Στόπερ και σύστημα: Ο μεγαλύτερος γρίφος του Νταμπράουσκας
Ο Γιάννης Χαμαλάκης σχολιάζει την εμφάνιση του ΟΦΗ στην Τρίπολη και τον μεγάλο φετινό γρίφο που καλείται να λύσει ο Βάλντας Νταμπράουσκας
Στο άκουσμα της 11αδας του ΟΦΗ στην Τρίπολη, θα αποκαλύψω τι έγραψα στο chat στον Σταύρο Καραϊνδρο: ''0-3 ή 3-0 με αυτή την ενδεκάδα''. Άσχετα το πιο σενάριο επαληθεύτηκε, ο ΟΦΗ ρίσκαρε αρκετά, δεν έχασε μόνο ένα παιχνίδι στην Τρίπολη αλλά και μεγάλο μέρος από την αυτοπεποίθηση που είχε χτίσει.
Δεν ξέρω πως το διάβασε το ματς ο Λιθουανός, το βέβαιο είναι ότι όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη και αυτή δεν ήταν μια καλή μέρα στη δουλειά. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος μετά το ματς. Ένα πρώτο ημίχρονο λες και ήταν το 1ο φιλικό προετοιμασίας με παίκτες άγνωστους μεταξύ τους, μια αγωνιστική εικόνα που θύμισε άλλες εποχές και ένα β' ημίχρονο όπου το σύστημα, οι αλλαγές (Μοσκέρα, Ριέρα) και το σκορ (2-0) - κακά τα ψέμματα - δημιούργησαν διαφορετικές συνθήκες για έναν καλύτερο ΟΦΗ, ο οποίος όμως δεν βρήκε γκολ και μοιραία ηττήθηκε για ακόμα μια φορά στην Τρίπολη.
Είναι πολύ νωρίς για ξεκάθαρα συμπεράσματα, το έγραφα και πριν την πρεμιέρα. Όμως, αφήνοντας το... δέντρο που είναι το ματς, όπου λίγο πολύ είναι ξεκάθαρο τι συνέβη, πηγαίνω στο δάσος, όπου ''δάσος'' το πρόβλημα που βλέπω στο φετινό ρόστερ του ΟΦΗ.
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑ;
Πιστεύω ότι αυτό που στοίχισε στην Τρίπολη περισσότερο από όλα και - ίσως - θα το βρει μπροστά του ο ΟΦΗ, είναι οι τρεις στην άμυνα. Πολύ δύσκολο το 3-6-1 / 3-5-2 που δουλεύει ο Νταμπράουσκας για να το αφομοιώσει μια Ελληνική ομάδα. Αλλάζουν οι χώροι, αρκετοί παίκτες δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτό. Δεν ξέρω αν ταιριάζει σε μια ομάδα με στόχους για βαθμούς και όχι σε συνθήκη ανάγκης, για σωτηρία, όπου σε κάποια ματς μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Πόσο μάλλον όταν οι τρεις βασικοί στόπερ του ΟΦΗ (Καρώ - Βούρος - Λαμπρόπουλος) δείχνουν ότι δεν έχουν ανεβάσματα. Με εξαίρεση τον Βούρο, δεν μπορεί κάποιος από αυτός να γίνει πλάγιος, ούτε καν αμυντικό χαφ. Παίζουν στην ευθεία με παράλληλες πάσες, έτσι ο ΟΦΗ χάνει αρκετά σε δημιουργία, είναι σαν να παίζει με παίκτη λιγότερο επιθετικά. Επίσης, οι στόπερ με τους μπακ-χαφ που κλείνουν και κυρίως τα δύο αμυντικά χαφ σε φάση άμυνας, δημιουργούν ένα παζλ αρκετών παικτών σε μικρό χώρο με συνέπεια την ανάκτηση της μπάλας ο ΟΦΗ είναι αργός στο transition. Αυτό το βλέπαμε και τα προηγούμενα χρόνια.
Ένα σύστημα που θέλει υπομονή ενώ και στα δύο επίσημα ματς φαίνεται ότι οι τρεις πίσω δεν έχουν ανεβάσματα, δεν βάζω καν στην εξίσωση τα πίσω βήματα και τα ατομικά λάθη, αυτά συμβαίνουν. Μοιάζει να ήθελε ο ΟΦΗ έναν περισσότερο δημιουργικό στόπερ, να μπορεί να κάνει μέτρα με την μπάλα και να αλλάζει ισορροπίες.
Η κρητική ομάδα έχει καλό και βαθύ ρόστερ που μπορεί να βελτιωθεί, όμως μετά τα δύο πρώτα ματς ο Νταμπράουσκας μπορεί να σκεφτεί να αλλάξει τα δεδομένα. Μπορεί ο ΟΦΗ να επένδυσε στα στόπερ όμως πέρα από την δυσλειτουργία στα δύο πρώτα ματς - άσχετα από τα αποτελέσματα - μένουν επίσης ποιοτικοί χαφ - μοιραία - εκτός 11αδας και δυσκολεύονται να βρουν ρυθμό. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος γρίφος που καλείται να λύσει ο Λιθουανός κόουτς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ομάδα-φάντασμα ο ΟΦΗ στην Τρίπολη και συντριβή με κάτω τα χέρια!
Η συνέντευξη Τύπου του Βάλντας Νταμπάουσκας