Η συνταγή του Νιόπλια: Τακτική, positioning και ψυχή

Απόψεις

Ποδόσφαιρο κανονικό, με τακτική, ψυχολογία, αλλά και ψυχή. Το ποδόσφαιρο του Νιόπλια

Το διαολεμένο το ποδόσφαιρο είναι απλό πράγμα. Το πρωτόλειο είναι απλό, η εξέλιξή του είναι η δύσκολη. Σαν την αλφαβήτα πριν από τα δίφθογγα. Και ο ΟΦΗ του Νιόπλια κάνει ακριβώς αυτό: το αυτονόητο.

Η νίκη του ΟΦΗ το απόγευμα του Σαββάτου θα ήταν κανονική υπό κανονικές συνθήκες. Με μία ομάδα, όμως, που μετράει σχεδόν μία ενδεκάδα απουσιών, με την πλάτη στον τοίχο και με την ψυχολογία, ελέω της πορείας στην κανονική διάρκεια, όχι στα καλύτερά της, το σαββατιάτικο σε μέγεθος και ένταση ισοδυναμεί με κατάκτηση τίτλο: υπερβολικό, αλλά έτσι είναι και γι' αυτό έτσι πανηγυρίστηκε.

Ο Νιόπλιας διάβασε τον ΠΑΣ και το βασικότερο διάβασε τις απουσίες του ΟΦΗ. Διάβασε συνολικά το παιχνίδι, χτύπησε τον αντίπαλο στην κόντρα και στην ταχύτητα. Στην πίεση και στο τρανζίσιον. Στη γρήγορη πάσα μπροστά για να δημιουργήσει τα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα.

Όλο το παιχνίδι του ΟΦΗ είναι σεμιναριακού επιπέδου ως προς την προσήλωση των ποδοσφαιριστών στο πλάνο και στην τακτική. Σε αυτό βάλτε στην εξίσωση το γεγονός ότι ο Όμιλος βρέθηκε πίσω στο σκορ, από μία ομάδα που δεν τον απείλησε και μάλιστα δέχθηκε το γκολ στο χειρότερο δυνατό σημείο. Η συνέχεια, μετά την ψυχρολουσία, ήθελε δύο πράγματα: διατήρηση του πλάνου και σωστή ψυχολογική προετοιμασία στην ανάπαυλα. Και ο Νιόπλιας έκανε και τα δύο.

Οι ποδοσφαιριστές βγήκαν στο χορτάρι λες και ήταν 0-0. Διατήρησαν τις θέσεις τους και την ταυτότητά τους στο ματς. Δίχως πανικό, δίχως άρτσι μπούτσι και λουλάς, δίχως «χαλασμένο» μυαλό. Στοχοπροσήλωση για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για φάσεις στην αντίπαλη εστία.

Δείτε το παιχνίδι του Μεγιάδο. Του Σακόρ. Πώς ο Σαρδινέρο έπαιξε στη θέση του και πώς λειτούργησε συνολικά στο παιχνίδι. Δείτε την άμυνα που διατήρησε το positioning και το πλάνο δίχως να αφήσει... ελπίδες στον ΠΑΣ για να απειλήσει. Και για να το κάνουμε πιο κατανοητό, για να διαπιστώσετε τις διαφορές, δείτε τα δύο εφετινά παιχνίδια του ΟΦΗ με τον ΠΑΣ. Η μέρα με τη νύχτα παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς ίδιο.

Το σαββατιάτικο παιχνίδι ειδικά για τον ΟΦΗ των απουσιών ήταν παιχνίδι προπονητή. Ήταν η ευκαιρία του Νιόπλια να στήσει την σκακιέρα κι ας του έλειπαν πιόνια. Και τα κατάφερε. Και σε τακτικό και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Μα το βασικότερο είναι άλλο: ο Όμιλος χτίζει ξανά χαρακτήρα για τη δύσκολη συνέχεια. Κερδίζει τη χαμένη του ταυτότητα. Ξέρει να παίρνει παιχνίδια, ξέρει να τα ανατρέπει, γενικότερα ξέρει πώς είναι να είσαι μεγάλη ομάδα. Και για να είσαι μεγάλη ομάδα χρειάζεσαι μεγάλο προπονητή στον πάγκο, κυρίως σε προσωπικότητα. Και ο Νιόπλιας ακριβώς αυτό είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ:

Ο ΟΦΗ του Νιόπλια

Ναι, αυτός ο ΟΦΗ δεν πέφτει!

Ο Μεγιάδο «είναι» ο ΟΦΗ!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.