Μεταγραφές και ποσοστά μεταπώλησης: Οι χαμένες ευκαιρίες του Εργοτέλη

Απόψεις

Η αποτυχία της απερχόμενης ΠΑΕ Εργοτέλης να αποκτήσει χρήματα από πώληση ποδοσφαιριστών και τα ''άφαντα'' ποσοστά μεταπώλησης που τελικά.. κόστισαν

Την ώρα που η ΠΑΕ Εργοτέλη είναι πρακτικά ''διαλυμένη'' και εκείνοι που νοιάζονται για το ιστορικό σωματείο περιμένουν την απόφαση του Μάγκεντ Σάμι, φίλαθλοι του Εργοτέλη - και όχι μόνο - διαβάζουν την είδηση ότι ένα παιδί που έφτιαξε το όνομα του στον Εργοτέλη, ο Ούγκο Κάιπερς παίρνει μεταγραφή περίπου 5,5 εκ. ευρώ στη Γάνδη από την Μαλίν.

Ένας επιθετικός που παρά τις δυσκολίες εξελίχθηκε, μια μεταγραφή που αν πραγματοποιηθεί θα φέρει στα ταμεία του Ολυμπιακού ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ (λόγω του 40% ποσοστό μεταπώλησης), ενώ θυμίζουμε ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν αποκτήσει ήδη 1εκ. ευρώ από την μεταγραφή πέρυσι του παίκτη στην Μαλίν! O Kάιπερς έπαιξε στον Ολυμπιακό 14 ματς σκοράροντας 2 γκολ, οι ερυθρόλευκοι θα εισπράξουν 3,5 εκ. ενώ στον Εργοτέλη έπαιξε 30 και πέτυχε 22, με τους ''κιτρινόμαυρους'' να εισπράττουν περίπου 350.000 ευρώ από την... ΑΕΚ, χωρίς ο παίκτης να φορέσει ποτέ την φανέλα της. Ένα παράδοξο που είχαμε αναλύσει και τότε.

''Aυτός θα χάσει'' έλεγαν τότε στον Εργοτέλη όταν εκείνος δεν ήθελε να πάει στην ΑΕΚ (με τον Εργοτέλη να τα έχει βρει με την Ένωση), άφησε έναν χρόνο ανενεργό τον ποδοσφαιριστή, εκείνος πήγε στον Ολυμπιακό και η καριέρα του εκτοξεύτηκε! ''Καλά πήγε αυτό''... Ο Εργοτέλης δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τον Ολυμπιακό ενώ φυσικά δεν είχε βάλει ποσοστό μεταπώλησης. Αν η διοίκηση της ΠΑΕ είχε βάλει ποσοστό ότι ο Εργοτέλης θα έπαιρνε χρήματα πέρυσι από την μεταγραφή στη Μαλίν. Μια ομάδα που στηρίζεται στις ακαδημίες της, μπορούσε να γίνει selling-club με βάση τα δεδομένα της.

Θυμίζω ότι ο Κάιπερς αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2019 από τους Πειραιώτες, αρχικά πήγε δανεικός στην Αζαξιό, τη σεζόν 2020/21 έμεινε στο λιμάνι όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα (10 συμμετοχές/1 γκολ) και πέρσι γύρισε στη γενέτειρά του για λογαριασμό της Μαλίν. Εκεί πέτυχε 13 γκολ, είχε και 8 ασίστ, κάπως έτσι έρχεται η μεταγραφή στην Γάνδη.

Κρατήστε αυτό: Αν η μεταγραφή κλείσει στα 5.500.000 ευρώ, ο Εργοτέλης θα πάρει ένα ποσοστό όπως συμβαίνει σε όλες τις μεταγραφές, κάτι σαν τροφεία με τους παίκτες κάτω των 23 ετών. Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 0,5-1% της μεταγραφής.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Κάιπερς, ο Εργοτέλης δεν έβαλε ποσοστό μεταπώλησης ούτε στον Τζο Έφορντ. Ένας φορ που πέτυχε πάνω από 30 γκολ σε τρία χρόνια, έφυγε ελεύθερος και έκανε τον Ιανουάριο μεταγραφή 300 χιλ + στην Μάδεργουλ, η ΠΑΕ πούλησε περίπου έναντι 500.000 ευρώ τους Γιακούμπου και Μπούζα στην ομάδα που ήταν ιδιοκτήτης ο Σάμι, χωρίς ξανά ποσοστό μεταπώλησης. Ο Γιακούμπου πουλήθηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην ''Bank El Ahly'' έναντι 400.000. Φιάσκο και στο πως χειρίστηκε το θέμα Ιατρούδη, με τον παίκτη να φεύγει ελεύθερος για την ΑΕΚ. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ακαδημίας του Εργοτέλη που δεν έφερε έσοδα στο σύλλογο, παρά το γεγονός ότι στην ΠΑΕ λένε ότι έκαναν ότι μπορούσαν με την περίπτωση του ποδοσφαιριστή.

Και φυσικά, ανεκμετάλλευτη και η περσινή εξαιρετική σεζόν που ποδοσφαιριστές έφυγαν όλοι ελεύθεροι, με διαφορετική διαχείριση και άλλα οικονομικά δεδομένα ίσως έφερναν και εκείνοι κάποια έσοδα στην ΠΑΕ. Όλα τα παραπάνω την τελευταία 5ετία, επί της ''επιτυχημένης'' διοίκησης Τουτζάρη - Σάμι. Όπως τονίζουν κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα πέριξ του Μαρτινέγκο, αν μια μεταγραφική περίπτωση είχε εξελιχθεί καλά για τον Εργοτέλη,η οικονομική ''κατάρρευση'' θα είχε αποφευχθεί...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eργοτέλης: Ηρεμία πριν την... καταιγίδα;

ΠΑΕ Εργοτέλης: Η οικονομική «κατάρρευση» μέσα σε 5 χρόνια!

Έφυγε κι άφησε πίσω του συντρίμμια...

Η επανεμφάνιση Σάμι, η επίθεση και το αύριο του Εργοτέλη

Σάμι: Ευθεία επίθεση σε Τουτζάρη - «Άφησε δειλά τον Εργοτέλη»

Οριστικό: Ο Τουτζάρης επιβεβαίωσε το Capitano και αποχωρεί από τον Εργοτέλη

Oι δηλώσεις Βρέντζου στο Capitano.gr μετά το δημοσίευμα για Σάμι - Τουτζάρη

Alternatives: «Να μιλήσει ο Σάμι, η αποσταθεροποίηση της ομάδας δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο»

Xάος στον Εργοτέλη: Κίνδυνος αφαίρεσης βαθμών, άφαντος ο Σάμι!

«Διοικητικά ανεπαρκής ο Τουτζάρης»

Στειακάκης: «Ο Εργοτέλης ήταν απών επικοινωνιακά, η πρώτη επιθυμία του Σάμι είναι να απεμπλακεί»

Η «αρπαγή» του Κάιπερς!

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του capitano.gr διατίθεται στους επισκέπτες για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, με ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς τη γραπτή άδεια του εκδότη.