Μπαλογιάννης, όνομα και πράγμα!

Απόψεις

Πως ο Νίκος Νιόπλιας ''βάφτισε'' τον Κώστα Μπαλογιάννη ως αριστερό μπακ - αναλύει ο Γιάννης Χαμαλάκης

Η περίπτωση του Κώστα Μπαλογιάννη είναι από αυτές που συναντάμε συχνά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ενός ποδοσφαιριστής που παρακολουθώντας τον στο γήπεδο δεν μπορείς εύκολα να διακρίνεις σε τι είναι πολύ καλός, ποιο είναι το χαρακτηριστικό του, ακόμα και ποια είναι ακριβώς η θέση που μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα. Στην γενιά των 99αρηδων του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ποδοσφαιρικό ''προϊόν'' του ΠΑΟΚ - πέρασε και από τις ακαδημίες της Arsenal στην Ελλάδα και έπειτα από μια χρονιά που συστήθηκε στους Έλληνες φιλάθλους με την φανέλα του Βόλου, βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2020 να υπογράφει 4ετές συμβόλαιο με τον ΟΦΗ.

Ο Μπαλογιάννης του... Σίμου

Την περσινή σεζόν ο Μπαλογιάννης, στην πρώτη του σεζόν στον ΟΦΗ αγωνίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στα χαφ, άλλοτε σαν αριστερός εσωτερικός μέσος, είτε box to box χαφ, ελάχιστες λίγο πιο χαμηλά στο κέντρο ή ως ''ελαφρύ'' αριστερό εξτρέμ. Η αλήθεια είναι ότι οι επιδόσεις του στα 16 ματς ήταν κάπως αδιάφορες, όπως και η γενικότερη παρουσία της κρητικής ομάδας η οποία σώθηκε μέσα από τα play aout τις τελευταίες αγωνιστικές. Η έκρηξη και η ταχύτητα του δεν είναι χαρακτηριστικά που τον βοηθούν. Ένας χαφ με καλή υποδοχή μπάλας, αρκετά καλή μεταβίβαση, του αρέσει να παίζει στο χώρο ενώ οι κινήσεις του δεν είναι άναρχες, τουναντίον.

Την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πρότειναν την λύση του δανεισμού ώστε ο παίκτης να αποκτήσει ρυθμό και αυτοπεποίθηση σε άλλη ομάδα. Όμως η ομάδα και ο κόουτς τον πίστευαν και κάπως έτσι παρέμεινε ως ένα ενεργό μέλος στο ρόστερ. Ο κορωνοϊος του ''χτύπησε'' την πόρτα όπως αποκάλυψε ο ίδιος κάτι που τον κράτησε πίσω και σε συνδυασμό με την προσθήκη του Γκαγιέγος, ταυτόχρονα με την παρουσία των Μεγιάδο, Νέιρα, Ναμπί και Ντε Γκουζμάν, ο ρόλος του στα χαφ φαινόταν συμπληρωματικός.

Ο Νιόπλιας τον ''βάφτισε'' αριστερό μπακ

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε και ο Μπαλογιάννης στα τρία πρώτα ματς μένει στον πάγκο χωρίς να αγωνίζεται λεπτό. Ήταν στην αποστολή, ένας παίκτης που διακρίνεται για τον καλό του χαρακτήρα και την εργατικότητα, χαρακτηριστικά που ο Νιόπλιας - φυσικά - τα είχε συνεχώς στο μυαλό του. Όμως, ο 22χρονος δεν χωρούσε στην εξίσωση των χαφ.

Στα Γιάννενα αγωνίστηκε βασικός στα χαφ σε μια παρουσία που περισσότερο επιβεβαίωνε την θέση του σαν ''ρολίστα'' παρά του έδινε φιλοδοξίες για κάτι παραπάνω. Όμως, ο Νιόπλιας ετοίμαζε τα...βαφτίσια. Από τη μια η ''χαμένη'' ευκαιρία του Λυμπεράκη, από την άλλη η αστάθεια του Κοροβέση στα αριστερά της άμυνας, το κενό στα αριστερά μπακ ήταν μεγάλο. Από τον Σεπτέμβριο είχαμε αποτυπώσει την ανάγκη της ομάδας στα αριστερά της άμυνας, και τελικά η μεταγραφή ήρθε ''εσωτερικά''.

Απέναντι στον ΠΑΟΚ στο ''Γεντί Κουλέ'' αγωνίστηκε για λίγα λεπτά στο τέλος ενώ στο επόμενο ματς στο Αγρίνιο, ο Νίοπλιας τον έχρισε ως βασικό αριστερό μπακ, για πρώτη φορά στην σεζόν. Η πολύ καλή του παρουσία συνδυάστηκε με την πρώτη νίκη του ΟΦΗ στο πρωτάθλημα, με τον ίδιο να αγωνίζεται ως επιθετικό μπακ (όπως βλέπετε στο παρακάτω γράφημα της Opta).

251255754_423358029342616_5778183939540361904_n.jpg#asset:350197

* Opta by Sport24.gr


''Μπάλωσε'' την θέση, δεν είναι λύση ανάγκης

Το ίδιο συνέβη και με την Λαμία, όπου ο Κώστας Μπαλογιάννης έπαιξε για δεύτερο σερί 90λεπτο στην θέση του αριστερού μπακ, ενώ απέναντι στον Παναθηναϊκό ο 22χρονος πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ, είχε πέρα από καλή παρουσία και τις περισσότερες ενέργειες με την μπάλα στα πόδια του. Μαζί με τους Βούρο και Μεγιάδο ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν, έπαιξε ξανά την θέση σαν σύγχρονος επιθετικός με ανεβάσματα, ενώ απείλησε στην φάση του 58' τον Μπρινιόλη με το σουτ του. Μια φάση που ο ΟΦΗ έως τώρα δεν δύσκολα θα μπορούσε να πάρει από Κοροβέση ή Λυμπεράκη. Βέβαια, είχε λάθος μεταβιβάσεις, δεν είναι ιδιαίτερα σκληρός και αποτελεσματικός ανασταλτικά και φυσικά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Όπως χρειάζεται δουλειά στις καλύψεις και στα τραβήγματα των οφσάιντ.

Άλλωστε, όπως γνωρίζω και το αποκάλυψε και ο ίδιος δεν έχει κανένα θέμα να αλλάξει θέση και να δουλέψει σε αυτήν. Εξάλλου στο παρελθόν έχει ξαναπαίξει στη συγκεκριμένη θέση κάτι που γνώριζε ο Νιόπλιας.

Κάπως έτσι, η... νέα μεταγραφή στα μπακ του ΟΦΗ ήρθε χωρίς κόστος, μπαλώνοντας μια θέση που εξ' αρχής αποτελούσε ερωτηματικό και φαίνεται ότι προς στιγμήν δεν αποτελεί απλά μια λύση ανάγκης.

Η τελική του απέναντι στον Παναθηναϊκό:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έτσι «έδεσε κόμπο» τον Παναθηναϊκό

ΟΦΗ, ο μετρ της ισοπαλίας!

Η διαχείριση του Νέιρα: Προσέχουν για να τον έχουν

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.