Analysis: Πώς οι μεταγραφές και η διακοπή θα αλλάξουν τον ΟΦΗ

SMS

Oι τρεις στόπερ, τα πανομοιότυπα γκολ από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, η διακοπή και το 4-3-3 του Νιόπλια. O Γιάννης Χαμαλάκης αναλύει τα αγωνιστικό πλάνο του ΟΦΗ

Το πρώτο του βαθμό (1-1) στο γήπεδο του, πήρε το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον ΠΑΟΚ. Με την κεφαλιά του Διαμαντή στο 100+ η ομάδα του Νίκου Νιόπλια πήρε αυτό που απαίτησε από το ματς, κυρίως στο β' ημίχρονο.

Ο Νίκος Νιόπλιας είχε περισσότερες επιλογές στον πάγκο σε σχέση με τα προηγούμενα ματς, ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα τους Περέα - Γκερέρο ενώ ντεμπούτο έκανε στα τελευταία λεπτά και ο Μπιφουμά.

Ο προπονητής του ΟΦΗ εμπιστεύτηκε σε ακόμα ένα παιχνίδι ένα σύστημα που δεν πιστεύει πολύ, δεν είναι το αγαπημένο του, αλλά με βάση τους έτοιμους παίκτες που είχε, αποτελεί μονόδρομο, το 5-4-1 και την τριάδα στην άμυνα.

Οι περισσότεροι προπονητές λένε ότι είναι το πιο δύσκολο και απαιτητικό σύστημα, δεν είναι εύκολο κυρίως για τους τρεις στόπερ να μάθουν που να κόβουν, πως να καλύπτουν, πως να κινούνται, πως να δημιουργούν. Επίσης, είναι ένα σύστημα που δεν δουλεύτηκε αρκετά στην περίοδο της προετοιμασίας. Προσθέτω ότι με πέντε αμυντικούς, δεν μπορεί η ομάδα σε θέση άμυνας να βγάλει τον επιτιθέμενο - τόσο εύκολα - οφσάιντ.

Ετσι, ο ΟΦΗ δέχτηκε το πρώτο γκολ από τον ΠΑΟΚ (Νάρει) ωρίς στο ματς, παρόμοιο με του Παλάσιος στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Με μια διαγώνια καλή μπαλιά και μια κίνηση, οι δύο παίκτες βγήκαν τετ-α-τετ και εκτέλεσαν. Τα γκολ που δέχτηκε ο ΟΦΗ μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό.

Το γκολ του Νάρει στο 10'

Το γκολ του Παλάσιος στο 16'


ΤΟ 4-3-3 ΤΟΥ ΝIOΠΛΙΑ

Ο Νιόπλιας θέλει να παίζει με 4-3-3 αλλά χωρίς εξτρέμ αλλά και με τραυματίες τους Τοράλ - Νέιρα ΔΕΝ μπορεί να το υποστηρίξει η ομάδα. Αναγκαστικά περιμένει τον αντίπαλο και το... μοιραίο. Ο ΟΦΗ την Κυριακή άλλαξε το ''ρου'' του αγώνα όταν στο 62', όταν βγήκε ο Πασαλίδης και μπήκε στην θέση του ο Ντουρμισάι. Ο ΟΦΗ πήγε σε 4-3-3, με τους γηπεδούχους να δίνουν χώρους αλλά ταυτόχρονα να ανεβαίνουν πιο καλά στο επιθετικό τρίτο, να δημιουργούν με ένταση και χωρίς να κάνει τον... Ντάνι Άλβες ο Λάρσον, όπως συνέβαινε στο πρώτο ημίχρονο.

Ο ΟΦΗ με τριάδα στην άμυνα, όσον κι αν διαθέτει επιθετικά μπακ, δεν έχει τους χαφ να προκαλέσει υπεραριθμία ώστε να δημιουργήσει φάσεις, ούτε ισορροπία. Στο πρώτο ημίχρονο μόνο από κάποιο κλέψιμο κοντά στην περιοχή ή κάποια φοβερή ενέργεια θα είχε γκολ. Αναγκάζεται να μένει χαμηλά, ουσιαστικά δεν απειλεί σε ροή ματς. Στην επανάληψη, όταν ανέβασε τις γραμμές, ''κέρδισε'' έναν παίκτη και έγινε πιο απειλητικός.

Μετά την διακοπή και με το 4-3-3, θα μπορεί να παίζει πιο ψηλά, ώστε να κερδίζει οφσάιντ η άμυνα του. Βέβαια, με τετράδα στην άμυνα δύσκολο να ξαναδούμε βασικό τον Γιοχού, αυτό όμως είναι μια λεπτομέρεια. Όταν τα μπακ μπουν ακόμα περισσότερο στην ομάδα, ο ΟΦΗ θωρακίσει τον άξονα με Μεγιάδο - Ντιουσέ χαμηλά και το 10αρι ελεύθερο πίσω από τον φορ θα δίνει ποιότητα και φάσεις.

Πλέον με βάση και την ολοκλήρωση των μεταγραφών: Στην θέση ''9'' ο ΟΦΗ έχει Γκερέρο, Ντουρμισάι και Θεοδοσουλάκη, στα δεξιά υπάρχει ο Ντίκο και ο Ζερκάν, στα αριστερά ο Μπιφουμά με τον Τσιλιανίδη, η λύση Καμάου επίσης. Ακόμα και ο Τοράλ μπορεί να παίξει σε σχήματα κατοχής στα αριστερά. Στον άξονα υπάρχει ο Ισπανός, με τον Νέιρα και τον Μπουζούκη σαν επιτελικά χαφ, Περέα, Αποστολάκης, Ντιουσέ, Μεγιάδο και Στάικος ενώ στην άμυνα οι επιλογές είναι περισσότερο αναμενόμενες.

Έτσι, με σύμμαχο την διακοπή, εκτιμώ ότι ο ΟΦΗ δεν θα παρουσιάσει ξανά στο πρωτάθλημα - μόνο αν υπάρχουν απουσίες - και σε ειδικές συνθήκες, πέντε παίκτες στην άμυνα. Το 4-3-3 και το 4-4-2 πάντα με ευθείες θα είναι τα συστήματα που ταιριάζουν πολύ καλύτερα στο ρόστερ και αρέσουν στον κόουτς, κυρίως στο ''Θ. Βαρδινογιάννης''. Ένας ΟΦΗ που αναμένεται ''γεμάτος'', πιο τολμηρός και επιθετικός, λογικά και καλύτερος από το πρόσωπο που μας έχει δείξει έως τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Περέα-Γκερέρο: Τι κατέγραψε το «σκανάρισμα» στο ντεμπούτο τους

Νικολαϊδης: «Ο ΟΦΗ δεν τα παρατάει»

Το μήνυμα του Μπούση για το ματς με τον ΠΑΟΚ

Η τρομερή ιστορία πίσω από τη μεταγραφή Μπιφουμά και το ματς με τον ΠΑΟΚ

ΟΦΗ κόντρα σε όλους και σε όλα!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.