Και πώς να κερδίσει;

Απόψεις

O Γιάννης Χαμαλάκης αναρωτιέται αν ο ΟΦΗ, με την 11αδα που παρουσίασε στο χορτάρι του ''Γεντί Κουλέ'' θα μπορούσε να κερδίσει τον Άρη

Από το άκουσμα της 11αδας του ΟΦΗ στο παιχνίδι με τον Άρη, η αίσθηση μου δεν ήταν καλή για την εξέλιξη του παιχνιδιού από πλευράς της κρητικής ομάδας. Όχι διαισθητικά, αλλά καθαρά αγωνιστικά. Τουλάχιστον, μου αρέσει να προσεγγίζω αυτό που βλέπω, μόνο εντός αγωνιστικών χώρων.

Ήμουν σχεδόν σίγουρος, άλλωστε το είπα και στην εκπομπή της Παρασκευής στο Livetalks και μάλιστα συμφώνησε ο Μανόλης Γρηγοράκης, ότι ο Σίμος θα παραταχθεί με τέσσερις στην άμυνα. Οι οριστικές απουσίες των Γιαννούλη και Ουές δεν άλλαξε την πρόθεση του Γιώργου Σίμου και το ''διάβασμα'' του αγώνα, όπως αποδείχθηκε. Όμως δεν περίμενα αυτή την 4αδα πίσω, αυτή την τριάδα στον άξονα και αυτούς τους παίκτες στο 3ο μισό του γηπέδου. Προφανώς, όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, όμως οφείλω να καταθέσω την άποψη μου και τα ερωτηματικά, σε καθαρό αγωνιστικό επίπεδο.

Όπως - για μένα - ο Σίμος διάβασε σωστά το ματς με την ΑΕΛ, ήξερε τις απαιτήσεις και τις συνθήκες του αγώνα, ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο και το πήρε εύκολα. Λειτούργησε με ασφάλεια, έκανε ότι έπρεπε σε ένα οριακό ματς, παρά το γεγονός ότι ήμασταν μόλις στην 12η αγωνιστική.

Αυτό, δεν έκανε στο παιχνίδι με τον Άρη, όπου οι απαιτήσεις και τα ''θέλω'' ήταν διαφορετικά. Οκ, οι απουσίες είναι πολλές και σίγουρα δεν μπορεί να παρατάξει την ομάδα που δούλεψε το καλοκαίρι όμως πραγματικά απορώ πως αυτή η 11αδα χθες θα μπορούσε να διεκδικήσει τη νίκη και να σταθεί απέναντι σε έναν ποιοτικό αντίπαλο. Και εξηγούμαι....

5208541-1_201220_162955.jpg#asset:265972


Πώς να δημιουργήσει;

Ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερο 4-2-3-1, με τον Βούρο δεξί μπακ, τον Βαφέα δίπλα στον αξιόπιστο Διαμαντή, δύο αμυντικογενείς παίκτες στην θέση ''2'' (Μεγιάδο - Στάικο) και τον Μπαλογιάννη να γίνεται επιπλέον κεντρικός χαφ, ξεκινώντας από τα αριστερά.

Με το σχήμα αυτό ο ΟΦΗ μπορούσε να δημιουργήσει ΜΟΝΟ με έναν παίκτη, τον Νέιρα. Τα άκρα ήταν παροπλισμένα καθώς ο Βούρος δεν μπορεί να ανέβει την πλευρά και να στηρίξει τον Στάρτζεον που ξεκίνησε από εκεί, ενώ από την άλλη ο Λυμπεράκης έχει μέλλον, τρεξίματα αλλά προς το παρόν του λείπουν αρκετά, και το Σάββατο ο εξτρεμ που θα βοηθούσε σε συνεργασίες, έλειπε καθώς ο Μπαλογιάννης έκλεινε κεντρικά. Πλευρές γιοκ.

Ο ΟΦΗ από τα πρώτα λεπτά έγινε προβλέψιμος και ανήμπορος να δημιουργήσει με πάνω από έναν παίκτη σε κανονική ροή αγώνα, σε αντίθεση με τον αντίπαλο.

Συν τοις άλλοις, η γνωστή αδυναμία στα στημένα εμφανίστηκε ξανά (2ο γκολ), υποθετικά δεν ξέρω αν στην θέση του Βαφέα στην φάση με τον Μπεναλουάν αλλά και στο πέναλτι, ήταν ο Βούρος ή ο Διαμαντής, θα είχαμε την ίδια εξέλιξη. Δεν τα 'χω με τον Έλληνα αμυντικό απλώς αναρωτιέμαι...

Ο Άρης δεν τα έκανε όλα καλά και ίσα - ίσα που έβγαλε και κούραση έπειτα από το ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ κάτι που ήταν λογικό. Όμως, έχει πολλούς παίκτες να σκοράρουν, να κόψουν, να δημιουργήσουν, είναι μια ομάδα με ρυθμό και αυτοπεποίθηση. Μπορεί να αναδείξει πολλούς πρωταγωνιστές σε ένα παιχνίδι, σε αντίθεση με τον Σαββατιάτικο ΟΦΗ.

Δεν ήταν θέμα (μόνο) αποτελεσματικότητας

Μακριά από μένα τα ''δεν κάνει ο Σίμος'' και τα διάφορα τέτοια, αφοριστικά σχόλια για έναν προπονητή με ήθος και ιδέες γύρω από το ποδόσφαιρο. Δουλεύει αρκετά, κάνει λάθη όπως όλοι και κρίνεται για τα σωστά και τα στραβά. Όμως, το συμπέρασμα ότι ο ''Άρης ήταν πιο αποτελεσματικός'' δεν είναι η έκφραση που αντικατοπτρίζει την εικόνα του αγώνα, όποιος θέλει να δει πραγματικά τι έγινε στα αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις τελικές ευκαιρίες και την κατοχή μπάλας.

Ποιος θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή του αγώνα;

Με το 0-2 από το ημίχρονο, κοιτάς στον πάγκο για να δεις τι μπορεί να αλλάξει. Ο Σολίς δεν φαίνεται να ικανοποιεί απόλυτα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα έμπαινε στο γήπεδο να δώσει πλάτος, αν' αυτού μπήκε ο ''άγουρος'' Γρίβας και το σχήμα άλλαξε.

Ο Γιάννου δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματα του και σε ακόμα ένα ματς δεν έδειξε κάτι (μπήκε αργά), ο Τσιλιανίδης μπήκε στην αποστολή για ψυχολογικούς λόγους, ο Κοροβέσης δεν ήταν εκείνο που χρειαζόταν το ματς, ο Σελίμοβιτς δεν θα ήταν μια λύση όταν χάνεις με 0-2 ενώ οι Σουρνάκης και Γκαργκαλατζίδης που χρησιμοποιήθηκαν στο φινάλε, μπήκαν περισσότερο για την καταγραφή συμμετοχής και εμπειριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το σχόλιο του Δημήτρη Καρυωτάκη: Ο ΟΦΗ δεν πάει άλλο έτσι, δεν το βλέπουν;

Το σχόλιο του Μανόλη Γρηγοράκη: Κάτι πρέπει να αλλάξει στον ΟΦΗ

ΟΦΗ-Αρης 0-3: Μαύρα χάλια!

Τα highlights από τη βαριά ήττα του ΟΦΗ

Τα αρνητικά ρεκόρ του ΟΦΗ στον α' γύρο

Σίμος: «Κέρδισε η πιο αποτελεσματική ομάδα»

Η βαθμολογία μετά τη συντριβή του ΟΦΗ

Βούρος: «Μέσα από τις δύσκολες στιγμές χτίζονται οι χαρακτήρες»

Ο Σίμος απάντησε για τις επιλογές του

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.