Οι σκέψεις του Νιόπλια για έναν διαφορετικό ΟΦΗ

Απόψεις

Το 4-3-3, το 4-4-2 και ο Νίκος Νιόπλιας που καλείται με τα υλικά που έχει να φτιάξει την καλύτερη συνταγή.

Το παιχνίδι του ΟΦΗ στους «Ζωσιμάδες» ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δοκιμών, αν είναι σωστό να χαρακτηριστούν έτσι, του Νίκου Νιόπλια ως προς το σύστημα με το οποίο θα πορευτεί στη συνέχεια. Ή αυτό, για να το θέσουμε καλύτερα, που φαίνεται πως ταιριάζει στα περισσότερα παιχνίδια του ΟΦΗ.

Κόντρα στον ΠΑΣ είδαμε τον Όμιλο με 4-3-3, αλλά και με 4-4-2. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση ο ΟΦΗ έμοιαζε (και ήταν) καλύτερος, πήρε το γκολ της ισοφάρισης από την υπέροχη συνεργασία, ήταν μία ομάδα που έδειξε να βρίσκει τα πατήματά της κυρίως σε ό,τι αφορά το επιθετικό κομμάτι.

Τον ΟΦΗ τον έχουμε δει και με τριάδα πίσω, τον ΟΦΗ θα τον ξαναδούμε με 4-3-3, μπορεί να τον δούμε και με 3-5-2, αλλά όπως φαίνεται αυτό που περιμένουμε να δούμε από τον ΟΦΗ είναι το σύστημα το οποίο ταιριάζει με βάση τους παίκτες που έχει.

Εδώ ακριβώς είναι το θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κόουτς του ΟΦΗ ώστε να πάρει περισσότερα πράγματα από την ομάδα του στον επιθετικό τομέα. Ο Γκερέρο, για παράδειγμα, έχει δείξει πως δεν είναι φορ του "κουτιού" (ουδεμία έκπληξη, βέβαια, αφού είχε αναλυθεί όταν αποκτήθηκε από την Κρητική ομάδα), ενώ του ταιριάζει να παίζει με "ταίρι" μπροστά, στο 4-4-2, όπως έγινε με τον ΠΑΣ όταν αγωνίστηκε με τον Ντουρμισάι (ή ακόμα και με τον Ντίκο αν μπορούσαμε να δούμε το μέλλον).

Ο Ισπανός φορ βγαίνει πολλές φορές έξω από την περιοχή, θέλει να δημιουργεί και να ανοίξει χώρους και επί του πρακτέου το 4-3-3 μέχρι τώρα δεν τον έχει βοηθήσει. Από την άλλη, στο 4-4-2 μπαίνουν ερωτήματα στην εξίσωση, όπως, για παράδειγμα, το πού θα παίξει ο Τοράλ.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές τον προπονητή του ΟΦΗ να δηλώνει εφέτος ότι το 4-3-3 έχει δουλευτεί περισσότερο, ειδικά στην προετοιμασία, αλλά όπως φάνηκε στη διάρκεια του πρωταθλήματος η Κρητική ομάδα αναγκάστηκε να παίξει αλλιώς βάσει συνθηκών (απουσίες).

Το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, όμως, ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα του τι μπορεί να κάνει ο ΟΦΗ στο γήπεδο και με ένα άλλο σύστημα και πώς μπορεί να γίνει μία ομάδα που θα βγάλει περισσότερη ποιότητα, περισσότερη δημιουργία και περισσότερους αυτοματισμούς. Στοιχεία που θα σου φέρουν περισσότερες τελικές και την ουσία του ποδοσφαίρου: το γκολ.

Ο Νιόπλιας, λοιπόν, καλείται να δουλέψει με τα "υλικά" που έχει διαθέσιμα και κυρίως με τα "υλικά" που είναι σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας. Με αυτά, λοιπόν, τα "υλικά" θα βγάλει τη "συνταγή" για έναν ΟΦΗ που θα γίνει αποτελεσματικός στην επίθεση και θα παίρνει πράγματα από τους ποδοσφαιριστές.

Κάτι σαν τους διαγωνισμούς του "Master Chef" που σου δίνουν τα υλικά και σου ζητάνε να βγάλεις πιάτο. Θέλει ικανότητα, έμπνευση και δημιουργία. Κι εδώ ακριβώς θα παίξει ρόλο η "διορατικότητα" του Νιόπλια για πάρει πράγματα από την ομάδα του. Θέλουμε καλά πιάτα, που λένε και οι κριτές. Ισως, λοιπόν, να τελειώνει η εποχή που το 4-3-3 ήταν το Α και το Ω για τον ΟΦΗ του Νιόπλια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΟΦΗ είναι (ακόμα) ομάδα Αυγούστου

Η φλέβα να πετιέται από το λαιμό

Το Κύπελλο του Νιόπλια


Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.