Ιωάννα Κριμίλη: Το «φτάσε όπου δεν μπορείς» την οδηγεί στις ΗΠΑ

Special

Η Ιωάννα Κριμίλη μίλησε στο Capitano.gr για την πορεία της στο μπάσκετ, τα όνειρα της και τη μεγάλη πρόκληση που είναι έτοιμη να ζήσει στις ΗΠΑ.

Το σύμπαν όλο είχε μάλλον… συνωμοτήσει υπέρ της Ιωάννας Κριμίλη πριν ακόμη και η ίδια καταλάβει πως ήθελε πάρα πολύ να πετύχει πάνω σ’ αυτό που αγαπάει να κάνει. Να παίζει, δηλαδή, μπάσκετ… Γιατί σίγουρα πριν από δέκα χρόνια, όταν έβλεπε τον αδερφό της Χριστόφορο να κρατάει μια μπάλα στα χέρια, δεν ήξερε φυσικά πως στο μέλλον η… πορτοκαλί θεά θ’ αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής της. Στα 7 της, άλλωστε, ήταν δύσκολο ν’ αντιληφθεί ότι είχε το… χάρισμα.

Αυτό το κατανοούσε σταδιακά… Με τον καιρό κατάλαβε πως ήταν κάτι που ήθελε ν’ ακολουθήσει και όταν πλέον συνειδητοποίησε ότι διαθέτει ταλέντο, αποφάσισε να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα το μπάσκετ.

«Παίζω μπάσκετ εδώ και δέκα χρόνια. Ξεκίνησα βλέποντας τον αδερφό μου, που παίζει και εκείνος. Μου άρεσε πολύ. Στην αρχή το είχα δει μόνο σαν χόμπι, όμως όταν άρχισα να συμμετέχω σε κανονικούς αγώνες, μετά από τρία χρόνια, κατάλαβα ότι αυτό θέλω ν’ ακολουθήσω. Δεν μπορούσα ν’ αντιληφθώ αν έχω ταλέντο, αλλά ήταν κάτι που μου άρεσε», λέει χαρακτηριστικά.

Οι επιδόσεις της 17χρονης (16/07/2001) γκαρντ/σμολ φόργουορντ (1.75μ.) ήταν εντυπωσιακές, όπως και οι ικανότητες της. Τα διθυραμβικά σχόλια δεν άργησαν να έρθουν. Όπως και οι χαρακτηρισμοί… τύπου «next big thing», «μπόμπερ», «καλαθομηχανή» και τόσοι ακόμη… Η φήμη της εξαπλώθηκε γρήγορα, καθώς με τη φανέλα του Εργοτέλη έκανε πράματα και θάματα, ενώ ακολούθησαν και οι κλήσεις στις μικρές Εθνικές.

Όσο δυνατή, βέβαια, είναι η επιθυμία της να πετύχει, άλλη τόση ήταν και η ωριμότητα με την οποία αντιμετώπιζε την παρουσία της στο επίκεντρο του κρητικού μπάσκετ. Είναι, άλλωστε, ξεκάθαρο ότι η Κριμίλη δεν κυνηγάει… τα 15 λεπτά δημοσιότητας. Αυτά είναι για τους τυχοδιώκτες.

Σε αντίθεση με εκείνη, που έχει μάθει να προχωράει βήμα-βήμα. Κάπως, έτσι, εξάλλου, πήρε μεταγραφή στον ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια και έχει πλέον αποκτήσει σημαντικές εμπειρίες από τη συμμετοχή της στην Α1.

«Δεν το περίμενα να έχω κάνει τόσα πράγματα, γιατί δεν ήταν κάτι που το έψαχνα στην αρχή. Στις μικρές ηλικίες το μόνο που θες είναι να περνάς καλά, αλλά όσο εξελισσόμουν, ήθελα να βελτιωθώ και στην πορεία ήρθαν κάποια καλά πράγματα. Είμαι ικανοποιημένη σίγουρα απ’ όλα όσα έχω καταφέρει μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα τώρα που είμαι στον ΠΑΟΚ και παίρνω χρόνο στην Α1. Πάντα, ωστόσο, υπάρχει και κάτι καλύτερο πιστεύω. Επομένως δεν πρέπει να σταματάμε να προσπαθούμε», τονίζει φανερά ικανοποιημένη, μα και αποφασισμένη να συνεχίσει.

Η Ιωάννα Κριμίλη μαζί με τον συντάκτη του Capitano.gr, Δημήτρη Πιτσουλάκη

krim-pitso.jpg#asset:59445

«Μπάσκετ και σπουδές…»

Μπορεί η ηρακλειώτισσα παίκτρια να μην έχει ταβάνι στα όνειρα της, ωστόσο προτιμάει να οριοθετεί μικρούς στόχους. Και μπορεί να μην πρόλαβε… εν δράσει τον τεράστιο Μάικλ Τζόρνταν, αλλά το «make it happen», που είχε ξεστομίσει κάποτε, της δείχνει τον δρόμο… Το… δικό της «φτάσει όπου δεν μπορείς», μάλιστα, θα την οδηγήσει τον ερχόμενο Αύγουστο στις ΗΠΑ.

Εκεί όπου θα προσπαθήσει να διανύσει με θάρρος και αυτοπεποίθηση την απόσταση από το όνειρο στην πραγματικότητα. Ήδη τρία κολέγια της έχουν προσφέρει υποτροφία και τον Ιανουάριο θα επισκεφτεί Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο και Κάνσας, προκειμένου να πάρει την απόφαση για το ποια πρόταση θα δεχτεί.

«Είναι ένα εντελώς καινούργιο κεφάλαιο για μένα. Το μπάσκετ εκεί είναι διαφορετικό και θα έχω την ευκαιρία να εξελιχθώ αρκετά, αλλά, παράλληλα, και να μορφωθώ, αφού τα Πανεπιστήμια είναι πολύ καλά. Θέλω να τα συνδυάσω και τα δύο. Και το μπάσκετ και τις σπουδές μου. Δε βάζω ταβάνι στα όνειρα μου, όμως θέλω να οριοθετώ μικρούς στόχους για να τους πετυχαίνω», δήλωσε αναφορικά με την τεράστια πρόκληση που έχει μπροστά της.

Όσον αφορά, τώρα, στο μέλλον, προέχει η διεθνή καριέρα, ενώ στην άκρη του μυαλού της υπάρχει και το WNBA. «Θέλω να πάω στο κολέγιο και όταν πάρω με το καλό το πτυχίο μου θα ήθελα να συνεχίσω στην Ευρώπη. Σε πρώτη φάση, όπως το σκέφτομαι, δε θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα μετά την Αμερική. Το WNBA θα έλεγα ότι όλες οι παίκτριες το έχουν στο μυαλό τους, έτσι κι εγώ, αλλά είναι ένας μακρινός στόχος για μένα. Προηγούνται άλλα πράγματα».  

krimili-israil.jpg#asset:33293

«Αν το θέλεις, μπορείς…»

Η Κριμίλη γράφει της… ζωής της τη σκηνοθεσία και για να κάνει πιο ελκυστικό το έργο της, επέλεξε ένα «σενάριο» με αρκετό σασπένς αν μη τι άλλο. Γιατί η ταλαντούχα αθλήτρια έχει θυσιάσει πολλά πράγματα, ώστε να φανεί συνεπής στην ίδια της την επιλογή. Αν και μικρή σε ηλικία, δίνει τη συμβουλή της στα παιδιά που ξεκινάνε τώρα το μπάσκετ.      

«Πρέπει ν’ απολαμβάνουν αυτό που κάνουν, γιατί αν δεν περνάνε καλά δε θα μπορούν σίγουρα ν’ αποδώσουν. Πρέπει να βλέπουν την προπόνηση σαν κάτι διασκεδαστικό και όχι σαν ρουτίνα και δουλειά. Για να προχωρήσεις και να ξεχωρίσεις πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες. Έχω και εγώ θυσιάσει αρκετά πράγματα. Και μόνο που μετακόμισα από την Κρήτη στην Θεσσαλονίκη, νομίζω ότι δεν ήταν απλό. Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς όλο αυτό, όμως αν θέλεις πραγματικά κάτι, μπορείς να τα καταφέρεις, χωρίς να βρίσκεις δικαιολογίες», επεσήμανε η Κριμίλη, που δείχνει ικανή να εξελιχθεί σε μια σημαντική μονάδα του γυναικείου μπάσκετ της Ελλάδας.   

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.