Scout report: Τα 53 λεπτά του Τοράλ
Ο Γιάννης Χαμαλάκης αναλύει στο Capitano.gr την καριέρα του Τζον Τοράλ - η μεταγραφή από την Μπαρτσελόνα στην Άρσεναλ, οι δανεισμοί, το ποιοτικό αριστερό του πόδι και το κεφάλαιο τραυματισμοί
Για τον Ολλανδό Φαν Ντάινεν αποτυπώσαμε εξ' αρχής ότι δεν είναι επιθετικός αλλά αριστερός εξτρέμ, κάτι που αποδεικνύεται από τα πρώτα φιλικά, στην περίπτωση γράψαμε για τον Καμάου και το ρίσκο του ΟΦΗ ενώ για τον Τριαντάφυλλο Πασαλίδη τα έγραψε καλύτερα ο συνάδελφος και φίλος Κώστας Μακαρούνης.
Το πρωί της Παρασκευής, η ΠΑΕ ΟΦΗ ανακοίνωσε την απόκτηση του Τζον Τοράλ με συμβόλαιο 3ετους διάρκειας. Ένας παίκτης με ''βαρύ'' βιογραφικό αλλά κυρίως ένας ποδοσφαιριστής που αν δεν είχε τους σοβαρούς τραυματισμούς, πιθανότατα δεν θα γράφαμε αυτό το κείμενο.
Ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος και έτοιμος για το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Κάπως έτσι, ο Ισπανός αποτέλεσε την 3η μεταγραφή για την κρητική ομάδα, ενώ αναμένονται και τα τυπικά στις υποθέσεις των Καμάου και Επασί ώστε να φτάσουμε στον αριθμό ''5''.
Αριστεροπόδαρος κεντρικός χαφ. Αυτό ακριβώς.
Πάμε να δούμε τι εστί Τζον Τοράλ. Είναι 26χρονών, με ύψος 1.85 και ένας παίκτης που 9/10 φορές αγωνίζεται πίσω από τον επιθετικό στο 4-2-3-1.
Ουσιαστικά είναι ένας αριστεροπόδαρος κεντρικός μέσος, του αρέσει να μοιράζει ασίστ με το ποιοτικό του αριστερό, όχι τόσο αποτελεσματικός στο γκολ. ''Φαντεζί'' χαφ, του αρέσει να κάνει το... παραπάνω πολλές φορές με αρκετή επιτυχία. Δεν μπορεί να παίξει ''ψευτοεννιάρι'', ούτε τον... ενδιαφέρει η μεγάλη περιοχή τόσο πολύ, αρέσκεται να κάνει πράγματα εκτός αυτής. Καλή τεχνική και αντίληψη, με κλειστή ντρίμπλα και εμφανή αδυναμία στο μαρκάρισμα αλλά και στην φυσική κατάσταση λόγω του ιστορικού του με τους τραυματισμούς (αναλύεται παρακάτω)
Η Αγγλίδα μητέρα και τα πρώτα βήματα
H περίπτωση του 26χρονου Ισπανού έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γεννημένος στο προάστιο της Καταλονίας, το Ρέους, η μητέρα του είναι Αγγλίδα (εξ ου και το Τζον), ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα όπως ονειρεύονταν όλα τα παιδιά της περιοχής και όχι μόνο. Στη ''Masia'' έμεινε για 8 χρόνια ώσπου στα 16 του τον ανακάλυψε ο Βενγκέρ, η Άρσεναλ τον ''τσίμπησε'' άμεσα και έτσι βρέθηκε στο Λονδίνο. Μάλιστα, γι αυτόν πλήρωσαν περίπου 350.000 ευρώ.
Στην πραγματικότητα βοήθησε στην μεταγραφή το γεγονός ότι είχε Αγγλικό διαβατήριο καθ ότι ανήλικος και μαζί με τον πολύ καλό του φίλο Μπεγερίν (φωτογραφία) έκαναν το δρομολόγιο Μπαρτσελόνα - Άρσεναλ, ακολουθώντας τα βήματα του Σεσκ Φάμπρεγας
Οι 4 εγχειρήσεις στα γόνατα μέχρι τα 18 του
Τα πρώτα χρόνια στην Άρσεναλ δεν ήταν όπως τα περίμενε, τα έχει χαρακτηρίσει ''σκληρά''. Στις τελευταίες εβδομάδες του στη Βαρκελώνη, τον Μάιο του 2011, ο Τοράλ ένιωσε πρόβλημα στο δεξί του γόνατο και ο μάνατζερ του και αδερφός του Πεπ Γκουαρντιόλα (Πέρε) τον πήγε στον διάσημο χειρούργο Ramon Cugat (χειρούργησε Τσάβι, Γκουαρντιόλα, Πουγιόλ μεταξύ άλλων) για επέμβαση στο δεξί γόνατο. «Είναι ένα γενετικό πρόβλημα, ο μηνίσκος είναι πολύ χαλαρός», είχε τονίσει, και μόλις στα 16 του έκανε την πρώτη του επέμβαση.
Πήγε στην Άρσεναλ, όμως μετά από λίγα παιχνίδια με την Κ-18 ετών, χρειάστηκε μια δεύτερη επέμβαση στο ίδιο γόνατο. «Αυτό με πήγε πίσω» είχε πει με πόνο ο ίδιος και έτσι σε ηλικία 16 ετών είχε κάνει ήδη δύο επεμβάσεις στο ίδιο γόνατο.
Συνολικά μέχρι τα 18 του χρόνια έκανε 4 εγχειρήσεις και στα δύο του γόνατα όμως παρέμεινε δυνατός, δεν το έβαλε κάτω. «Σε κανέναν δεν αρέσει να τραυματίζεται και ήταν μια δύσκολη αρχή για μένα» είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξη του και όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος έκτοτε δουλεύει πολύ στο γυμναστήριο και κάνει πολύ ώρα ζέσταμα πριν αγωνιστεί. Όμως, δεδομένα, οι τραυματισμοί αυτοί τον πήγαν πίσω...
Η Άρσεναλ, οι δανεισμοί και τα 53 λεπτά
Στην ανδρική ομάδα της Άρσεναλ ο Τοράλ δεν αγωνίστηκε ποτέ σε επίσημο ματς, είχε συμμετοχές με την U21 και τις ρεζέρβες, η λονδρέζικη ομάδα τον παραχωρούσε δανεικό σε Μπρέντφορντ, Μπέρμιγχαμ, Γρανάδα και Ρέιντζερς μέχρι που τον άφησε ελεύθερο το 2017. Δείτε τα ''χρυσά'' συμβόλαια του Τοράλ.
Στη συνέχεια υπέγραψε 3ετες συμβόλαιο με την Χαλ, έπαιξε περίπου 50 ματς και πέρυσι ολοκλήρωσε την περιήγηση του στην Τσάμπιονσιπ με την Μπέρμιγχαμ, όπου αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια, σημείωσε 2 γκολ με μ.ο λεπτών / ματς μόλις 47.
Παρατηρούμε είναι ότι ο Τοράλ έχει μ.ο λεπτά καριέρας ανά ματς είναι 53', αριθμός πολύ χαμηλός, το οποίο δείχνει την μέτρια φυσική του κατάσταση και το πόσο τον έχουν επηρεάσει τα προβλήματα στα γόνατα. Αν βγάλουμε από την εξίσωση τις δύο μισές χρονιές σε Ρέιντζερς (12 ματς - 81 λεπτά) και στην U21 της Άρσεναλ (15 ματς - 82 λεπτά), ο Τοράλ αντέχει περίπου ένα ημίχρονο. Αυτό δείχνουν οι αριθμοί του.
Η Καριέρα του Τζον Toράλ σε αριθμούς
Eκ νέου χειρουργείο το 2019!
Έπειτα από την πρώτη γεμάτη χρονιά στη Χαλ (2017-2018), ο Τοράλ βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με σοβαρό τραυματισμό. Η ατυχία του χτύπησε ξανά την πόρτα του, ο Ισπανός χαφ, έχασε πάνω από 20 ματς και τον Νοέμβριο του 2019, έκανε εκ νέου επέμβαση στο γόνατο. Επέστρεψε τον Φεβρουάριο του 2020 έπειτα από τρίμηνη απουσία, αγωνίστηκε σε 8 ματς και έβγαλε μόλις ένα 90λεπτο.
Προσωπική επιλογή του Σαμαρά
Την περσινή χρονιά στην Μπέρμιγχαμ έπαιξε σε 18 ματς, έχασε 6 λόγω τραυματισμού στην βουβωνική χώρα ενώ από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά δεν υπολογιζόταν από τον προπονητή του, το συμβόλαιο του ολοκληρώνονταν και έτσι αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του ΟΦΗ. Δείχνει πλέον ότι έχει αφήσει πίσω τους σοβαρούς τραυματισμούς και είναι έτοιμος για νέα καριέρα στα γήπεδα της Superleague.
Δεδομένα, αποτελεί προσωπική επιλογή του Γιώργου Σαμαρά. Εκείνος τον ήξερε, εκείνος μίλησε μαζί του και τον έπεισε να φύγει για πρώτη φορά από τα Βρετανικά γήπεδα. Εξ ου και η αναφορά του Ισπανού στον πρώην αστέρα της Μάντσεστερ Σίτι.
Ξεκάθαρα ένας πολύ ποιοτικός χαφ ο οποίος όμως κουβαλάει όλα αυτά τα χρόνια αυτό τον ''αστερίσκο'' των τραυματισμών στα γόνατα που δεν του επιτρέπει να αγωνίζεται πολύ και να ''λάμπει'' στα γήπεδα, όπως προέβλεπαν κορυφαίοι προπονητές βλέποντας τον 10 χρόνια πριν...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γκολ για... σεμινάριο από τον ΟΦΗ
Φιλική ισοπαλία με την Άντερλεχτ
Ο Πασαλίδης αυξάνει τον συναγωνισμό
Τα «χρυσά» συμβόλαια του Τοράλ
Γρηγοράκης: Η καλή προετοιμασία από τις μεταγραφές φαίνεται
Χαμαλάκης: Στο μυαλό του Σελίμοβιτς