Το βασικότερο, όλων, είναι ότι ο Ολλανδός βλέπει, μαθαίνει και διαλέγει ποδοσφαιριστές που να εξυπηρετούν το πλάνο του. Ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ στα πλάνα του, αλλά στο μέλλον δεν αποκλείεται να γίνει κλήση. Εξάλλου, το είπε και ο ίδιος μετά το ματς με τη Βοσνία. Ακόμα παρακολουθεί παίκτες, ακόμα βρίσκεται στη διαδικασία επιλογών και η πόρτα της Εθνικής παραμένει ανοιχτή για όλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πού ήταν κρυμμένη αυτή η Εθνική;
Προκριματικά Euro: Αποτελέσματα και φάσεις από τους αγώνες
Πώς διαμορφώθηκε ο όμιλος της Εθνικής